Backyard Makeover

Kao dizajner i graditelj vrtova, često me izazivaju transformirati neuredno dvorište u osobni Eden. Kad sam se prvi put susreo s mojim klijentom, Timom O'Hearnom, u svom dvorištu u Portlandu, Oregon, to se ponovno pokazalo slučajem. Zamišljao je osamljeni raj s mjestom za uživanje u jutarnjoj šalici kave, prostoru za blagovanje i zabavu te vrućom kadom kako bi potaknula stres. Također je želio bujne sadnje, ribnjak, sjenicu za uzgoj vinove loze i mjesto za uzgoj povrća - sve u području oko 30 stopa širine za 40 stopa dubine.

Malo dvorišno dvorište imalo je niz problema s kojima sam se morao boriti. Ograničeno je garažom i tri različita stila susjednih ograda. Susjedne kuće također su imale pogled na dvorište. Plošno-betonsko dvorište na stražnjem dijelu kuće bilo je pokriveno vrstom aluminijskih tendi koji se obično vidio pričvršćenim za kućice za prikolice, a sličan je awning visio na jednoj strani garaže. Travnjak je bio neravnom nagibom obrubljenom korovom od korovnih azalata i rododendrona. Unatoč tim očima i izazovima, uvjerio sam Tima da bismo mogli stvoriti bujni i privatni vrt u kojem će se potpuno osjećati kao kod kuće.

Čvrsti plan rješava probleme

Da biste započeli postupak rješavanja problema, izmjerio sam mjesto i izradio osnovni plan. Koristeći kopije plana, razvio sam nekoliko labavih shematskih nacrta kako bih riješio probleme web mjesta i stvorio izgled koji bi zadovoljio Timov popis želja.

Kako bi privukli privatnost od susjeda, trebalo je biti visoki ekran nasada u određenim područjima. Prostor u kojem je pogonski put povezan s vrtom također zahtijevao prozor i vrata.

Da bih ujedinio izgled postojećih ograda, predložio sam ih da pokrivaju materijal od kineskog trska. Ovi izdržljivi, slamnati trstici su tkani žicom u rola od 20 stopa, koja se lako rezati i spajati na drvene ograde.

Jedan od načina da se nosite s nagibom je da se na terasi stvori korisni, ravni prostor. Budući da ocjena u ovom dvorištu nije bila strma, odlučio sam podijeliti prostor na dvije razine i napraviti zidove od 18 inča koji bi mogli udvostručiti mjesta za sjedenje i postavljanje predmeta. Zidove sam zaustavio zbog čvrstoće, koristeći slomljena betonska ruševina s rušenja terena kako bih izgradila stražnje strane. U sredini gornje terase koristio sam grašku šljunka rasprostranjenu na krajobrazne tkanine kako bi se ekonomizirala kamena za popločavanje i smanjila otjecanje kišnice. Napravio sam korak između dvije razine terena kako bih smanjio potrebnu količinu iskopa i utjecaj na korijenje stabala.

Za zidove i terase, Tim i ja odabrali smo lokalni kamen s bogatim smeđim tonovima. Kuća je bila obojena tamnom sivom bojom koja nije poboljšala arhitekturu ili vrt, tako da smo odlučili obnoviti kuću bogatu čokoladnom smeđom tamnocrvenom oblogom koja izgleda atraktivna kamenom. Tamne boje zapravo čine kuću odstupiti vizualno, tako da je njezina ljestvica osjeća manje dominira.

Osmislila sam visoku sjenicu za spajanje na stražnju stranu kuće i dodati osjećaj privatnosti na donjoj terasi. Ova sjenica donosi visoki pročelje kuće u mjerilu s vrtom i stvara ugodan prijelazni prostor. Također sam postavio ograđeni ulaz gdje se prilazni put susreće s donjom terasom.

Mali prostor ispunjava nekoliko aktivnosti

Biljke prikrivaju ogradu okvira pokrivene trstikom i omekšavaju tvrde rubove kamenih zidova uz stazu kamena.

Cilj u uređenju prostora bio je stvaranje prostora za različite životne aktivnosti stvaranjem međusobno povezanih područja. Gornja je razina označena kao prostor za blagovanje i zabavu. Uz dodavanje strukture u prostor, niski kameni zidovi služe kao sjedenje bez preuzimanja dodatnog prostora. Kvadratni kutovi zidova pojačavaju osjećaj da je vrt produžetak kuće, iako bez krova.

