Nutricionizam kukuruznog ulja

Kukuruzno ulje ili kukuruzno ulje su žuto-zlatna tekućina s ugodnim okusom. To je rafinirano biljno ulje dobiveno od kukuruznog zrna. Kukuruz je široko korišten širom svijeta kao osnovna hrana. Biljno ulje je popularan izbor za prženje raznih namirnica. To je omiljeno za većinu drugih ulja jer ne puši ili oboji. Kukuruzno ulje je bogat izvor omega-6 masnih kiselina, fitosterola i tokoferola.

Omega-6 masne kiseline

Te esencijalne masne kiseline (EFA) ne mogu proizvesti tijelo. Oni funkcioniraju zajedno s omega-3 masnim kiselinama kako bi se omogućile različite funkcije u tijelu. Omega-6 masne kiseline također se nazivaju linolne kiseline. Omogućuju normalan rast i razvoj u tijelu. Također održavaju optimalnu učinkovitost mozga, reguliraju reproduktivne funkcije i poboljšavaju zdravlje kostiju. EFA oslobađa bol povezanu s reumatoidnim artritisom. Oni igraju ulogu u zdravlju kože jer pomažu u upravljanju ekcemom i aknama. Prijenos živčanih impulsa olakšava EFAs. Istraživačke studije također su uspostavile blisku vezu između EFA i poboljšane zdravstvene kardiovaskularne bolesti. Oni smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi, ali poboljšavaju dobre razine kolesterola. Oni također pomažu normalizirati krvni tlak. To pozitivno utječe na zdravlje srca jer EFA smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca. Međutim, istraživanja pokazuju da pretjerani unos omega-6 masnih kiselina povećava određene zdravstvene rizike. Vjerojatnost raka dojke u žena u postmenopauzi povećava se s visokim unosom omega-6. Također povećava vjerojatnost raka prostate i depresije.

Fitosteroli

Ovi moćni kemijski spojevi nalaze se u biljkama. Fitosteroli su također poznati kao biljni steroli. Ovi spojevi imaju sposobnost snižavanja kolesterola. Kukuruzno ulje sadrži jednu od najviših razina fitosterola među rafiniranim biljnim uljima. Fitosteroli inhibiraju apsorpciju kolesterola iz crijeva. To pomaže smanjiti ukupnu razinu kolesterola u krvi. Steroli također inhibiraju proizvodnju kolesterola u jetri. Utvrđeno je da umjereni unos sterola može smanjiti kolesterol do 15 posto. Time se poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da hrana koja sadrži sterole može pomoći u borbi protiv koronarne bolesti. Utvrđeno je da su steroli korisni u prevenciji raka. Oni smanjuju rizik za rak dojke, debelo crijevo i rak prostate. Čak iu potvrđenim slučajevima raka, steroli su pronađeni korisni jer inhibiraju rast tumora.

tokoferoli

Ove hranjive tvari pripadaju obitelji vitamina E koja ima različite antioksidacijske funkcije u tijelu. Tocopheroli održavaju metabolizam i potiču imuni sustav. Oni inhibiraju nastanak karcinogenih tvari u želucu koji podržavaju metaboličku aktivnost. Tocopheroli štite stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala. Ovi radikali rezultat su metaboličke aktivnosti. Oštećuju zdrave stanice koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka. Tokoferoli također pomažu u sprečavanju krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci navedeni su kao glavni uzrok srčanog udara. Istraživanja su potvrdila da visok unos vitamina E smanjuje rizik od bolesti srca. Tokoferoli također pomažu u sprječavanju rasta katarakta u očima i pomažu poboljšanju jasnoće leća.

Gledaj video: Najnezdravija opcija za kuvanje i prženje (Veljača 2020).