5 načina mikrobiomi poboljšavaju vaše zdravlje

Postoji više od 400 vrsta bakterija pronađenih u fekalnoj tvari iu vašem debelom crijevu može biti čak trilijuna bakterija po gramu gastrointestinalnog trakta. Većina tih bakterija u probavnom traktu su anaerobna, što znači da ne trebaju kisik za rast. Vaša crijevna mikroflora i / ili mikrobiomi crijeva čine bakterije koje su prilagođene življenju u specifičnim sredinama mogu biti pod utjecajem različitih čimbenika, uključujući pH, lijekove, prehranu i dostupnost supstrata ili hrane.

U želucu se nalaze manje bakterija zbog želučanih kiselina koje pH neprijateljski utječu na mnoge bakterije, osim nekih otpornih na kiseline, poput streptokoka i laktobacila. Bakterije u vašem crijevima koriste hranjive tvari koje se nalaze u neabsorbiranim ostacima hrane u crijevima za rast i rad.

Postoji mnogo interesa za probiotike, ili hranu koja sadrži žive kulture specifičnih sojeva bakterija. Ideja je da se probiotici uspostavljaju u gastrointestinalnom traktu. Najčešće probiotičke bakterije koje se nalaze na tržištu su bakterije mliječne kiseline kao što su laktobacili i bifidobakterije. Neki od najčešćih probiotičkih sojeva uključuju Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus i L. acidophilus.

Probiotici su na mnoge načine korisni na vašem mikrobiom i zdravlju. Čini se da probiotici pomažu u sprečavanju i liječenju stanja poput proljeva, raka debelog crijeva, upalnih bolesti crijeva poput Crohnove bolesti i Ulcerativnog kolitisa. Probiotici također izgledaju korisni u slučajevima zaraženog pankreatitisa i postoperativnih infekcija jetrenih transplantata.

Smatra se da ove zdrave bakterije djeluju na imunološke i neimmunološke načine. Neke od uloga u kojima mogu raditi uključuju;

1. Acidify pH kolonija proizvodnjom proizvoda fermentacije poput masnih kiselina kratkog lanca.

2. Pretvorite i poduprite izlučivanje toksičnih tvari koje mogu biti štetne za vaše tijelo, poput žučnih kiselina, heterocikličkih amina i nitrozamina koji su kancerogeni.

3. Povećajte proizvodnju fekalne nakupine koja može ubrzati vrijeme prolaza otpada kroz vaš debelo crijevo što rezultira manje vremena vašeg debelog crijeva izložen otrovnim tvarima.

4. Poboljšati imunološki sustav tijela povećavajući proizvodnju sekretornih IgA. Također može pomoći u stezanju mukoznih prepreka, povećanju odgovora na bjelancevce i fagocitne aktivnosti, ili zaštiti tijela od štetnih stranih tvari.

5. Uklanjanje štetnih patogenih bakterija i time sprečavanje koloniziranja. Oni također mogu to učiniti jačanjem vaše sluznice za normalizaciju crijevne permeabilnosti i sprečavanju loših bakterija da se kreću drugim mjestima u tijelu.

Gledaj video: How the food you eat affects your gut - Shilpa Ravella (Veljača 2020).