Povijest traperica

Potražite traperice kroz desetljeća

Povijest traperica - Lionel Richie 1980. Hulton Arhiva / Getty Images

Jeans su nedvojbeno modno oslonac, ali to nije uvijek bio slučaj. Zapravo, traperice su jedna od modnih predmeta koja je definitivno imala uspone i padove i značajno se razvila tijekom vremena. Pogledajte povijest traperice tijekom godina, od podrijetla traperice kao radnog odijela za radnike, do njihovog statusa danas kao modne brojke koja je ključna u ormarima žena i muškaraca u Americi i svijetu.

Ažurirano je Cathy Jacobs 9. ožujka 2018. godine

20. svibnja 1873. - Rođenje traperica

Gold rudari koji nose Levi's traperice oko 1882. Fotosearch / Getty Images

Krajem 1800-ih, hlače od trapera, koje su obično nosile muške radnice i koje su se izvorno nazivale "strukom odijela", bile su prilično uobičajene kao i grubo trošenje. Ali bio je skroman krojač po imenu Jacob Davis, koji se približio poduzetniku Levi Straussu zbog traženja financijske podrške za patentiranje svoje ideje. Ideja? Dodavanje metalnih zakovica na džepove i letak od hlača od trapera, kako bi ih izdržljiviji. I tako, 20. svibnja 1873. godine, rođeni su prvi par plavih traperica kakvi ih sada poznajemo.

1920-ih i 1930-ih - zapadni traperice za muškarce

Poljoprivrednici koji nose plave traperice kao radno odijelo u tridesetim godinama prošlog stoljeća. Dorothea Lange / Kongresna knjižnica / Getty Images

U 1920-ih i 1930-ima, traperice su bile popularne zapadne odjeće u Sjedinjenim Državama, koje su nosili rudari, kauboji i drugi muški radnici koji su imali potrebnu čvrstu odjeću koja bi mogla izdržati teške trošenje i suzu. Godine 1936. Levi Strauss je dodao crvenu zastavu na stražnjem džepu traperica, što je prva odjeća koja je imala dizajnersku naljepnicu izvana. Također je u tridesetim godinama prošlog stoljeća časopis Vogue predstavio svoj prvi modni modeli u traperu na naslovnici, navodeći da bi traperice možda bile modna izjava za žene, a ne samo rezervirane kao praktična odjeća za radnike.

1950 - Rođenje Cool Jeans

James Dean izgledao je dobro u trapericama. Zaklada John Kobal / Getty Images

Tinejdžeri su prigrlili plave traperice u pedesetim godinama prošlog stoljeća, jer su ih vidjeli kao buntovnu modnu predaju. Ikone pop kulture kao što su James Dean i Marlon Brando popularizirale su traperice u filmovima, a ovaj "loš dječak" odjeća je čak zabranjen u nekim javnim školama zbog toga što je previše uvjerljiv. Pranje svjetla, stilovi trapera i crne traperice bili su vladajući trendovi traperica među ljudima, a popularni brandovi uključuju Levi, Lee Cooper i Wrangler traperice. Suprotno onome što možda mislite, žene su rijetko nosile traperice tijekom pedesetih godina - da je promjena ženske modne povijesti tek dolazila, u burnim 1960-ima.

1960 - Hippie Jeans

Hippie traperice su bili bedazzled, flared i patched. Večernji standard / Getty Images

1960-ih je pokrenulo početak doba hipija. Mladoliki, slobodni ljubavni pokret koji je potresao američku kulturu prihvatio je casual plavi jean, koji je vidio da predstavlja slobodu od više strukturirane odjeće. U ovom desetljeću kreativnog izražavanja, prilagodba vaših traperica smatrala se vrlo groovy. Vez, sjajne boje, pranje kamena, rhinestones i zakrpe bili su samo neki trendovi tog vremena. Popularni rezovi uključuju baklje dna flare i niske ustati hip huggers. Dvostruka traperica također je napravila svoj prvi pravi izgled kao modni trend tijekom 1960-ih, a jakne su postale standardne, posebno one ukrašene šivanim naljepnicama.

Sedamdesetih godina - traperice kao Amerikanci

Farrah Fawcett u plavim trapericama - sedamdesetih godina. Hulton Arhiva / Getty Images

Dok je protukulturni traper trend koji je započeo šezdesetih godina prošlog stoljeća, traperica je također simbolizirala svježu, cjelovitu, američku seksualnost. To je utjelovljeno desetljećima zdravih spolnih simbola, kao što su Farrah Fawcett (na slici ovdje) i Lauren Hutton. U međuvremenu, traperice suknje i traper prsluk također su postali popularni modni predmeti u 1970-ima.

