8 najboljih namirnica za vitamin B12

Ako pokušavate održavati pravilnu hranu, trebalo bi pojesti hranu s vitaminom B12. Vitamin B12 je vitamin koji je potreban u tijelu kako bi crvene krvne stanice ispravno funkcionirale. Često puta, vitamin B12 je vezan za protein koji dobijete kada jedete određene vrste hrane. Međutim, vitamin B12 se također može sintetski dodati hrani kako bi vam pomogao pri preporučenoj dnevnoj dozi vitamina B12. Dodatno, vitamin B12 je dostupan kao dodatak za one koji ne dobivaju dovoljno u svojoj prehrani.

Lako je dobiti pravu količinu vitamina B12 ako jednostavno znate pravilnu hranu za jelo. Iako se vitamin B12 može uzimati kao dodatak prehrani, najbolji izvor vitamina nalazi se u mnogim uobičajenim namirnicama. Evo nekoliko hrane koju biste trebali pojesti ako ste nedovoljan vitaminom B12:

1. Jaja

Sirovi dio kokošjeg jaja sadrži velike količine vitamina B12. Guska jaja i jaja od patke također daju znatne količine vitamina B12.

2. Sir

Iako nisu svi tipovi sira visoki u vitaminima B12, švicarski, parmezani, mozaici i feta, svi sadrže vitamin B12.

3. Govedina

Sir, rebra i rebro oko sadrže vitamin B12, ali govedina govedina donosi najveću količinu vitamina B12.

4. Jaganjca

Odrezani komad janjadi može vam pružiti više od 60 posto preporučene dnevne doze vitamina B12.

5. Školjke

Bilo jesti sirovu, pari ili na žaru, različite vrste školjaka poput školjki i školjaka napunjene su vitaminom B12.

6. Kavijar

Iako se obično jedu samo kao ukrasi za veće jelo, riba jaja mogu pružiti više od 10 puta više vitamina B12 nego kokošja jaja!

7. Plodovi mora

Ribe, rakovi, jastoge i hobotnica samo su neke od hrane koja je napunjena vitaminom B12. Oni ne mogu biti svakodnevna hrana, ali biste trebali pokušati pronaći kreativne načine da ih uključite u svoju prehranu ako ste nedovoljan vitaminom B12.

8. Mlijeko

Ovo može biti najjednostavniji način dodavanja vitamina B12 na vašu prehranu. Također možete ubiti dvije ptice jednim kamenom tako da pronađete utvrđenu žitaricu vitamina B12 koju volite. Ovo će nadopuniti vitamin B12 u vašem tijelu i pomoći vam da dobijete pravilnu dnevnu dozu vitamina B12.

Zašto su hrana vitamina B tako važna

Nedostatak vitamina B12 ozbiljan je problem u ovoj zemlji. Ako bolujete od umora, oslabljenog osjećaja koncentracije, slabe pamćenja, razdražljivosti, depresije ili ste jednostavno teško razmišljati o poslu, mogli biste patiti od nedostatka vitamina B12. Problemi s spavanjem i razdoblja manije i psihoze također mogu nastati zbog nedostatka vitamina B12.

Ako mislite da biste mogli patiti od nedostatka vitamina B12, odmah se obratite svom liječniku ili pokušajte nadopuniti svoju prehranu s više vitamina B12. Veganska dijeta obično rezultira nedostatkom vitamina B12, pa ako ste veganski praktikant, pronađite načine da inkorporirate više vitamina B12 u prehranu kroz dodatke. Jedući jednu od tih osam hrane pomoći će vam da dobijete svoj vitamin B12.

Gledaj video: 17. Vitamin B12, veganski mit ili stvarna opasnost - Oslobođenje životinja (Veljača 2020).