Zdrava prehrana vs zdrava težina: što je važnije?

Prije svega, ljudske definicije "zdravih" prilično drastično variraju. Čuo sam da ljudi kažu da jedu zdravo, ali kad opisuju rafiniranu tjesteninu, bez mužjaka i dijetalnih sokova koji popuštaju svoju prehranu, postaje jasno da se svi ne slažemo o tome što je zbilja zdravo. Smetnje visoko obrađene hrane bez hranjivih tvari mogu vam nevjerojatno teško izgubiti težinu. Ove vrste hrane ne daju vitamine, minerale i vlakna kako bi pravilno gorivo vaše tijelo i mogu dovesti do prejedanja. Znatna količina hranjivih tvari koju dobivate od konzumacije neobrađene, zdrave biljne hrane, štiti vaše tijelo i to je izuzetno važno.
Pod pretpostavkom da netko uistinu jesti zdravo, mogu li oni još uvijek biti prekomjerne težine? Da, moguće je. Velike količine, česte grickanje i prehranjivanje prevelikih zdravih namirnica poput kalorija, sjemenki, avokada, sušenog voća i kokosa mogu dovesti do porasta tjelesne mase ako se prekomjerna energija iz ove hrane ne troši u aktivnostima ili vježbanju. Možete održavati zdravu težinu uglavnom jedući povrće, voće i grah / mahunarke, dok gledate dijelove više kalorijske hrane kao što su cjelovite žitarice, sušeno voće, orašasti plodovi i sjemenke. Još je važno uključiti namirnice poput matica u vašu prehranu; ali ih ne smije jesti u neograničenim količinama. S druge strane, možete ići divlje s veggies!
Što je s ljudima koji su na zdravoj težini, ali ne žele konzumirati zdrave prehrane? Čini se da ne izgleda pošteno kad razmišljate o ljudima koji jedu brze hrane, slatke deserte i naho dok ostanu tanki, zar ne? Vitak ne mora nužno biti zdrav. Samo zato što netko ima zdravu težinu i izgleda dobro izvana ne znači da su zdravi iznutra. Ne možete vidjeti štetu koja se obavlja u arterijama, srcu, jetri, bubrezima i tako dalje, sve dok se ne dogodi štetu i simptomi se razvijaju. Kronične bolesti poput raka, bolesti srca i dijabetesa često traju desetljećima da bi se razvila i jedeći nezdravu hranu značajno pridonosi tim nesretnim i često prevencijskim bolestima.
Bolje je imati nekoliko dodatnih kilograma i konzumirati zdravu hranu nego biti tanki i jesti junk hranu. Ako ste prekomjerna tjelesna težina i jedete hranjivu hranu, nekoliko jednostavnih prilagodbi poput povećanja tjelesne aktivnosti i / ili smanjenja neke od viših kaloričnih namirnica može biti sve što trebate učiniti da biste postigli zdravu težinu. Biti svjesni činjenice da ono što jedete može imati ogroman utjecaj na vaše zdravlje treba biti snažan motivirajući faktor za bolje izbore hrane. A ako niste tako tanki koliko biste željeli biti, osjetite se ponosom na odabir pametnih jela i za dovoljno poštovanja prema svom tijelu da biste ga hranili odgovarajućom prehranom.

Gledaj video: Marko Baric Fitness - ZDRAVA PREHRANA ZA CCA 35 KUNA DNEVNO! (Veljača 2020).