Viburnums su svestrani grmovi

Može biti riskantno da vlasnik vrtića izađe na granu o imenovanju svojih omiljenih biljaka. Ali nemam apsolutno nikakvih dojmova o tome da su viburnums moj izbor za najsvestraniji i vrtlodni rod grmlja. Osim što imaju atraktivne navike i navike rasta, najbolji viburnums također nude lijepe, ponekad čak i mirisne cvjetove. Mnogi se također pohvaljuju šarenim plodovima i zapanjujućim jesen lišće. Osim toga, plodovi privlače ptice i druge biljni i životinjski svijet. Što biste više mogli tražiti od grmlja?

Kao vrtlar, kad god sam trebao grm za problematično područje - suho, mokro, sunčano ili sjenovito - viburnum je uvijek došao do spasenja. Postoji više od 150 vrsta Viburnum; mnogi su rođeni u Sjevernoj Americi, rastu u USDA Hardiness Zones 2 do 9. Moj trenutni vrt nalazi se u zoni 6, Connecticut, ali ja sam također izrastao viburnume u zoni 2 zone Vermonta.

Pretplatite se na časopis Fine Gardening kako biste saznali više o velikim biljkama poput viburnuma. U stvari, naći ćete instrukcije i nadahnuće za vrtlare svake razine vještina.

Viburnumovo strelasto lišće ostavlja ispod cvjetova.

bekovina spp. i cvs.

VIe-BUR-num

  • Rod više od 150 zimzelenih, poluvijek zelenih i listopadnih drvenastih biljaka. Mnogi su rođeni u Sjevernoj Americi, ali se njihov raspon proteže do jugoistočne Azije i Južne Amerike. Poznati su zbog lišća, cvijeća i voća.
  • Većina viburnog cvijeća u proljeće. Ponekad mirisni cvjetovi kreću se od bijelog i vrhnja do ružičastog ili potpuno ružičastog. Oni se prenose u terminalne ili aksilarne panicles, clusters, corymbs, ili cymes, koji su često sferni ili kupole. Neke vrste imaju cvjeta slične spljoštenim glavama hortenzija od čipke.
  • Mnoge vrste nose ornamentalne voće u kasno ljeto ili u jesen. Oni su obično sferni ili jajoliki i mogu biti crveni, žuti, plavi ili crni.
  • Većina viburnuma raste u bilo kojoj umjereno plodnoj, vlažnoj, ali dobro dreniranoj zemlji u potpunom suncu, djelomičnoj sjeni. Neki viburnums preferiraju suhu tlu.
  • Viburnum se može razmnožavati sjemenom, ali proces je intenzivno. Umjesto toga, uzmite reznice od mekog drveta kada se grana od 6 inča pričvrsti kada je savijena, što je obično ljeti.
  • Hladna tvrdoća varira po vrstama, ali većina viburnuma će rasti u USDA Hardiness Zones 4 do 8.

Na granici grmova, u proljeće se ističu viburnusi. Elegantni kremasto-bijeli cvjetovi V. plicatum var. Tomentosum 'Summer Snowflake' osvjetljava krajolik.
Fotografija / ilustracija: Steve Silk

Viburnums su obično grmovi, ali njihova se navika razlikuje. Nekoliko patuljastih sorti, kao što su Viburnum opulus 'Nanum', ispod 3 metra. Drugi, kao što je Seibold viburnum (V. seiboldii), može odrasti do visine od 20 stopa. Većina viburnuma također imaju punu naviku širenja. Neki viburnumi mogu postati srednja stabla, osobito ako su obrezani. Viburnums se ističu kao biljke za uzorke ili kao sidra u mješovitim granicama. Nećete naći više svestran grupa grmova za živice ili masovne skupine, budući da viburnums drže svoje u svako godišnje doba. Neki viburnumi, kao što je Prag viburnum (V. 'Pragense'), zimzeleni su. Drugi, kao što je leatherleaf viburnum (V. rhytidophyllum), polu-zimzeleni u hladnijim klimatskim područjima, gube lišće kada se temperature spuštaju ispod 10 ° F.

