Što to stvarno znači detoksirati?

Detoxi su već neko vrijeme zaokupljeni, ali su počeli hvatati oko 2013. Danas postoje doslovno stotine različitih čišćenja i detoksija vani.

Bez obzira na to je li to 10-dnevna dijeta za detoksifikaciju, dijeta za čišćenje jetre, dijetna hrana bez hrane ili Master čišćenje, većina detoksika i čišćenja obećavaju istu stvar: uklanjanje toksina iz vašeg tijela, a time i zdraviju. Dok neki detoxi ciljaju na određene organe, poput jetre ili debelog crijeva, cilj je općenito da se osjećate bolje.

Tipični detoks uključuje ograničavanje vaše prehrane na određene stvari (npr. Glatkice, sok, sirova hrana, juha itd.) Ili izbjegavanje određenih vrsta hrane (npr. Pšenica, masnoća, šećer itd.). Detoksicka objašnjenja često ne prepoznaju koja toksina eliminira prehranu, niti kako ih eliminira. Čini se da se "toksini" općenito odnose na bilo koju tvar koja bi mogla biti štetna za zdravlje.

Ali ideja da možete osloboditi tijelo nezdravih tvari "detoxing" je mit. Zapravo, u inače zdravih osoba, detoksika se brine za jetru, au manjoj mjeri bubrega, kože i pluća. Ako ti organi jednostavno dozvoljavaju da se toksini nakupljaju u našim sustavima, vjerojatno nećemo preživjeti jako dugo.

Pridržavanje sokova ili jesti sirovo nekoliko dana ne čini da ti organi rade bolje. Pa što to radi?

Recimo da odlučite piti samo tjedan dana, osim zelenog smoothija. Naravno, glatkice mogu biti dobre za vas, ali to ne znači da biste ih trebali jesti za svaki obrok.

Nakon tjedan dana, možete izgubiti težinu, ali to ima malo veze s detoksifikacijom i više veze s brojnim kalorijama koje trošite. Kada ograničite kalorije, počnete dodirivati ​​vaše grijane gume.

Glikogen je oblik energije glukoze koju vaše tijelo pohranjuje kada ga treba. Čuva se u mišićima s vodom. Niska kalorijska prehrana može dovesti do osiromašenja glikogenskih dućana i bilo koje prateće težine vode. Dakle, nakon nekoliko dana detoxiranja, možete izgubiti nekoliko kilograma težine vode, što ćete najvjerojatnije dobiti povratak nakon što se vratite na redovnu prehranu.

Lagano zastrašujući dio čišćenja je da možda nedostaje važnih hranjivih tvari i vitamina, poput masti, vlakana, proteina, B12 ili željeza. Neki ljudi koji su pokušali očistiti soka opisuju simptome slične gripi, što može biti uzrokovano nedostatkom vlakana. Nakon nekoliko dana na čišćenju, niski unos kalorija također može dovesti do iscrpljenosti i vrtoglavice.

Naravno, detox i čišćenje nisu uvijek štetni. Ali nema pravih dokaza da rade. Ako ništa, detoksika je samo ekstremna prehrana odjevena kao nešto što je dobro za vas.

Gledaj video: Red Tea Detox (Veljača 2020).