Zdravstvene prednosti kokotrienola

Tocotrienoli su nutrijenti koji pripadaju obitelji vitamina E. Oni igraju važnu ulogu u mnogim blagotvornim funkcijama vitamina, od zaštite staničnih membrana u borbu protiv slobodnih radikala. Tocotrienoli su ekstrahirani iz ulja koja se nalaze u biljkama, kao što su palmino ulje, palmino ulje, ulje rižinih mekinja i kokosovo ulje. Također se mogu naći u zrncima žitarica kao što su raž i ječam, kao i biljna ulja kao što su kikiriki, maslina, pamučna soj, kanola, suncokret i soja.

Evo zdravstvenih prednosti toko-trienola:

Vraća karotidnu aterosklerozu

Dokazano je da tokoterinoli djeluju u zaokretu karotidne ateroskleroze ili arterijske blokade, što može pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih stanja. U nedavnoj studiji, broj ljudi koji su patili od karotidne ateroskleroze dobili su 240 mg svakodnevnog palmotkotrienolnog kompleksa za 18 do 36 mjeseci. Rezultati su pokazali da je kolesterol u arterijama karotidnih bolesnika značajno smanjen. Takav učinak nije bio vidljiv kod ispitanika koji su dobili placebo.

Suzbija raka i tumor

Prema medicinskim istraživačima, palmtokotrienoli mogu suzbiti proliferaciju stanica raka dojke kod ljudi. Delta tokoterinoli su učinkovitije od drugih oblika toko-trienola u izazivanju apoptoze ili stanične smrti kod stanica raka dojke koje nisu estrogenski ne reagiraju i reagiraju na estrogen. Gamma tocotrienoli su oko 3 puta jači od tamoksifena u sprečavanju razvoja raka dojke. Gamma tokoterinol također može inhibirati rast stanica raka prostate. Općenito, tokoterinoli djeluju kako bi se poboljšala svojstva protiv raka i može kontrolirati rast tumora kod određenih vrsta raka.

Radi kao super antioksidant

Tocotrienoli su također snažni antioksidansi koji mogu suzbiti slobodne radikale u ljudskom tijelu i potaknuti imunološki sustav. Poznato je da su alfa tokoterinoli 40 do 60 puta jači od alfa-tokoferola kao antioksidansa u sprečavanju peroksidacije lipida. Mnogi sportaši i bodybuilderi koriste tokoterinole kako bi spriječili peroksidaciju lipida i oksidaciju proteina nakon napornih vježbi.

Usporava starenje i štiti kožu

Kada se topikalno primjenjuju na kožu, tokoterinoli se skupljaju na koži stratum corneum i čine prvu liniju obrane protiv slobodnih radikala koji nastaju ultraljubičastim ili ozonskim zrakama. Kao takvi, oni mogu spriječiti oštećenja kože i starenje koje su uzrokovane nezdravim zračenjima od sunca. Uklanjanjem aktivnosti slobodnih radikala tokoterinoli također pomažu u održavanju zdrave razine tokoferola, koji su neophodni u prevenciji oštećenja kože. Utvrđeno je da koža koja se tretira tokoterinolima pokazuje vrlo visoke koncentracije vitamina E, što je korisno za zdravlje kože.

Ostale zdravstvene beneficije

Osim gore navedenih prednosti, tokoterinoli također mogu promicati zdravlje na druge načine. One mogu smanjiti agregaciju trombocita, što je proces koji može dovesti do zgrušavanja krvi. Skrub krvi je ozbiljno stanje koje može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti, neurološke poremećaje, probleme sa crijevima, slabost ili paralizu udova i drugih. Također, gama-toko-trienoli bazirani na dlanu imaju sposobnost da inhibiraju razvoj hipertenzije.