Rješenja za mokro, sjenovito mjesto

Jednom zarasli gajde, ovaj bujni hladni vrt sada je dom brojnim biljkama koje napreduju u svojoj vlažnoj, humus bogatoj zemlji.

Kao što se često događa, nadahnuće dolazi kada to najmanje očekujete. Jednog dana sam se vozio i vidio sam čovjeka koji je skrivao pod šumom na šumovitom zemljištu. Zaustavio sam se i razgovarali smo, a prije nego što sam to znao, angažirao bih Russ Waltersa da izbriše sličnu zakrpu šume za mene.

Russ je postavio na rad na površini od oko 75 stopa i širokim 20 stopa na donjem rubu naše imovine. Bilo je toliko obraslo grimizima, koprima, vinovom lozom, plodnim kupusom i zrelim grmovima koje si jedva prolazio kroz njega. I da bi stvari pogoršale (ili sam mislio), tlo je trajno vlažno. Koristio sam prostor kao polje za odlaganje otpada, lišća i slomljenih grana. Za prikrivanje nereda, postavio sam zaslugu butterburs (Petasites japonicus) i raznovrsne trave (Miscanthus sinensis 'Variegatus'). Obje ove biljke jaki su vinogradari i širili su se napuštanjem tog područja.

Ako imate sličnu pogrešku na svojem posjedu, razmislite o pregledavanju web lokacije sa svježom perspektivom. Postoje mnoge lijepe biljke koje napreduju u vlažnom tlu. Ako voda prirodno teče kroz vašu imovinu, kao što to čini na ovom području, to je predivna prilika - coveted od strane mnogih vrtlar koji se mora podmiriti za umjetni ribnjak ili voda značajku. Širenje ispod hladnog baldahina zrelih stabala, ovo sjenovito, vlažno područje je postalo moje najcjenjenije vrtno područje.

Zapošljavanje Russ Waltersa bio je poticaj koji je pokrenuo moj projekt. Preporučujem da dobijete dobru, snažnu pomoć svakome tko se bori s takvim područjem. Dok je Russ izvukao grmlje, rogove i vinove loze, moj muž, Skip, a moj sin, Steve, iskopao je velike šumske trave i presadio ih u raznim dijelovima vrta. Namjestio sam raditi da iskopam škriljca i mrvica.

Očistite mjesto u odjeljcima

Ono što se činilo nepremostivim poslom polako se kretalo, jer smo uzeli male površine, potpuno ih očistili, a potom se preselili. Dok se čišćenje može održati u bilo koje doba godine, to smo radili zimi jer je vrijeme bilo blago i zemlja nije bila zamrznuta. Sigurno je pobijedila znojenje u vrućem, muggy srpnju.

Veličanstven stalak zrelih hrastova, pepela i bukovine nalazi se na bermu. Pozivno područje doprinosi osjećaju spokojstva koje su stvorili visoki stabla i bujne podvodne biljke.

Uz uklanjanje svih rasta pijeska, otkrili smo suhu, stjenovitu berm na najudaljenijem rubu područja. Prirodni kreolski potok tekao je uzduž jedne strane berma, opskrbljen podzemnim izvorima i uličnim otjecanjem. Ova prirodna šupljina slijedila je lagani niz spusta, promatrajući oko povišenog stana zrelih hrastova, pepela i bukovih stabala i nastavila dolje kako bi se upaknula u potok koji se proteže na samom rubu naše imovine. Bilo je to područje lijepe prirodne ljepote i predivnog potencijala.

Okrenuo sam cijelu zemlju da provjerim njegov sadržaj i da ga aerirati. Izgledalo je kao savršeno mjesto za sadnju. Poput većine šumskih površina, sadržavao je mnogo prirodnih kompostova iz dugogodišnjeg dampinga i padova listova. Primijetio sam da je na nekim mjestima tlo bilo posve loosy i vlažno, ali na drugim mjestima, ispod sloja humusa, tlo je bilo kao sivi sir - tako gust da ga možete rezati nožem. Ako ste suočeni s teškim glinenim tlom, kao što je moja, radite u organskoj tvari koliko možete. Vjerojatno je da ako je područje šumovito, dobit ćete dobru opskrbu plijesni i komposta.