Nekoliko viburnuma može se uzgajati kao standard i koristiti u raznim postavkama. Standard viburnuma može stvoriti visinu u stražnjem dijelu granice ili u posudama s obje strane ulaza na terasu, pod biljkama s biljkama. Vrste koje izgledaju dobro kao standardi su: V. plicatum var. tomentosum „Newport” V. carlesii 'Compactum' i V. x bodnantense 'Zora'. Kasnije zimske cvjetove potonje pružaju prekrasan prikaz.

  • Pronađite savršeni viburnum u našem vodiču za biljke.
  • Pogledajte video o sadnju ukrasnih biljaka u posudama.
  • Kada se sječeš, važno je koristiti oštre šikare i znati gdje napraviti rezove.

Ovi prilagodljivi grmovi lako rastu

Jedna od stvari koje volim najviše o viburnama jest da oni rastu bez puno trzanja nad njima. Oni koji su izvorni u Sjevernoj Americi posebno su prilagodljivi. Na primjer, iako južnjački blackhaw viburnum (V. rufidulum) raste kao grmolik u Pijemontu, uzeti će puno sunca na dobrom tlu. Ovaj viburnum čini fini primjerak. Njegovi zaobljeni listovi postaju tamnocrveni. S naglaskom plavim drupesima voća, oduzima dah na pozadini zimzelena. Još jedan izvorni, arrowwood viburnum (V. dentatum), prilagođava se mnogim uvjetima tla. Preuranjeno je nedavno na sušu, a da nije ni najmanje izgledalo.

Ako vam je potreban pouzdani grm za duboku hladovinu s vlažnim tlom, razmotrite hobblebush viburnum (V. alnifolium, također poznat kao V. lantanoidi). Nedavno sam pješačio u New Hampshireu, naišao sam na najljepši stalak hobblebush kojeg sam ikad vidio. Udovi koji su pali na tlo su se ukorili i formirali koloniju. Nannyberry viburnum (V. lentago) je još jedan domaćin koji uživa u vlažnoj sjeni, ali se također može prilagoditi suncu i suhom tlu. Sredinom i krajem svibnja u Connecticutu ima kremobrožute cvjetne čipke. Njegov voćni - 1/2 inča drupes - okreće nijanse žute, ruže, ružičaste i konačno, plavkasto-crne. Ponekad se sve nijanse prikazuju odjednom.

V. seiboldii, koji proizvodi proljetne kremaste cvjetove u proljeće, može doseći i do 20 stopa.
Fotografija / ilustracija: Virginia Small

Bliski rođak kod ove dvije starosjedioci je crnoga viburnuma (V. prunifolium).Iako preferira suhe noge, prilagodljiv je mnogim vrstama tla i sunčanom i sjenovitom mjestu. Njezin tamnozeleni lišće postane crveno-crveno u jesen, a plod mu se od ružičaste do plavkasto-crne, s voskom, sivim cvjetanjem. Smatram da je to sjajno, maleno stablo jednog stabla.

Većina viburnuma raste najbolje u punom suncu, ali jednako su kao sadržaj u svjetlu i djelomičnoj sjeni. Osim nekoliko sorti, navedenih na grafikonu Viburnums koji se ističu od sezone do sezone, daju im umjereno plodnu, vlažnu, ali dobro dreniranu zemlju s pH od 5,6 do 6,6. Kada viburnums uživaju dobar cirkulaciju zraka, rijetko pate od gljivičnih bolesti. Ako su sadržaj na njihovoj web stranici, obično ih ne smeta nametnici.

