Psihologija triatlona

Triatlon se sastoji od tri uzastopna događaja: trčanje, vožnja bicikla i plivanje. Udaljenost se razlikuje za sva tri događaja. Plivanje je najkraća udaljenost, a biciklizam je najduži. Od svih sportskih aktivnosti koje se izvode u modernom dobu, triatlon se smatra najzahtjevnijim. Oni zahtijevaju sportaše da guraju svoje tjelesne i duševne izdržljivosti do granice.

Um preko tijela

Triatloneri se moraju mentalno pripremiti prije utrke, jer imajući pravi stav je jedna od tajni uspjeha triatlona. Triatlon je duga utrka koja zahtijeva mnogo odlučnosti. Netko tko nije mentalno pripremljen možda neće moći završiti utrku. Tijekom događaja, bit će vremena kad se sudionici osjećaju kao da su njihova tijela preumorna da bi završili utrku. Potreban je snažan um kako bi prevladao umor i završio utrku što je brže moguće. Izdržljivost ljudskog tijela može biti ograničeno, ali um može gurati tijelo izvan granica.

Neke od glavnih zabrinutosti koje izazivaju sportaše tijekom triatlonskih natjecanja uključuju nervozu, nedostatak samopouzdanja, nisko samopoštovanje zbog prošlih iskustava, nedostatka fokusa, anksioznosti i straha od neuspjeha. Ti faktori mogu uzrokovati gubitak vjere u vlastitim sposobnostima. To ponekad dovodi do odustajanja na pola puta kroz utrku. Stoga, triatlonisti moraju naučiti kako kontrolirati svoje umove i ostati usredotočeni na utrku. Sportski psiholozi mogu se upotrijebiti za pomoć triatlonima koji prevladavaju mentalne izazove s kojima se suočavaju tijekom triatlona.

Misli pozitivno

Um ima ogroman potencijal, ali tijelo ga može pokušati gurati natrag. To se može dogoditi zbog bolesti ili emocionalnih problema. Um mora biti osposobljen za preusmjeravanje u lice obeshrabrujućih osjećaja. Triatloneri moraju biti svjesni svojih misli dok se pripremaju za utrku. Motivacija ponekad može biti pronađena u pozitivnim afirmacijama koje mogu učiniti natjecateljima optimističnije. Krajnji rezultat može biti poboljšana izvedba jer omogućuje da se um i tijelo međusobno sinkroniziraju.

Postavi cilj

Da bi se postigao uspjeh u triatlonima, sudionici moraju postaviti cilj na temelju nečega što ih motivira. Različite stvari motiviraju različite ljude. Za neke ljude, to može biti osjećaj postignuća koji dolazi s dovršavanjem utrke; za druge, to može biti želja da tuku vlastite osobne zapise. Kada se postigne cilj, sudionici moraju biti dovoljno određeni da poduzmu potrebne napore kako bi postigli cilj.

Vizualizirati završnu liniju

Mnogi triatlonici ne uspiju na natjecanjima jer ne vjeruju da će ikada pobijediti u utrci. Ako su sudionici povjereni da mogu barem završiti utrku, mogu biti motivirani da se dobro treniraju i dobro se bave natjecanjima.

Gledaj video: EKSTREMNI SPORTOVI I DUHOVNOST / Branislav Mihajlović (Veljača 2020).