Kako bi stvorili ugodan prostor za jutarnju kavu, postavili smo mali stol i dvije stolice ispod sjenice na donjoj terasi pored kuće. Napravio sam sjenicu visokom 9 stopa kako bi taj prostor bio otvoren i prozračan. Odabrali smo bez stolnog grožđa (Vitis 'Suffolk Red', USDA Hardiness Zones 5-8) kako bi odrasli postovi sjenice; njegovo voće odgovara novoj boji obloge kuće. Čvrsti 6 × 6 cedar postovi također su idealno mjesto za objesiti viseća mreža.

Kako bi odgovorila Timovoj želji za vodenom značajkom, sagradio sam pravokutni ribnjak od 6 stopa za 10 stopa na dva presječena zida u pozadini vrta. Jednostavna fontana pruža zvuk tekuće vode. Od tamo, zid se nastavlja kao podignuti krevet u tanku traku zemlje iza garaže.

Budući da je ovaj dvorišni vrt tako funkcionalan i privlačan, nije iznenađenje da se koristi svakodnevno. To je savršeno mjesto za čitanje jutarnjeg papira, dijeljenje jela ili se jednostavno opustiti. Tim također vole uzeti vruću kupku u kadi s poda, uživajući u mirisu jasmina i zvukovima vode koja trune i ostavlja bambusove lisice na povjetarcu. Zvuči poput Edena.

Različite se na vruću kadu

U blizini niše podignutih ležajeva nalazi se kugla-stopalo, vodovodna kadica. Kradje iz rušenja vrtova koristilo se za stvaranje suhog ruba ispod kade.
Fotografija / ilustracija: Ljubaznošću Jeffreyja Balea

Moja klijentova želja za vrućim kadama predstavila je dilemu. Osjećao sam se da će zauzeti previše dragocjenog prostora. Buka pumpe i potencijalni miris iz klora bili su također stvari koje treba razmotriti. Jednostavno nije bilo ničega gdje bi se graciozno smjestila vruća kadica, pa sam umjesto toga predložio kuglu s poda za noge, vodom s toplom vodom. Kupaonica je prikladna za vrt, objekt ima elegantan izgled, a minimalno održavanje je potrebno.Dodatna korist ukapanja u čistoj vodi koja se tijekom vremena hladi znači da se ne osjećate "kuhano" poslije. Tim i ja odlučili smo izgraditi kadu u nišu u zidu, tako da je moguće sjesti na zid i potapati noge u kadi. U toplim danima, također je savršeno mjesto za kupanje Timova djeteta. Voda se ispušta u suhu bušotinu koja je stvorena ispod kade, kopajući jamu i napunivši ga ruševinama od rušenja terena.

Prije - Problemi

Aluminijski tenda i betonski vrt pored kuće su uklonjeni kako bi se stvorili mjesta za intimnu terasu.
Fotografija / ilustracija: Ljubaznošću Jeffreyja Balea Fotografija / ilustracija: Melissa Buntin

Kuća i dvorište sastojali su se od mješavine stilova dizajna i elemenata koji su se dodali osjećaju da prostor nije pozivao.

• Neprivlačna, neusklađena ograda
• Bez zelenila za prozračivanje gornjih etaža susjednih kuća
• Otkazivanje prostora za vrtove, pokriveno aluminijskim tendama
• Lumpy, kosi travnjak, bez posebnih prostora za zabavu i opuštanje

Nakon - Rješenja

Nešto viša gornja terasa zaustavlja padinu dvorišta dok stvara prostor koji se razlikuje od donje terase u blizini kuće. Fotografija / ilustracija: Melissa Buntin Na kolodvoru se spušta ulazna vrata s rešetkom na donju terasu.

Kako bi stranica postala više privlačna i korisna, prostor je podijeljen u niz međusobno povezanih soba.

• Ograde su prekrivene reed pločama
• Privatnost se stvara s visokim bambusom i drugim biljkama duž perimetra
• Sjenica dodaje osjećaj privatnosti na nižu terasu
• Gornja terasa, okružena niskim kamenim zidovima, ima blagovaonicu, kavez pješice i vodeni vrt

Gledaj video: SURPRISING MY WIFE! BACKYARD MAKEOVER! (Ožujak 2020).