6 Zdravstveni rizici koji jedu previše vlakana

Neprestano čujemo o pozitivnim prednostima vlakana, ali unatoč svim ovim prednostima, previše vlakana može uzrokovati nekoliko zdravstvenih problema. Neki su neugodni i neugodni nuspojave, dok drugi mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Pročitajte u nastavku da biste saznali što se može dogoditi kada jedete previše vlakana.

Vlakna su prirodna supstanca koja se nalazi u voću, povrću i žitaricama. To je bitan dio zdrave probave. Osim toga, vlakno povećava količinu vaše prehrane, što znači da ćete se osjećati puno brže i duže. Pomaže u pomoći probavu i može spriječiti zatvor.

grčevi

Cramping se javlja zato što tijelo ne može pravilno razbiti vlakna. Ako se troši previše vlakana, probavu hrane može se trenutačno usporiti ili čak zaustaviti. To može dovesti do crijevnih grčeva i nelagode.

Proljev

Ako povećate unos vlakana odjednom, onda vaše tijelo neće imati dovoljno vremena za prilagodbu. Jedna od najvećih prednosti vlakana je povećanje brzine kretanja hrane kroz probavni trakt. Preuzimanjem previše vlakana, možete povećati ovu brzinu previše, što može dovesti do proljeva.

malapsorpcijom

Prema Colorado State University, jer veziva vlakana na drugu hranu, vlakna mogu vezati na hranjive tvari i eliminirati ove minerale i vitamine bez da ih tijelo apsorbira. Jedući previše vlakana, možete ometati kako vaše crijeva apsorbiraju određene minerale. Često, previše vlakana može dovesti do malapsorpcije kalcija, magnezija, željeza i cinka. Unatoč ovom nuspojavlju, ta je malapsorpcija obično toliko minimalna da ne uzrokuje veliku zabrinutost.

Zatvor

Ako jedete previše vlakana bez dovoljno vode, tada možete postati konstipirani. Tijelo probavnog trakta zahtijeva tekućine koje pomažu u pomicanju stvari. Ako nemate dovoljno tekućine u vašem sustavu, vaši crijeva neće moći ispravno raditi i možete zatvoriti konstipaciju.

Intestinalni plin

Jedući previše vlakana u kratkom vremenu, možete osjetiti nadutost, nadutost i crijevni plin. To se događa kao reakcija prirodnih bakterija u vašem probavnom traktu na vlakno. Da biste izbjegli ovu nuspojavu, jednostavno povećajte unos vlakana tako da se prirodne bakterije mogu prilagoditi vlaknima.

Intestinalna blokada

Crijevna blokada bila bi najgora nuspojava koju možete dobiti od konzumiranja previše vlakana. To se događa kada pojedinac jede previše vlakana i ne troši dovoljno vode. Vlakna mogu uzrokovati blokadu u crijevima, sprečavajući da ostala hrana prođe. Zagušenja crijeva mogu biti ozbiljni zdravstveni uvjeti i mogu zahtijevati operaciju.

Da biste izbjegli ove nuspojave, jednostavno povećajte unos vlakana kroz nekoliko tjedana. Kada povećavate unos vlakana, pobrinite se da povećate unos tekućine. Preporuča se da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno. Osim toga, kako biste lakše pratili unos vlakana, upotrijebite FitDay za praćenje prehrane i kalorija, što može dovesti do gubitka tjelesne težine.

Gledaj video: WHY Sugar is as Bad as Alcohol (Fructose, The Liver Toxin) (Veljača 2020).