Bolje alternative maslaca

Maslac, napravljen od masti u mlijeku, sastoji se od oko 80% mliječne masti i 20% vode i bjelančevina. Gledajući brojke preko ploče, žlica maslaca sadrži oko 100 kalorija i 11 grama masnoća (7 grama toga zasićene). Stroga količina kalorija i nedostatak mnogih nutritivnih sastojaka ostavili su mnoge zdravstveno osviještene pojedince da se okreću prema drugim zdravije nadomjestakima.
Maslinovo ulje
Zamjena maslaca s maslinovim uljem povezana je s brojnim zdravim prednostima. Dok su kalorični, dva se međusobno ne razlikuju bitno, razlika leži u vrstama masti koje ta dva posjeduju. Maslac sadrži 66 posto zasićene masti, a maslinovo ulje sadrži polovicu od 33 posto. Maslinovo ulje je također bogato vitaminima A, D i E i brzo zadovoljava glad, što može dovesti do manje kalorija koje se konzumiraju u vrijeme obroka.
Ostale ulje
Postoje razne vrste ulja vani, od kojih su svaka prikladna za ispunjavanje različitih rupa u vašim potrebama za kuhanje i okus. Ulje kao što su kokosovo ili kikirikijevo ulje su pune zdravih masnoća, a svako od njih donosi jedinstveni ukus svakom obroku koji se pripremate. Ulja ulja, kao što su orah ili makadamija, također se opskrbljuju sa nezasićenim zdrave zdrave masnoće kao i vitamini topljivi u mastima. Ulje lanenog lanca sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, zabilježeno zbog brojnih dobrobiti srca. Kao što je ranije spomenuto, ulja su obično slična maslacu u njihovoj kalorijskoj gustoći, ali dodatne pogodnosti i raznolikost okusa čine ih izvrsnim zamjenom za održavanje opskrbe u vašoj kuhinji.

Voćni čistokrv

Ako želite nadoknaditi jutarnji maslac i tost, voćni kaš je mnogo zdravija alternativa. Možete pronaći mnogo različitih sorti, uključujući jabuku, grožđe, mango, jagode i još mnogo toga. Ti sirovi voće imaju manje masnoća od maslaca i nude zamornu zamjenu. Kao plus, plodovi nude prehrambene oblike prirodnih antioksidansa i dodatnih vlakana, što pomaže kod probave i punine.
Avokado
Dok avokado može biti veći u masti, to plod pun je zdravih nezasićenih masnoća. Te vrste masti mogu pomoći u smanjenju "lošeg" LDL kolesterola i održavanju "dobrog" HDL kolesterola. Ovo zeleno voće također nudi više proteina, vlakana i vitamina B od maslaca. Također je bogata folatima, kalijem, vitaminom E i vitaminom K - hranjivim tvarima koje maslac jednostavno ne pruža. Puna od omega-3, avokado izvrstan okus kada je tanko rezan na salatu ili uparen s pregršt slanih sjemenki ili orasima. Kada pečete, zamijenite polovicu količine maslaca u receptu za pire od avokada za kremasti, zdrav twist na svoje omiljene pečene poslastice.
hummus
Hummus je mediteransko širenje koje je ukusno s kruhom, povrćem i zamjenom maslaca. Hummus je napravljen od slanutkastih sojina, koji su kombinacija punjenih proteina, složenih ugljikohidrata i zdravih masti. Također su visoke u vlaknima, što ih čini sporijim za probavu, ostavljajući vas punim i zadovoljnim.

Jabukovače i grčki jogurt

Ako ste zainteresirani za dobivanje zdrave prehrane u omiljenoj pečenim proizvodima, izostavljanje nekog ili svih maslaca iz svojih omiljenih recepata može uvelike smanjiti količinu kalorija i masnoća. Iako se u receptima obično koristi zamjena za jabukovače, također se može koristiti kao alternativa za maslac u receptima sličnim kolačima. Zamijenite polovicu količine maslaca s jabukama, ili idite na puni iznos ukoliko vam ne smeta gustija, kolač ili kruh. Ako je to zdravi kolačići koje ste poslije, zamijenite polovicu količine maslaca u receptu s pola količine masnoća običnog grčkog jogurta (na primjer, ako recept traži jednu šalicu maslaca, upotrijebite pola šalice maslaca i jedna četvrtina šalice jogurta). Igrajte se s ovim zamjenama i pretvorite svoje maslacne pečene robe u zdravije poslastice s značajno manjim masnim tvarima i dodanim vlaknima, vitaminima i mineralima.
Iako su sve ove zamjene maslaca zdrave izbore u vlastitom pravu, ključni su za zdravu prehranu uvijek umjerenost. Dnevna konzumacija maslaca možda nije najzdraviji izbor, ali prevelika prevelika od ovih alternativa neće biti bolja. Da biste iskoristili sve prednosti tih alternativa, imajte na umu umjerenost i uživajte!

Gledaj video: The Slavic Hamburger - TOP 5 Buterbrod Recipes (Veljača 2020).