Fentanil-vezane prekomjerne doze su u porastu - Evo što trebate znati

Prošlog travnja, smrt pop ikone Prince šalje šokove po cijelom svijetu. Toksikološke studije pokazale su da je 57-godišnji glazbenik, koji je navodno uzimao lijekove protiv bolova, overdosed na fentanil, snažan opioid koji je iza povećanja broja smrtnih slučajeva u SAD-u i Kanadi.

Evo što trebate znati.

Fentanil je sintetički opioid.

Farmaceutski fentanil je sintetički opioid koji je propisan za tešku bol, obično među pacijentima s karcinomom u kasnoj fazi. Prošlo je oko 60-ih godina prošlog stoljeća kada se primjenjuje kroz IV. Danas je također dostupan kroz pastile ili transdermalni flaster.

No, velika većina nedavnih overdoza fentanila u SAD-u povezana je s ilegitimno napravljenim fentanilom koji se prodaje na ulicama. Poput heroina, fentanil izaziva snažan osjećaj euforije i dobrobiti.

Ali zapravo je 50 puta jači od heroina.

Fentanil je najmoćniji opijum poznat čovjeku. To je 50 do 100 puta moćnije od morfina. Samo dva miligrama dovoljno je da uzrokuje predoziranje, pa čak i dodirivanje ili slučajno udisanje male količine može imati ozbiljne učinke. Nakon što je fentanil u vašem sustavu, vaš mozak dosegne za nekoliko minuta. Korisnici mogu postati komični i prestati disati.

Često je izrezana u druge lijekove.

Većinu vremena, korisnici ne znaju da konzumiraju fentanil. To je izrezana na uobičajene lijekove na ulici, poput heroina i kokaina. U drugim slučajevima, krivotvorene receptne pilule, kao što su OxyContin i Vicodin, sadrže fentanil.

Zašto? Dolazi do jednostavne ekonomije. Fentanil je jeftin za proizvodnju. Za razliku od heroina, to je sintetički opioid koji se može proizvesti s nekim osnovnim znanjem o kemiji. No, to je daleko moćnije, što znači da kada se dodaju drugim lijekovima, to može generirati više novca za trgovce.

Zarazna je.

Poput drugih opioida, fentanil je zarazan. Ali ovisnost ne počinje uvijek na ulici. Neki se korisnici privuku kada su propisani lijekovi protiv bolova - bol u leđima ili bol u raku.

No, bez odgovarajućeg nadzora, oni bi mogli imati poteškoća s odvikavanjem od droge. Kada recept prestane, neki pacijenti nađu druge načine tražiti lijekove protiv bolova.

Možda ste u opasnosti.

Fentanyl nije samo rizik za aktivne zlouporabe droga. U ranim dvadesetim i tridesetim godinama u srednjoj klasi također su u opasnosti. U stvari, mnoge fentanilne vijesti iz Kanade i Sjedinjenih Država upućuju na to da korisnici srednje klase žive. Konačno, svatko može postati ovisnik.

Ubijanje ljudi u SAD-u

U 2013.-2014. Godini broj nezakonitih lijekova koji su bili pozitivni za fentanil povećao se za 426 posto. Tijekom 2015. godine, predoziranje vezane uz fentanil povećalo se za 72 posto, ubivši 9.580 Amerikanaca.

Naloxone može pomoći.

U područjima koja su pogođena prekomjernim dozama fentanila, zagovornici vjeruju da nalokson može pomoći. Nalokson, kada se ubrizgava, brzo blokira opioidne receptore, otkazivanjem učinaka lijekova poput fentanila - iako može potrajati čak tri injekcije naloksona kako bi se preokrenula fentanil overdoza. U Kanadi, zagovornici kažu da sigurna mjesta ubrizgavanja mogu pomoći u zaustavljanju smrti od predoziranja.

[Slika putem usluge Getty]