5 hranjivih tvari koje možda nedostaje

Mnogi Amerikanci nedostaju barem nekih bitnih hranjivih tvari, što u nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako se osjećate dodatno umornima ili iznenada osjećate neugodne simptome, možda je vrijeme za procjenu vaše prehrane zbog nedostataka hranjivih tvari. Stoga, znanje o nekim uobičajenim hranjivim tvarima koje vam svibanj biti nedovoljan je korisno.

Željezo (žene)

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 10 posto žena u dobi od 12 do 49 godina ne dobiva dovoljno željeza u svojoj prehrani. Jedan od razloga za to je da žene u ovoj dobnoj skupini imaju povećanu željeznu potrebu zbog menstruacije i trudnoće. Preporučeni dijetetski dodatak (RDA) za željezo za odrasle je 8 miligrama dnevno za muškarce, 18 miligrama za žene u dobi od 19 do 50, 27 mg tijekom trudnoće i 9 miligrama dnevno za dojilje. Hrana bogata željezom uključuje crveno meso, perad, morske plodove, mahunarke, špinat, tofu, tamnu čokoladu i željezo-obogaćene žitarice za doručak. Ako ste u opasnosti za nedostatak željeza, budite sigurni da vaš multivitamski dodatak sadrži željezo.

Vitamin D

Nedostatak vitamina D među Amerikancima je češći nego što mislite. Prema jednom 2011 pregleda, nedostatak vitamina D - koji može biti povezan s bolesti srca i raka - oko 42 posto u ukupnom poretku u američkom Niska vitamina D može uzrokovati meke, slabe kosti. RDA za vitaminom D je 15 mikrograma za odrasle dobi 19 do 70 godina, i 20 mikrograma po danu za odrasle iznad 70 godina možete dobiti dnevnu dozu vitamina D od riba, vitamin D utvrđeni sok od naranče, mlijeko, jogurt, žumanjka, i vitamin D obogaćeni žitarice za doručak. Sunčeva svjetlost je također dobar izvor.

Kalij

Većina Amerikanaca ne ispunjava dnevne zahtjeve za kalijem. Prema jednoj studiji 2012, manje od 2 posto američke populacije zadovoljava kalijeve preporuke koje su postavile Smjernice prehrane za Amerikance - od 4.700 miligrama dnevno. Dobri izvori dijetalnog kalija uključuju voće, povrće, mlijeko, mahunarke i matice. Cilj je svakodnevno konzumirati oko 5 servings voća i povrća kako bi se zadovoljili potrebe vašeg tijela za kalijem.

Vlakno

Kalij i vlakno idu ruku pod ruku jer mnoge namirnice bogate kalijem imaju visoku vlakninu. Harvard School of Public Health napominje da mnogi Amerikanci konzumiraju svega 15 grama vlakana dnevno, što je oko polovice preporuka za odrasle osobe. Da biste postigli svoj dnevni cilj vlakana, jesti puno vlakana bogatog voća, povrća, cjelovitih žitarica, oraha, sjemena i mahunarke. I zamolite svog liječnika da li vam dodatak vlakana bude koristan za vas.

Omega-3S

Mnogi Amerikanci ne prate dnevne preporuke za omega-3 masne kiseline, prema jednoj 2014. studiji. To je zabrinjavajuće jer su omega-3s bitni za zdravlje mozga i razvoj mozga tijekom trudnoće i djetinjstva, a čini se da je korisno i za zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline su rasprostranjeni u ribe (losos, tuna, sardine, srdela i iverak), alge, krila, ulje riblje, vegan omega-3 dodataka, sjemenki lana, laneno ulje, canola ulje, orasi, orah ulje, soja , sojino ulje, sjemenke bundeve i ulje od bundeve. Američka udruga za srce preporučuje jedući ribu dva dana tjedno kako bi poboljšali zdravlje srca.

[Slika putem usluge Getty]

Gledaj video: Biblical Series I: Introduction to the Idea of God (Veljača 2020).