Viburnums su poznati po atraktivnom lišću

Većina viburnuma u uzgoju ima pouzdano privlačan lišće. Listovi se razlikuju po veličini, teksturi i boji. Lišće može biti zaobljeno ili oblikovano u lancu, i cijelo oko ili zubalo oko rubova. Većina listopadnih viburnuma ima veliku boju pada, od žute do crvene do tamnocrvene, ovisno o vrsti ili kultivarima. No mapleleaf viburnum (V. acerfolium) je teško pobijediti, a tamnocrveno u jesen. Ovo je i grm koji bi vam mogao pomoći u onim suhim, sjenovitim mjestima.

Ako tražite zimzeleni ili polu zimzeleni grm, razmislite V. x rhytidophylloides i njegovih kultivara. 'Willowwood' ima jarke, jarke zelene lišće i cvijeće u jesen. U mom vrtu to obično čini zimskim izgledom dobro. Allegheny ima gustu, zaobljenu, tamnozelenu lišću. Sviđa mi se način na koji njezin sjajni crveno-crni plod izgleda protiv lišća.

Ali nemojte zaboraviti cvijeće

Upotrijebite visokotlačni viburnum kao sidro u miješanom rubu. Ovdje, V. plicatum var. tomentosum je stajao.
Fotografija / ilustracija: Lee Anne White

Ako želite izuzetan grm u blizini kuće, razmotrite viburnum s mirisnim cvjetovima. Otvorite prozor na proljetni dan kada je jedan od tih viburnuma u cvatu i miris će prolaziti kroz kuću.

Viburnums imaju dvije glavne vrste cvjetnih glava: ravni vrhovi cvjetova koji podsjećaju na hortenzične čipke i vrste snijega, s cvjetnim klasterima u obliku globusa ili kupole. Viburnum cvijeće kreću se od kremastog bijelog do ružičastog. Puplini, često oblikovani kao mali orasi, obično su atraktivni.

Popis izvanrednih cvjetnih viburnuma je dugačak, ali želim spomenuti samo nekoliko. Burkwood viburnum (V. x burkwoodii), polu-zimzelena u blagu zimu, izuzetno je mirisna i ima mnogo sorata. "Anne Russell", kompaktan grm, ima mirisne ružičaste pupoljke i crvene jesenske lišće. "Mohawk", uveo pokojni dr. Donald Egolf iz Nacionalnog arboretuma, ima upečatljiv miris začina, budući da su crvenkasti pupoljci otvoreni u bijele snježne kugle. Uveden od strane William Judd na Arnold Arboretumu 1920., Judd viburnum (V. x juddii) je iznimno teški hibridni cvjetni V. bitchiuense. Ima ljubičasti padobrani s crnim plodovima. Mayflower viburnum (V. carlesii), stari vrtni ljubimac, popularan je zbog dobrog razloga. Također poznat kao korejski začinski viburnum, ima vrlo mirisne ružičaste pupoljke koje se otvaraju na bjelodastim snježnim cvjetovima. Moje najdraže sorte su 'Cayuga', kompaktni uzgajivač s ružičastim pupoljcima i 'Compactum', koji raste u visini od samo 3 metra i širok u 10 godina.

Ravni oblik vrsta europskog brusnica (V. opulus) nije baš uzbudljivo kao i neki viburnumi, ali nekoliko sorti su izuzetni. 'Xanthocarpum', tip bijele cvjetnice, jedan je od mojih top 10 viburnuma. Ima tamnozelene lišće i žućkaste stabljike s upornim žutim plodovima. 'Nanum', kultivar patuljaka, raste u samo 2 metra visok i 3 stopa širok u 10 godina. Ponekad se zbunjuje s "Compactum", koji se dobiva mnogo veći i cvjetovi više od "Nanum". Europski snježni viburnum (V. o. 'Roseum') je sterilna viburnum. Njegova raskošna i obilna snježna cvjetna stabla počinje jabučnim zelenilom i mijenja se u bijelo.

