To su gradovi koji najviše vole bicikliste širom svijeta

Postoji mnogo gradova koji su dobro dizajnirani za vozila, s pametnim autocestama koje nude jednostavan pristup do i od centra, ali postoji i mnogo gradova koji su uzeli u obzir važnost vožnje biciklom (a ne vožnje) i napravili fantastične biciklističke sadržaje.

Ako ste ikada bili u Kopenhagenu, Danskoj, vjerojatno biste bili impresionirani ne samo običnim volumenom biciklista, već i biciklističkoj infrastrukturi i dostupnim objektima. U posljednjem je desetljeću grad uložio milijune u razvoj tih struktura, a ta se investicija isplatila jer je rangirana na prvom mjestu u Indeksu gradova za biciklizam iz 2018., koju provodi The Copenhagenize Index.

U drugom je redu Utrecht, Nizozemska. Iako je ovaj grad manji od Amsterdama (koji je na prvom mjestu u indeksu u 2011. i 2013. godini), prema indeksu Utrecht ulaže puno u urbanizam bicikla, uključujući stvaranje više biciklističkih parkirnih mjesta i projektiranje biciklističkog mosta. A dok su Nizozemci već iznimno napredni u svojim biciklističkim objektima, Utrecht ima najdužu biciklističku ulicu - koja je trenutno 6km, no planira se proširiti.

Četvrto na popisu je francuski grad Strasbourg, au budućnosti će ovaj grad biti još više prilagođen biciklima s planovima za biciklističke autoceste. Na petom mjestu nalazi se Malmö u Švedskoj, koji je otvorio Cykelhuset - kuću za bicikle - osmišljen kako bi omogućila stanovnicima da žive bez automobila i umjesto toga "smjestiti bicikle i teretne bicikle u cijeloj zgradi".

Šesto mjesto odlazi u drugi francuski grad, ovaj put Bordeaux, koji je odobrio novi plan bicikla s ciljem 15 posto modalnog udjela za bicikle. Onda je na sedmom mjestu Antwerp, koja je još uvijek najbolji najveći grad u Belgiji za biciklizam. Zatim dolazi Ljubljana u Sloveniji - grad koji je također slavljen zbog toga što je 2018. postao Zeleni glavni grad Europe - što je odličan posao u pozitivnoj promociji biciklizma.

Prema Putovanja i slobodno vrijeme, liga američkih biciklista također smatra da je Kopenhagen kao grad broj jedan za biciklizam, dok je Portland, Oregon, ocijenjen drugo i slavi se, između ostalog, razvijajući 270 milja bicikala na stazama i popločanim stazama.

Treće na ovom popisu je München, Njemačka, koja navodno ima detaljne dijagrami biciklističkih ruta i biciklističke karte, kao i namjenske biciklističke staze. Biciklizam je također navodno najbrži i najfleksibilniji način putovanja u grad. Četvrto mjesto odlazi u Montreal u Kanadi, a među istaknutim značajkama koje grad nudi očito je "popločani rekreativni put koji povezuje Old Montreal s gradom Lachine".

Peto mjesto odlazi u zapadnu Australiju Perth, koja već posjeduje opsežne biciklističke mreže, a planira poboljšati rute iz predgrađa u grad. I Amsterdam dolazi u šesti.

Dakle, koji su najbolji svjetski gradovi na biciklima? Čini se da to u velikoj mjeri ovisi o tome tko vas pita, ali svakako je trend kada se radi o zemljama koje to najbolje čine, a jasni pobjednici su Danska, Nizozemska i Francuska.[Slika preko Shutterstocka]

Gledaj video: The Choice is Ours (2016) Official Full Version (Veljača 2020).