Pita kruh vs. redoviti kruh: zdravija opcija za izradu sendviča

Pita kruh je ključ u mnogim svjetskim bliskoistočnim i mediteranskim kuhinjama. Oblik okruglog džepnog kruha, pita kruha nalazi se diljem Sjeverne Afrike i Arapskog poluotoka. Poznati džep u kruhu pita ostavlja se u sredini, nakon što se pare koja napuni tijesto dopusti da se malo ohladi i poravna. Podrijetlo riječi "pita" odlazi natrag na grčki, gdje doslovno znači ili pita ili kolač. S druge strane, redoviti kruh je napravljen od samo tijesta brašna i vode koja se kuha, a neki drugi sastojci. Dok je redoviti kruh češći za izradu sendviča na Zapadu, pita kruh je narasla u popularnosti u istoj regiji zbog korištenja džepa kao način izrade sendviča.

Pita kruh

Što se tiče nutritivne vrijednosti pita kruha, to je mješovita slika. Pita kruh ima zdrave i nezdrave atribute u svojoj prehrambenoj vrijednosti. Što se tiče kalorija, jedna velika pita (60 grama) dolazi s 165 kalorija. Iako to možda ne izgleda kao užasno puno, samo zapamtite da kada jedete cijeli sendvič pita, pogoršat ćete broj kalorija dodavanjem punjenja i umaka. Isti servis pita kruha je vrlo nizak u masti, sa samo 1 gram prisutan. Postoje i doza željeza i kalcija u takvom posluživanju pita kruha. Značajan pad kolača pite je ogroman sadržaj natrija. Ista veličina posluživanja od 60 grama podređuje vašem tijelu na 322 miligrama soli.

Redoviti kruh

Ovisno o tome što kruh jedete, bilo bijelo ili cjelovito pivo, dobit ćete različite prehrambene vrijednosti. Međutim, redoviti kruh nije toliko zdraviji od pita kruha, jer dok je pobjegao pita kruh u nekim područjima prehrambene vrijednosti, to je gotovo jednako tome u drugima. Na primjer, u kruhu od 60 grama pšeničnog kruha, dobivate 4 grama vlakana, što je gotovo četiri puta više nego u pita kruha. Kruh od cjelovitog pšeničnog materijala ima manje ugljikohidrata, sa slojom od 60 grama samo dodavanjem gotovo 28 grama ugljikohidrata; Pita kruh dodaje 33 grama za isto pomaganje. U području natrija, dvije vrste kruha su gotovo jednake, tako da nećete jesti manje soli ako se odlučite za redoviti kruh za sendvič.

Zaključak

Usko-ipak-odlučujući margini, redoviti kruh je zdraviji izbor za izradu sendviča. Iako je sadržaj soli nešto zabrinut u istom obroku pita, kao i redovnog kruha, redoviti kruh jednostavno ne sadrži toliko mnogo ugljikohidrata u obliku struka u usporedivoj službi, a ima više vlakana što je izvrsno za pokrete crijeva , između ostalog. Ako koristite redoviti kruh za sendvič, ne zaboravite koristiti cijeli pšenični umjesto bijele.

Gledaj video: The Great Gildersleeve: Labor Trouble / New Secretary / An Evening with a Good Book (Veljača 2020).