1980-ih - Rođenje dizajnerih traperica

Brooke Shields 1980. godine Calvin Klein oglas. Calvin Klein

1980-ih je desetljeće kada je dizajner traper doista bio rođen. 15-godišnja Brooke Shields glumila je u komercijalnoj reklami Calvin Kleina, "Ništa ne dolazi između mene i mojih Calvinaca", dovođenje trapera na čelo svakog modnog dizajnerovog uma. Dizajner traperice postali su pravi statusni simbol, a robne marke uključujući Calvin Klein, Jordache i Gloria Vanderbilt bile su među najpopularnijim trgovinama. Kameno pranje, kiselo pranje i raskopane traperice bili su neki od najpoželjnijih izgleda, zajedno s novim, skromnijim rezovima nogu koje su bile sužene na gležnju. Čak su se i muškarci upustili u trend dizajner traperice u ovom desetljeću i počeli se pojavljivati ​​u oglašavanju traperica.

1990-ih - Baggy Jeans

Dave Hogan / Getty Images

Traperica se promijenila u devedesetim godinama, kada je počela grunge era modne, postajući neusporediviji od elegantnog mora. Carpenter traperice i dlake od glave do pete nalazili su se u trendu izgledu, kao i odijela i košulja, popularni među mlađim ženama. Za muškarce, uspon hip-hopa donio je porast popularnosti vrećastih traperica.

2000-ih - Skinny Jeans preuzimaju

Koliko nisko možeš ići, Britney Spears ?. Gregg DeGuire / Getty Images

Početkom 2000-ih, pop zvijezde poput Britney Spears i Christina Aguilera popularizirale su ultra niske ustati jean. Traper je također postao modni sortirano, postajući odgovarajući predmet odjeće koji se troši u petak navečer ili čak u uredu. Žarišni džemper i dlačice bili su među najpopularnijim rascjepima ranih 2000-ih i dolazili su u različitim ispiranjima.

No, najveća priča o desetljeću počela je sredinom pa sve do kasnih 2000-ih, uz ponavljanje mršavih jeana, kao rezultat inovacija u tehnologiji istezanja trapera. Odjednom, svatko je nosio mršav, traperice u obliku legginga za rad, vikendom i datumima.Zainteresiranost za premium marke porasla je u 2000-tim godinama, s markama poput 7 za sve ljude, Građane čovječanstva i Hudson Jeans odjednom postaju glavna imena kućanstava.

Djevojka jeans za žene također je postao vrući modni trend u 2000-ih.

2010-ih do sada - viši pojasevi, obrezani nozi i indijske marke

Pogledajte naše omiljene iskrene fotografije slavnih osoba koje nose traperice. Ray Tamarra / Getty Images

Danas je trend u traper modi prema raznolikosti, iako su najsloženiji stilovi za žene i dalje najpopularniji. Današnji ravni traperice, bootcuts i dečki stilovi za žene nastoje zagrliti dno i biti rezati vitkiji kroz kukove i bedra, za razliku od baggier inačica popularnih u prethodnim desetljećima. I ne poričemo da je mršavi jean još uvijek najpopularniji stil trapera za sve žene, zbog svoje svestranosti kao casual ili dressier lutka.

Žalosni traper nastavlja biti glavni trend u ovom desetljeću, od lagano ožbukanih koljena do ultrazvučnih stilova trapera. Veći traperice - pa čak i "mama traperice" - također su u ovom desetljeću uočili popularnost među mlađim ženama (vidi Gigi Hadid, ovdje prikazan u vintage inspiriranom, visokom strukom paru). Ostali vintage trendovi - poput jakne, jumpsuits i kombi - postali su nezaobilazni modni artikli za pravim ženama i slavnim osobama.

Danas, s lokalnim pokretom u maloprodaji u punom zamahu, manja, nezavisna markica trapera također izaziva dominaciju vrhunskih tvrtki dizajnerskih trapera. Pronalaženje ponude za traperice je također klik ili dva za mnoge kupce koji se oslanjaju na modne aplikacije smartphonea na izvorne popuste na svoje omiljene brandove i stilove.

Ažurirano je Cathy Jacobs 9. ožujka 2018. godine

Gledaj video: Povijest traperica u jednom videu (Travanj 2020).