Kako vježba može trajno promijeniti ponašanje masnoća

Dvije nedavne studije, koje se izvode na miševima, a drugi na ljude, otkrili su da redovita tjelovježba može trenirati opasnu masnoću u više metabolički korisne dobre masti.
Kako mast djeluje
Masno tkivo je biološki aktivno tkivo unutar tijela koje ne samo da pohranjuje energiju već i proizvodi hormone i druge tvari koje mogu promijeniti zdravlje pojedinca. Masti mogu razviti gotovo bilo gdje u tijelu, ali najčešće nakuplja u sljedećim područjima: potkožno, samo pod kožu, gdje je također djeluje kao amortizer i izolator; visceralno, dublje, oko vitalnih organa; i gdje je genetski određeno, kao što je u grudima ili kukovima.
Harvard Health izvještava da višak tjelesne masnoće, naročito u predjelu trbuha masti, izlučuje štetnih kemikalija imunološkog sustava koje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti povećanjem inzulinske rezistencije i kronične upale i izazvalo osjetljivost stanica na inzulin, krvni tlak i zgrušavanja krvi. Drugi uvjeti povezani s višom abdominalnom masom, čak i ako su ukupna težina normalni, su rak, dijabetes, rizik od prerane smrti, pogoršanje pamćenja i manje verbalno tečno.
Dvije vrste masnoća
Dvije glavne vrste masti u tijelu su smeđe i bijele masti, oboje odgovorne za vrlo različite stvari u tijelu. Bijela mast pohranjuje energiju i hranjive tvari u velikim kapljicama masti, dok se smeđa mast sastoji od manjih kapljica koje se koriste za oporavak kako bi se stvorila toplina tijela.
Mali sisavci poput glodavaca zadržavaju smeđu masnoću kroz svoje živote. Ljudi imaju samo bogate trgovine kao dojenčad. Bebe nedostaju sposobnosti da proizvode tjelesnu toplinu drhtanjem tako da se smeđa masnoća spali radi održavanja tjelesne temperature. Smatra se da je smeđa masnoća nestajala u odrasloj dobi, ali novi dokazi pokazuju da možemo zadržati malu količinu koja izgleda aktivnija u hladnijim mjesecima. Znanstvenici su također otkrili da mršave osobe imaju tendenciju da imaju više smeđe masnoće od onih koji su pretili ili pretili.
Vježba čini bijelom debelom mastu
U dvije studije financira od strane American Diabetes Association i National Institutes of Health, istraživači su otkrili da nakon redovitog vježbanja, u oba životinjskih i ljudskih studija, nezdravo bijela mast djelovao više kao koristan smeđe masti. Prema Joslinovom centru za dijabetes, "obučena" bijela masnoća imala je tisuće novoaktiviranih gena specijaliziranih za razvoj metabolizma. Ove prednosti su također promatrane kada su transplantirane u sjedilačku životinju.
S ovim novim otkrićima, raste veća motivacija za obavljanje više tjelesnih aktivnosti. I, istraživači kažu, bez obzira na rezultate gubitka tjelesne težine, tjelovježba će i dalje trenirati bijelu masu kako bi bila više metabolički aktivna.
Transplantacije masnoća?
Rezultati ove studije također bi mogli značiti da se transplantacija masnoća ili pilule koje mijenjaju masnoće mogu koristiti kao lijekovi za prekomjernu težinu i pretilost u bliskoj budućnosti. Laurie Goodyear, dr.sc., naglašava, međutim, „Vježba trening utječe toliko tkiva u cijelom tijelu, da bi jednu tabletu da se događa da oponaša sve učinke vježbanja mislim da je vrlo teško učiniti ...”
Osim kontrole težine i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, vježba također smanjuje rizik za dijabetes tipa 2, metabolički sindrom i neke vrste raka. Također jača kosti i mišiće, poboljšava mentalno zdravlje i raspoloženje i povećava šanse za duže življenje.


PITANJAO JE ZAŠTO JE PRO FATranske masti tako jadno za vas? OVDJE je ODGOVOR ...

Gledaj video: How to Stay Out of Debt: Warren Buffett - Financial Future of American Youth (1999) (Travanj 2020).