Osigurati drenažu za kišu i otjecanje

Došao sam naučiti da voda može biti blagoslov, ali ako se nekontrolirano ne može kontrolirati, to može biti i prokletstvo, pranje tla i sadnju. Uskoro smo imali naš prvi test - tjedan jake kiše odmah nakon čišćenja. Puno sam se slagao sa svojim kišobranom kako bih provjerio gdje su svi otvori. Tlo koje je bilo preokrenuto toliko zasićeno bilo je konzistentnost kuhane zobene pahuljice. Popušio sam kanale za odvodnju koji su koristili vrt na dva načina: dopuštali su da voda istječe i podigli razinu tla u okolnim područjima, pomažući im da lakše isprazni. Kanali su široki i duboki. To je bilo prilično postupak suđenja i pogreške - samo kad sam mislio da sam imao sve runoffs shvatio, to bi opet kiša i nove će se razvijati.

Sva ta voda je trebala mjesto za izlazak, pa sam stvorio prirodni ribnjak pokraj berm. Izvukla sam područje oko 20 stopa, širok 10 stopa i duboko 18 centimetara, bacajući tlo na rubove za sadnju. Istraživanje je otkrilo stijene raznih veličina koje su korištene za liniju rubova ribnjaka. Tada sam sagradio preljevni kanal koji bi vodio preljev vode prema struji. Problemi s odvodnjom riješeni su, tlo je bilo spremno za sadnju.

Ako imate mokro mjesto bez prednosti prirodnog mjesta za vodu, poput struje, morat ćete stvoriti rješenje. Vjerojatno bi bilo pametno konzultirati stručnjaka krajobraza o instaliranju odvodnje i možda suhom bušotini za rukovanje otpadom vode.

Izaberite biljke koje napreduju u mračnom tlu

U blizini podnožja visokog stabla, opijata paprati (Matteuccia struthiopteris), Rodgersia podophylla i Carex siderosticha 'Variegata' stvaraju upečatljiv sastav.

Ne postoji veći užitak pravom ljubitelju biljke nego novom vrtu s puno mjesta za sadnju. Ali prije početka bilo kakvog dizajna, dobro je pogledati postojeću strukturu i okolinu u vrtu. Najbolji primjerak u mojem vlažnom, sjenovitom vrtu je visoki hrast koji stoji u skupini stabala pored ribnjaka. U mom umu postalo je bitno da svaka nova tvornica nosi oko na ovo veličanstveno stablo.Zato sam dizajnirao krevete da budu niski, kako ne bi pokvarili drveće dalje. To također održava mirno, šumovito osjećanje područja, kao i visoka stabla i dalje dominiraju velikim slikama, a novi podvodni sadnja stvaraju umirujući tepih lišća i teksture.

Bio sam oduševljen izgledom eksperimentiranja s biljkama u tim vlažnim, sjenovitim uvjetima. I, sretno, otkrio sam mnoge biljke koje su savršeno kod kuće na vlažnoj zemlji (vidi "Dobra postrojenja za vlage tla i sjene", u nastavku). Mnogi od njih su transplantirani iz drugih vrtova na našu imovinu s uobičajenim uvjetima tla.

Da bih zadržao neformalni osjećaj šume, posadio sam velike, prirodne nanose, grupirajući pet ili više primjeraka jedne vrste zajedno. U sjeni vrt, lišće i tekstura igrati uloga u dizajnu, dok cvijeće ponovno sekundarno. U rano proljeće svijetle magenta cvjetovi japanskih pršuta (Primula japonica) rub ribnjak i streamside, ali u ostatku godine u vrtovima dominiraju biljke s podebljanim lišćem, kao što su hostas, zlatni meadowsweet (Filipendula ulmaria 'Aurea'), i Ligularia stenocephala "Raketa". Veliki lišće nadoknađuje kontrastne, pernate paprati i sitne listove.