Najbolji viburnusi imaju veliko cvijeće i lišće. Tamno zeleno lišće V. plicatum var. Tomentosum 'Kern's Pink' naglašava svoje blijedo ružičaste, snježne kugle.
Fotografija / ilustracija: Lee Anne White Mnogi viburnumi imaju izuzetno cvijeće. Kestenov pupoljci V. sargentii 'Onondaga' otvoreni su da postanu nježni cvjetovi od lazara.
Fotografija / ilustracija: Steve Silk

Ali pravi cvjetni show-čepovi su doublefile viburnums (V. plicatum var. tomentosum). U ovoj skupini ima mnogo finih sorata, iako neki od mojih favorita imaju malo ili nimalo mirisa. Svi imaju izvrsno narančasto-crvene lišće u jesen s crveno-crnim voćem. "Mariesii" i "Shasta" oboje imaju bijele cvjetne čipke. 'Kern's Pink' ima blijedo ružičaste snježne cvijeće i tamnozelene lišće s magentnim rubovima.

Posljednje, ali ne i najmanje važno V. sargentii "Onondaga", kultivar koji je izbacio Dr. Egolf. Njegov kestenov lišće pojavljuje se u isto vrijeme kao i plodna cvjetova koja su malo tamnija kestena i krenula po sterilnim cvjetovima u bijelom s bojom od vrećice. Ovaj senzacionalni grm čini veliki primjerak ili živicu.

Šareni plod dodaje žalbu

Viburnums često postavlja dobar izgled voća, koji često traje dugo. Među najboljim plodnim viburnumima je linden viburnum (V. dilatatum). Dr. Egolf je također uveo neke fine sorte ove istočnoazijske vrste. Crvene plodove 'Erie' na kraju se okreće koralju, a zatim ružičasto.Jedinstvena "Oneida" sa svojim sjajnim, tamno crvenim plodovima većinu zime. 'Michael Dodge', sa svojim žutim plodom, dobar je za jesenski vrt. Sjajno-crvene bobice čaja viburnum (V. setigerum) često traju cijelu zimu. Taj azijski domorost će zauzeti puno sjene, a možete pokušati izraditi čaj od lišća.

Glatko smeđe (V. nudum), fine domaće vrste, također stavlja na izuzetan show u voću. Njezine bobice se okreću od zelenog do ružičaste do crvene do tamnoplavog. Sve se to mogu istodobno pojaviti na jednoj biljci. "Winterthur" je kompaktniji. U jesen, glatke crvene sjajne listiće se okreće od tonirane bronce do svijetlo crvene boje.

Domaćin koji vjerojatno najčešće koristim u planovima sadnje je američka grmoljka viburnum (V. trilobum), tako nazvan jer njezin plod izgleda poput svijetlo-crvene brusnice. Njegov oštar i sjajni tamnozeleni lišće postaje crvenkasto-ljubičasta u jesen. Novi rast nastaje crvenkastom bojom. Kompaktne sorte, kao što su "Compactum Alfredo", dobro funkcioniraju u živicama ili grmovima. 'Wentworth' je neophodan za zimske interese, a zimski voće trešnje posumnjava dobro u siječnju ako temperatura ne padne drastično. Američki brusnica, međutim, ne sviđa suhim mjestima.

Za dobre voćne zaslone važno je zapamtiti da većina viburnuma nisu samopojavljiva. Zapravo, osim za V. opulus, oni su samostalno nespojivi, što znači da im je potrebno malo genetske varijabilnosti na plod dobro. Na primjer, witherod viburnum ne plod dobro zasađen sam. Kada je posađeno u blizini svog bratića, glatko sladoled, njegov plod dramatično se povećava.

Nakon što biljka viburnum ili tri u svom vrtu, sigurno ćete ih uživati ​​od sezone do sezone i već dugi niz godina. I vjerojatno ćete početi tražiti da se i više od tih grubih grudi izrasta.

