Ulje maslinovog ulja u odnosu na ulje Canola

Maslinovo ulje i canola ulje se prodaju na tržištu kao srce zdrava ulja za kuhanje i pečenje. Međutim, iako su obje ulje zdrave, ova dva ulja su vrlo različita. Maslinovo ulje je ulje koje se proizvodi pritiskom zrelih maslina i skupljajući sokove; Canola ulje je napravljeno od hibrida biljke repice, i jest biljno ulje. Evo kako uspoređujemo maslinovo ulje i ulje repulje.

Maslinovo ulje i Canola ulje se proizvode različito

Maslinovo ulje je napravljeno od maslina, ploda maslina, a smatra se voćnim uljem. Zrele masline su slomljene, a zatim pritisnute; prikupljeni sokovi čine maslinovo ulje. Maslinovo ulje općenito se preša na hladnim temperaturama kako bi se održao nutritivni integritet ulja; ove vrste maslinovih ulja označene su "hladno prešane".

Možda ste primijetili da postoje različite vrste maslinovih ulja dostupnih za prodaju. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sakuplja se od prve prešanja maslina i sadrži najviše hranjivih tvari. Djevica maslinovog ulja prikuplja se iz drugog pritiskanja. Sokovi maslina prikupljeni od naknadnih tiskanja koriste se za proizvodnju laganih i čistih maslinovih ulja; ta ulja mogu proći dodatnu obradu.

Canola ulje se proizvodi na visokim temperaturama, koristeći mehanički proces koji često uključuje otrovne kemikalije, poput heksana. Ulje Canola je degumirano, deodorirano, izbijeljeno i dalje pročišćeno pri visokim temperaturama. Te visoke temperature mogu promijeniti omega-3 sadržaj ulja i mogu značajno povećati koncentracije trans-masnih kiselina i zasićenih masti ulja.

Maslinovo ulje sadrži više hranjivih tvari nego ulje kanole

Sve u svemu, maslinovo ulje smatra se zdravijim uljem zbog hranjivih tvari koje sadrži. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži antioksidante, polifenole i omega-3 masne kiseline s kojima može potaknuti kardiovaskularno zdravlje i kognitivnu funkciju, kao i jačanje imunološkog sustava i zaštitu od mnogih vrsta raka. Maslinovo ulje može čak pomoći spriječiti ili preokrenuti dijabetes tipa 2 jer pomaže tijelu da proizvodi adiponektin, hormon koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi. Maslinovo ulje ima čak i protuupalno svojstvo, a može biti od neizmjerne koristi kod onih s upalnim bolestima poput artritisa i osteoporoze.

Ulje Canola dobro je za vaše srce

Dok ulje canola ne sadrži mnoge korisne hranjive tvari koje se nalaze u maslinovom ulju, to je dobro za vaše srce. Canola ulje je općenito niska u zasićenim mastima (pročitajte naljepnicu kako biste bili sigurni), a visoko u omega-3 masnim kiselinama i drugim nezasićenim mastima koje pomažu u promicanju zdrave kardiovaskularne funkcije.

Kada odabrati Canola ulje preko maslinovog ulja

Dok se maslinovo ulje smatra zdravijim uljem, ponekad je prikladno odabrati ulje repulje. Ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje zadržava većinu okusa maslina iz kojih su pritisnuti, tako da, unatoč tome što mogu napraviti ukusan umak ili preljev, često nisu prikladni za kuhanje ili pečenje. Budući da je većina vrsta maslinovih ulja skuplja od uljane repulje, možda biste trebali razmotriti rezerviranje maslinovog ulja za prženje i korištenje uljane repice za kuhanje i pečenje.