Ispitivanje tla vrijedi za naporom

Nema besplatnog ručka, čak ni u vrtu. Ovisno o rodnoj plodnosti vašeg tla i onome što raste, vaša će biljka godinama raditi bez potrebe za dodatnim gnojivom. No, prije ili kasnije, besplatni ručak završava. Gladne biljke neće cviliti kao gladne svinje, ali na kraju će pokazati svoju nesreću prikazujući usporen rast i, ovisno o određenim hranjivim tvarima koje im nedostaju, ostavlja off-color lišća. Povremeno ispitivanje tla omogućuje vam uhvatiti hranjive nedostatke prije nego što napreduju toliko daleko. Osim što ukazuje na nedostatke hranjivih tvari, ispitivanje tla također može pružiti informacije o kiselosti tla, postotku organske tvari u vašem tlu i teksturi tla. Ali to vam neće reći ništa o slabom odvodnju tla, nedovoljnoj sunčevoj svjetlosti, insekata i bolesti. Ove prijetnje biljkama mogu uzrokovati i slabost lišća i usporen rast, pa ih isključite prije nego što prijeđete na ispitivanje tla.

Znati što testirati

Druga lopata je najbolja. Kruta na rubu rupa imat će precizniji prikaz onoga što je u vašem tlu. Kombinirajte nekoliko od ovih kriški, prosijite ih i osušite, a zatim uklonite 1 šalicu za ispitivanje.

Bilo da testirate tlo kod kuće ili ga šaljete u laboratorij, morat ćete odlučiti što testirati. U najmanju ruku, testirajte pH tla, što je mjera kako je kiselo vaše tlo. Ako razina pH nije u ispravnom rasponu, biljke ne mogu uzeti hranjive tvari u tlu. Također biste trebali testirati fosfor i kalij jer biljke zahtijevaju obje hranjive tvari u relativno velikim količinama. Potpuna provjera uključuje ispitivanja hranjivih tvari koje su bitne ali potrebne samo u malim količinama, poput željeza, mangana i cinka. Ako redovito obogatite svoj tlo s obiljem kompostnih i drugih organskih materijala, problemi s mikronutrijemima su malo vjerojatno.

Neki laboratoriji također su postavljeni za ispitivanje tla za toksične elemente. Na primjer, ako je vaša kuća starija od 50 godina, možda biste trebali testirati tlo za olovo od olovne boje koja je pržena ili je bila uklonjena s kolosijeka. Na bivšim farmama, možda želite testirati DDT ili arsen. Iako niti jedan nije odobren za kućnu poljoprivrednu uporabu, oboje su uporni pesticidi koji su se u prošlosti široko koristili.

Pravi uzorak je kritičan

Pravilna tehnika uzorkovanja važan je dio ispitivanja tla. Čak iu skromnom vrtu od 1000 četvornih metara, 1 šalicu tla - količina koja se tipično koristi za test - predstavlja samo jedan tisućiti dio jednog posto od najviših 6 inča zemlje. Tako da je uzorak od 1 šalice bio bolje predstavljati cijelo područje.

Da biste dobili uistinu reprezentativni uzorak, iskopajte nekoliko slučajnih mjesta oko ispitnog područja i pomiješajte tlo zajedno. Izbjegavajte uzimanje uzoraka bilo kakvih anomalnih mjesta kao što je blizu ograde ili gdje ćete napuniti gnojiva ili nekoć posjedovati kompostnu hrpu. Ako se područje ispitivanja ne čini dovoljno jednolikim zbog, recimo, velikog, mokrog potopljenog dijela, tada podijelite područje na dva ili više odvojenih ispitnih područja. Područja posvećena različitim vrstama biljaka, kao što su povrće i travnjak, zahtijevaju odvojene uzorke. Povrće i cvjetni vrtovi, međutim, mogu se uzorkovati zajedno.

Prikupiti tlo na dubinu od 6 inča, što je približno dubina većine biljaka 'feeders korijena. Prije iskapanja uklonite sve ostatke površine kao što su drvne sječke, kompost, ostatke biljaka ili slatkiši, a zatim napravite rupu potrebne dubine. Odbacite prvu kobilicu tla. To je konusni sloj, tako da sadrži veći udio tla od površine nego od donjeg dijela. Uzmi drugi sloj, ravnomjerno gustom od vrha do dna, na rubu rupice koju ste upravo napravili.

Tijekom pripreme uzorka izbjegavajte onečišćenje iz prljavih ruku ili posuđa. Prikupite uzorke iz svakog ispitnog područja u čistu, plastičnu kantu, a zatim ih pomiješajte i raspucajte, bacajte kamenje, štapiće, insekte i ostale otpatke dok miješate. Širite tlo na čistu posudu za pečenje na suhom zraku na dan, a zatim uklonite oko šalice za ispitivanje.

Ako šaljete uzorke u laboratorij za ispitivanje, dobit ćete preporuku za gnojivo i količine vapna ili sumpora potrebne za podešavanje pH razine. Preporuke za gnojidbe temelje se na onome što je u tlu i vrstama biljaka koje namjeravate rasti. Slijedite ove smjernice usko jer previše hranjivih tvari može biti tako štetno kao premalo, uzrokujući neravnotežu hrane, čak i smrt biljkama.

Dušik preskače ispitivanje tla

Testovi tla rijetko određuju razinu dušika, iako je to hranjiva tvar za koju su biljke najhladnije. Dušik je lako izgubljen iz tla, pušeći se kao plin ili ispiranje iz oborina izvan dosega korijena. To je jednostavno previše neugodno da bi testiranje bilo smisleno u bilo kojem trenutku.

Većina dušika tla je zatvorena u organskim tvarima, tako da određivanje postotka organske tvari u vašem tlu daje predodžbu o količini dušika koji je potencijalno dostupan. Kažem "potencijalno" jer dušik postaje dostupan jer se mikroorganizmi tla žvakaju organskim tvarima; količina koja biljke zapravo dobivaju vosak i wanes, jer vremenski uvjeti utječu na rast mikroba. Ako tlo sadrži oko 4% organske tvari, vjerojatno imate prihvatljivu razinu dušika.

Laboratoriji za ispitivanje tla

Vaš lokalni zadružni ured za proširenje može vam reći kako dobiti test tla. Pronađite najbližu poslovnicu na www.csrees.usda.gov/extension/index.html.

Sljedeći privatni laboratoriji također nude ispitivanje tla.

Midwest Laboratories,
13611 B Street, Omaha, NE
68144; 402-334-7770;
www.midwestlabs.com

Mliječna dolina,
PO Box 2209, Grass Valley, CA
95945; 888-784-1722;
www.groworganic.com

Wallace Laboratories,
365 Coral Circle, El Segundo,
CA 90245; 310-615-0116;
www.bettersoils.com

Woods End Research Laboratory,
PO Box 297, Mt. Vernon, ME
04352; 207-293-2457;
www.woodsend.org
 

Gledaj video: A Beautiful Mind HD Full Movie (english, español, français, hrvatski) Subtitles (Ožujak 2020).