Viburnumi koji se ističu od sezone do sezone

Bit će teško pritisnuti da izaberem samo nekoliko šarolikih izuzetnih viburnuma, tako da ovaj jaki grafikon navodi nekoliko desetaka. Bloom puta su za zonu 6. Polu-zimzeleni znači da grm drži neko ili sve svoje lišće u blagoj zimi. Ako nije navedeno, viburnums dobro rastu u vlažnom, dobro dreniranom tlu u punom suncu, ali će također tolerirati djelomičnu hladovinu. Sjevernoamerički izvorni viburnumi i njihove sorte označeni su zvjezdicom.

V. acerfolium* (mapleleaf viburnum)
Visina i širina: 4-6 x 3-4 ft Cvijeće: žućkasto-bijeli čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj ili lipanj. Voće: crno; često ustraje u zimu. Komentari: dobro u suhoj sjeni; padaju u rasponu boja od kremaste ružičaste do duboke ljubičaste. Zoni: 3-8

V. alnifolium* (također poznat kao V. lantanoidi) (hobblebush)
Visina i širina: 7-8 x 8-10 ft ... Cvijeće: bijela čipka, mirisna. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno u ljubičasto crno. Komentari: izvrsna crveno-ljubičasta boja pada; dobra podvodna biljka za vlažnu hladovinu. Zoni: 3-6

V. × bodnantense 'Zora'
Visina i širina: 8-10 x 6 ft ... Cvjetovi: ružičasti pupoljci otvoreni za bijelo; mirisne. Vrijeme cvjetanja: veljača-travanj. Voće: crveno do crne. Komentari: lišće izranja bronz-zelen, sazrijeva do tamnozelene. Zoni: 4-8

V. × burkwoodii (Burkwood viburnum)
Visina i širina: 8 x 5 ft ... Cvjetovi: ružičasti pupoljci otvoreni za bijele snježne loptice, začinjeni miris. Vrijeme cvjetanja: ožujak-travanj. Voće: crveno do crne. Komentari: polu-zimzeleni. Zoni: 4-8

V. × burkwoodii 'Anne Russell'
Visina i širina: 6 x 8 ft Cvjetovi: ružičasti pupoljci otvoreni za bijele snowballs, mirisni. Vrijeme cvjetanja: travanj. Voće: crveno do crne. Komentari: polu-zimzeleni. Zoni: 5-8

V. × burkwoodii 'Mohikanac'
Visina i širina: 7 x 5 ft Cvjetovi: tamno crvene pupoljci otvoreni za bijele snježne loptice, miris klinčića. Vrijeme cvjetanja: Ma. Voće: crveno do crne. Komentari: narančasto-crvena boja pada; bolesti otporan. Zoni: 5-8

V. × carlcephalum (mirisna snjeguljica viburnum)
Visina i širina: 6-10 x 6-10 ft ... Cvjetovi: ružičasto otvaranje bijelih snowballs, fragran. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do crne. Komentari: snažan, uspravno rastući grm. Zoni: 5-8

V. carlesii (Mayflower viburnum, korejski začinski viburnum)
Visina i širina: 10-12 x 7-8 cm Cvjetovi: ružičasti pupoljci otvoriti bijele, vrlo mirisne snježne loptice. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do blac. Komentari: gusti grm s uspravnim granama širenja. Zoni: 4-7

V. carlesii 'Compactum'
Visina i širina: 4 x 4 ft. Cvjetovi: ružičasti pupoljci otvoreni bijel, vrlo mirisni. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do crne. Komentari: vrlo tamnozelene lišće pretvara vina u jesen; izvrsno za granice. Zoni: 4-7

V. cassinoides* (witherod viburnum)
Visina i širina: 6-10 x 5-6 ft ... Cvijeće: kremasto-bijela laceca. Vrijeme cvjetanja: Jun. Voće: zeleno do crvene do plavo-crno, često sve odjednom. Komentari: narančasta do ljubičaste boje pada. Zoni: 4-8

V. dentatum* (arrowwood viburnum)
Visina i širina: 10-12 x 5-6 ft Cvijeće: kremasto-bijela, mirisna čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj-lipanj. Voće: žuto do sjajan crveno do ljubičaste. Komentari: prilagođava se različitim uvjetima tla. Zoni: 2-8

