Ples vjenčanja: predviđena tradicija prijema

Ples novca se poziva na brojne nazive, uključujući dolarsku ples i plesnu pregaču, ovisno o etničkim običajima. U zamjenu za nekoliko zabavnih sekundi koje se okreću oko plesnog podija s mladenkom ili mladoženjima, gosti mogu pinirati gotovinu na odjeću mladence, baciti novčiće u haljine mladenke ili staviti račune u nježnu satensku torbicu koju mlada nosi oko njezin zglob.

Ples novca prima puno kritika od mladenki i mladoženja koji nisu upoznati s kulturnim običajima. Međutim, u mnogim tradicijama, gosti željno predviđaju trenutak, podsjećajući se na pjesmu nakon pjesme dok ne dobiju svoj intimni trenutak. Nije neobično da gosti pričekaju da ovaj put prezentiraju mladenci svojim vjenčanim darom, sklanjajući im nešto novca kako bi pomogli u izgradnji jajne stanice za svoje buduće snove. Jednako je vjerojatnije da će gost uložiti $ 1, $ 5 ili $ 100 zakona na haljinu mladenke ili mladoženja tux.

Mnogi izvori pogrešno pripisuju tradiciju podrijetlom iz poljske zajednice početkom dvadesetog stoljeća. U stvari, ples novca je slavni svadbeni ritual stoljećima u desecima kultura širom svijeta, od SAD-a do Južne Amerike do Europe.

Ujedinjene države

U SAD-u, ples novca je regionalna tradicija koja je najčešća diljem južnih i srednjeg zapada.

Američke nevjeste iz Louisiane, Teksasa i Oklahoma u Iowi, Ohio i Wisconsin navode da je ples novca važan dio lokalnih recepcijskih rituala. Tipično, ples se održava do kraja službenih svečanosti, nakon što je kolač-rezanje i buket bacanje, ali prije nego većina gostiju otići.

Druga vremena, ona je spremljena za posljednji ples, neposredno prije nego što mladenci napuste svoj medeni mjesec.

Najbolji muškarac najčešće započinje svečanosti tako što privlači novac na haljinu mladenke, a časna čast plesa sa mladoženjima. Najbolji muškarac i časna sila također su odgovorni za prenošenje igle i slanje novih partnera svakih nekoliko sekundi - dovoljno dugo da gosti mogu ponuditi svoje čestitke i mladenku i mladoženje zahvaliti im na dolasku.

Tihog otočana

 • Filipini
  Ples vjenčanja, ili Saya ng Pera, gotovo je uvjet za vjenčanja Filipino. Da bi započeli šumovitu partijarsku utrku, koja može trajati i do tri sata u nekim malim selima, tkanina od novca obično se nalazi oko parova vrata. Iako većina gostiju preferira zarađivati ​​novce u haljine mladence, također je uobičajeno da na usnama mladenke postavljaju namotane račune ili omotnicu novca kako bi simbolizirala sreću. Većina parova odlučuje igrati tradicionalnu filipinsku narodnu glazbu ili popularne ljubavne pjesme.
  Tijekom bitor, novorođenčadi se upijaju novac i gosti guraju novčanice i kovanice u tanjur u zamjenu za vino koje poslužuje mladenka i mladoženja. Promjena se skuplja u rupčić, a zatim prenosi mladoženju, koji ga svečano predaje svojoj mladenki.
 • Samoa i Tonga
  Samoani i Tongani gledaju taualugu kao bitan ritual za većinu svečanih događaja, tako da je običaj blagoslova gotovo uvijek uključen na svadbe. gosti lafo bacajući novac u zrak oko para dok plešu, a nevjesta pokušava uravnotežiti složenu glavu.
  "Taualuga simbolizira zaključak monumentalne zadaće i ukrašavanje konačnih dodira", objašnjava Sean Malone u svojoj knjizi "Samoanske umjetnosti i umjetnici". "Ples se često izvodi kao velika finale".

Južna Amerika

Ples novca slavi se u Puerto Ricu, Kubi i Meksiku na isti način kao u SAD-u.

 • Portoriko
  U Puerto Ricu gosti uklanjaju nalog za hapšenje igle iz lutke koja je opremljena identičnom mladenici. Nakon što gosti pohađaju svoje čari za suvenir, lutka se smjestila na glavnom stolu kao simbol dobre sreće budućoj budućoj djeci.
 • Meksiko
  U nekim dijelovima Meksika, posao groomaca ismijava mladoženje obučeći ga u pregaču, stavljajući velom na glavu i bacajući ga u zrak nakon plesa novca. Djeverušice i groomsmen također su odgovorni za predstavljanje mladenci s 13 srebra ili zlata arrhae kovanice.


Nastavak: Više plesnih tradicija vjenčanja

Gledaj video: Lidija i Hrvoje prvi ples - Vjenčanja Divlje vode (Travanj 2020).