Otkrivanje istine: Može li piti zeleni čaj pomoći u mršavljenju?

Pijenje zelenog čaja donosi širok spektar zdravstvenih prednosti, a jedna od glavnih prednosti je što može pomoći pri gubitku kilograma. Dokazano je da zeleni čaj može pomoći tijelu da izgori kalorije i masti, a to je razlog zašto se koristi kao sastojak u popularnim tabletama za dijete. Iako pijenje zelenog čaja ne daje brze rezultate poput nekih drugih proizvoda za mršavljenje, to vam može pomoći da izgubite težinu bez ugrožavanja zdravlja.

Zeleni čaj smanjuje masnoću

Kada šećer i masnoće unesete vaše tijelo, oni će se sintetizirati u bitnu supstancu nazvanu triglicerid. Ovaj proces sinteze odvija se u tankom crijevu i jetri, a triglicerid će se prevesti u druge dijelove tijela preko krvotoka. Triglicerid je vrlo važna tvar, jer pruža energiju koja podupire različite funkcije tijela. Međutim, pojavljuje se problem kada postoji prekomjerna količina triglicerida u tijelu. Višak triglicerida će se pretvoriti u masnoću, što može rezultirati pretilosti.
Zeleni čaj može suprotstaviti prijetnji višak triglicerida jer ima visoku količinu polifenola. Polifenoli funkcioniraju za aktivaciju određenog enzima u tijelu, a taj enzim će otopiti višak triglicerida. To znači da će sadržaj masti u vašem tijelu biti smanjen ako redovito pijete zeleni čaj.

Zeleni čaj potiče metabolizam

Zeleni čaj daje brojne snažne antioksidante koji mogu imati koristi vašem tijelu na mnogo načina. Jedan od tih antioksidansa naziva se epigalokatehin galat, ili EGCG, a ima sposobnost stimuliranja metabolizma vašeg tijela i ubrzavanja gubitka težine. Zajedno s kofeinom koji se nalazi u zelenoj čaj, ECGC djeluje na stimulaciju središnjeg živčanog sustava i oslobađa masti u krvotok tako da tijelo može koristiti masnoću kao gorivo. Ovaj proces korištenja masnoće kao goriva poznat je kao termogeneza, a uključuje proizvodnju dodatne energije, prolijevanja viška vode i spaljivanja tjelesne masti. Kofein može same uzrokovati termogenezu, ali je mnogo učinkovitiji kada se kombinira s ECGC i drugim tvarima u zelenoj čaji.

Zeleni čaj poboljšava izdržljivost tijekom vježbanja

Trebali biste biti svjesni da je vježba jedan od najučinkovitijih načina za izgubiti težinu. Ne samo da gori kalorije, već također povećava razinu energije i značajno doprinosi izgradnji mišića, što će potaknuti vaš metabolizam. Polifenoli katehina koji su prisutni u zelenim čajima stimulirat će vaše stanice mišića i jetru da koriste više masnih kiselina. Kao rezultat toga, vaše će tijelo koristiti manje ugljikohidrate. S više ugljikohidrata preostalih u tijelu, možete vježbati dulje vrijeme, a vaše tijelo će izgorjeti više kalorija.

Zaključak

Zeleni čaj može samo ubrzati metabolizam za 4%, a to iznosi samo 100 kalorija na dan, što ne pridonosi puno gubitka težine. Ako trebate izgubiti 20 lb ili 30 lb u kratkom vremenu, zeleni čaj nije najbolja opcija za vas. Međutim, zeleni čaj može se koristiti za održavanje zdrave težine, a također može donijeti puno drugih pogodnosti za svoje tijelo.

Gledaj video: Red Tea Detox (Veljača 2020).