V. dilatatum (linden viburnum)
Visina i širina: 8-10 x 7-8 cm Cvijeće: kremasti bijeli čipka, blago mirisna. Vrijeme cvjetanja: svibanj-lipanj. Voće: crveno-grimizno, često ustraje u zimu. Komentari: bronca do ružičaste boje pada. Zoni: 4-8

V. dilatatum 'Erie'
Visina i širina: 10 x 6 ft Cvijeće: kremasto-bijeli čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj-lipanj. Voće: plodan i persisten. Komentari: žuta do crvene boje pada. Zoni: 5-8

V. dilatatum 'Michael Dodge'
Visina i širina: 8-10 x 5-7 ft ... Cvijeće: krem-bijela, laceca. Vrijeme cvjetanja: svibanj-lipanj. Voće: žuto, uporno. Komentari: grimizno do tamnocrvenog pada boja lišće. Zoni: 5-8

V. dilatatum 'Oneida'
Visina i širina: 5 x 5 ft Cvijeće: bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno voće, uporno. Komentari: blijedo-žuta do narančasto-crvenog kolona. Zoni: 5-8

V. × juddii (Judd viburnum)
Visina i širina: 7 x 6 ft Cvijeće: bijela, vrlo mirisna vrsta snijega. Vrijeme cvjetanja: travanj-svibanj. Voće: crveno do blac. Komentari: izuzetni cvjetni grm. Zoni: 4-8

V. lantana 'Mohican' (stablo puteljka)
Visina i širina: 8 x 9 ft. Cvjetovi: bijela snježna boja, a ne mirisna. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: narančasto od crvene do crne. Komentari: izvrsno lišće postane ljubičasto u jesen; uzima suhu tlu. Zoni: 3-7

V. lentago* (nannyberry viburnum, sheepberry)
Visina i širina: 15-20 x 8-10 ft ... Cvijeće: kremasto-bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: od zelene do plavo-crne; traje zimi. Komentari: fin mali uzorak stabla; prilagođava se mokroj ili suhoj soi. Zoni: 2-8

V. nudum '' Winterthur '' (glatko sasušenje)
Visina i širina: 6-8 x 5 ft ... Cvijeće: kremasti bijeli čipka. Vrijeme cvjetanja: lipanj. Voće: od zelene do ružičaste do crvene do plave, često odjednom. Komentari: fin mali uzorak stabla; crvene do crvenkasto-ljubičaste boje pada. Zoni: 5-9

V. opulus 'Xanthocarpum' (žuto-fruited europska brusnica)
Visina i širina: 6 x 6 ft Cvijeće: bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: Ma. Voće: žuto voće, uporno. Komentari: izvrstan kompaktni oblik; vapno-zelena lišće se žuti u fal. Zoni: 3-7

V. opulus 'Nanum' (europski patuljasti brusnica)
Visina i širina: 2 x 3 ft Cvijeće: bijela snježna grmljavina. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: rijetko proizvodi frui. Komentari: izvrsna boja pada; dobar za malu živicu; ne podnosi mokra tlo. Zoni: 3-7

V. opulus "Roseum" (europski snježni grm)
Visina i širina: 8-10 x 6-7 cm Cvijeće: bijelo snježne. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do crne. Komentari: sjajna boja za grmlje. Zoni: 3-7

V. plicatum var. tomentosum 'Kern's Pink' (ružičasta duplog vlakna)
Visina i širina: 6 x 8 ft. Cvijeće: svjetlo-ružičasta snijega. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do crne. Komentari: tamnozelene lišće s marginama magenta. Zoni: 3-8

V. plicatum var. tomentosum 'Mariesii' (doublefile viburnum)
Visina i širina: 8 x 12 ft Cvijeće: bijela laceca. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do crne. Komentari: elegantno horizontalno grananje; crvenkasto-ljubičasti jesen kolo. Zoni: 5-8