Ovdje su svijetle dijagonalne oštrice zelene trave sa travnatim listom rastu ispred velike, podebljane "Sum i supstance" hosta, a purpurni shiso (Perilla frutescens 'Atropurpurea') daje tamni kontrast.

Volim kombinirati biljke s sličnom bojom lišća koje imaju kontrastne oblike i teksture lišća. Na primjer, u blizini staze od stijene koja isprepliće kroz najsumorniju površinu vrta, posadila sam slatku zlatnu zelenu travu (Acorus gramineus 'Minimus Aureus'). Iako je ova biljka visoka samo 3 inča, ističe se zbog svoje svijetle boje boja. Ista boja se ponavlja u blizini u viši Acorus gramineus 'Oborozuki' i veličanstveno lišće 'Sum i supstancija' hosta. Slična nijansa je podignuta u višim uspravnim listovima Iris pseudacorus.

Postoji samo pregršt žarulja koje dobro funkcioniraju u vlažnim uvjetima u vrtu. U proljeće, štekirni ljiljan (Fritillaria meleagris), kvamas (Camassia leichtlinii) i ljetni pahuljica (Leucojum aestivum) Dodajte dodir nenametljive elegancije na čaše novih trajnica. Američki turkscap lily (Lilium superbum) raste u visini od 6 do 8 stopa u vlažnoj, humusnoj zemlji i ima crvenkasto narančasto ljetno cvijeće. Također dodam neke tropske interese s natječajnim trajnicama koje uživaju u vlažnoj zemlji, kao što je Kana 'Pretoria', Colocasia "Crna magija", i Colocasia esculenta 'Illustris'.

Očistite krevete u jesen i ribnjak u ljeto

Stari ukotvljenje skriva sidra na jednom kraju vrta; njezina ljuštena boja odgovara opuštenoj atmosferi šume.

Daleko, najvažnije održavanje ovaj vrt zahtijeva je dobar pad čišćenje. Kombinacija vlažnosti i poklopca listova može brzo dovesti do propadanja krune, gljivica i problema s plijesni zbog nedostatka cirkulacije zraka. Dakle, svako jesenje, izbacujemo palo lišće i odrežemo sve trajnice osim trava, koje ostaju zimi.

Nakon što se vrt očistio, širio sam debeli sloj mulch oko biljaka. Mi koristimo drvne čipove koji nam se besplatno isporučuju lokalnim rezbarijama drveta. Gruba tekstura čipova korisna je za vlažnu zemlju; kao što su oni radili u tlu tijekom sezone dodaju zračne džepove na tešku glinu. U proljeće sam emitirala gnojiva s polaganim oslobađanjem na krevetima, a također primjenjuju staromodne gnojnice ili komposta za biljke koje su teške hranilice.

Kanali za odvodnju također trebaju biti iskopani jednom godišnje. Prošetam ih uskim lopaticom, kopajući dok idem i bacajući pjeskovitu mulicu koja se nakupila u njima izravno u vrt. Svakih nekoliko godina također očistim ribnjak paškog lišća i mulja, bacajući krhotine na obale kako bi obogatili okolne plantaže. Taj zadatak se najlakše ostvaruje u kasno ljeto, jer se ribnjak već odavno želi sušiti.

Stekao sam golemo zadovoljstvo i zadovoljstvo u traženju ovog mokrog, divlje, prekrasnog mjesta. A ta stara izreka istina: Ponekad je teško vidjeti šumu za stabla. Godinu dana nisam vidio pravi potencijal i ljepotu ovog prostora, ali onda sam jednoga dana upoznao Russ Waltersa.

Gledaj video: The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde Audiobook by Robert Louis Stevenson (Ožujak 2020).