V. plicatum var. tomentosum 'Shasta' (doublefile viburnum)
Visina i širina: 6 x 5 ft Cvijeće: velika bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno do crne. Komentari: šljiva-crvena boja, sjajna kao uzorak. Zoni: 5-8

V. plicatum var. tomentosum 'Ljetni pahuljica' (doublefile viburnum)
Visina i širina: 10 x 5 ft Cvijeće: bijela laceca. Vrijeme cvjetanja: lipanj-rujan. Voće: crveno do crne. Komentari: super za sve ljetne cvjetove; žute-narančaste boje pada. Zoni: 3-8

V. plicatum var. tomentosum "Newport" (doublefile viburnum)
Visina i širina: 5 x 5 ft Cvijeće: bijela snijega; svjetlosni miris. Vrijeme cvjetanja: Ma. Voće: rijetko proizvodi voće. Komentari: tamnozelene listiće pretvaraju se u burgundy u fal. Zoni: 5-8

V. prunifolium* (blackhaw viburnum)
Visina i širina: 12-15 x 8-12 ft ... Cvijeće: kremasti bijeli čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: ružičasto do plavkasto-crno. Komentari: crveno-crvena jesen lišće; lijepo rodno drvo, otporno na plijesan. Zoni: 3-9

V. × rhytidophylloides 'Allegheny' *
Visina i širina: 10 x 12 ft Cvijeće: kremasto-bijela laceca. Vrijeme cvjetanja: svibanj (može nastaviti cvjetati) Voće: crveno do blac Komentari: poluvijek.

V. × rhytidophylloides 'Willowwood' *
Visina i širina: 12 x 12 ft. Cvjetovi: kremasto-bijeli, oblika. Vrijeme cvjetanja: svibanj (može nastaviti cvjetati) Voće: crveno do blac Komentari: polu-zimzeleni, ugodni lukovi.

V. rufidulum* (Južna blackhaw viburnum)
Visina i širina: 15 x 8 ft Cvijeće: bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: tamno-plava. Komentari: burgundni jesen lišće. Zoni: 5-9

V. sargentii 'Onondaga' ('Onondaga' Sargent viburnum)
Visina i širina: 12 x 6 ft. Cvjetovi: kesten kolačić s bijelim plodovima. Vrijeme cvjetanja: Ma. Voće: grimizno. Komentari: novi lišće je kesten; mora imati vlažnu zemlju. Zoni: 3-7

V. setigerum (čaj viburnum)
Visina i širina: 10-12 x 8-10 ft Cvijeće: bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj-lipanj. Voće: crveno-narančasta u privjesnim klasterima, persisten. Komentari: izvrsno šumsko grmlje. Zoni: 5-7

V. sieboldii (Seibold viburnum)
Visina i širina: 15-20 x 10-15 m. Cvjetovi: raskošna, kremasto-bijela laceca. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: marelica do crvenih, teških nakupina; uporan. Komentari: veliki grm ili mali stablo, zeleno-ljubičasti jesen lišće, jelena-rezistina. Zoni: 4-8

V. trilobum* (Američka brusnica)
Visina i širina: 8-12 x 8-12 ft Cvijeće: bijela laceca. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: crveno, jestivo. Komentari: žuta do tamnocrvenog jesenskog lišća; čini lijepu živicu. Zoni: 2-7

V. trilobum 'Compactum' (kompaktni američki brusnica)
Visina i širina: 4 x 3 ft Cvijeće: bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: žuto do crveno, uporno. Komentari: narančasta do tamnocrvenog jesenskog lišća; dobar za mješovite rubove grmova. Zoni: 2-7

V. trilobum 'Wentworth' (Wentworth brusnica)
Visina i širina: 8 x 6 ft Cvijeće: bijela čipka. Vrijeme cvjetanja: svibanj. Voće: žuto do svijetlo crveno, persisten. Komentari: boja crvene boje; izvrsno za zimski vrt. Zoni: 2-7