5 lijekova koji više nisu pravni u SAD-u

Ti su lijekovi uklonjeni s tržišta kada je FDA odlučila da njihovi rizici nadmašuju prednosti. No, u nekim je slučajevima šteta već bila učinjena.

1. Accutane

U 2009, farmaceutska tvrtka Hoffmann-La Roche priopćila je da više neće proizvoditi zloglasni lijek protiv akni. Generičke verzije izotretinoina, koje uključuju Claravis i Sotret, još uvijek su dostupne.

Isotretinoin nikada nije bio zabranjen u SAD-u, no tužbe za osobne ozljede su česte. Roche je suočio s više od 7.000 tužbi otkad je lijek prvi put stavljen na tržište 1982. godine.

Nuspojave mogu biti teške i uključuju depresiju, psihozu, pa čak i samoubojstvo. Ako se uzima tijekom trudnoće, lijek može uzrokovati pobačaj i porođajne nedostatke.

2. Fenfluramin

Fenfluramin je bio sredstvo za suzbijanje apetita za liječenje pretilosti. Prvi put uveden 1973. godine, dobiva se široko rasprostranjenom popularnošću kao lijek za smanjenje tjelesne težine u kombinaciji s phenterminom i koji se u ranoj 1990-ima prodaje kao "fen-fen".

Ali popularnost droga bila je kratkotrajna; uklonjeno je s tržišta kada su studije pokazale da visok postotak pacijenata koji su uzeli lijek imao je srčane probleme. Godine 1996., Boston Herald izvijestio je o ženi koja je umrla u roku od godinu dana od početka zlostavljanja. FDA je zatražila povlačenje droge 1997. godine.

3. Bextra

Bextra je naziv marke nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) koji su bili jednom propisani za liječenje i artritisne boli i menstrualnih grčeva. Dostupan u SAD-u već više od tri godine, popularni lijekovi protiv bola izazivaju ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući teške reakcije kože, gastrointestinalno krvarenje i kardiovaskularne probleme poput srčanog udara i moždanog udara.

Proizvođač lijekova, Pfizer, nije se složio s odlukom FDA da povuče lijek u SAD. Nekoliko godina kasnije, Bextra je bio u središtu najveće nagodbe za zdravstvenu prijevaru svih vremena, a Pfizer je naložio da plati novčanu kaznu od 2,3 milijarde dolara. Uz svjedočenje više od jednog zviždača, američka vlada je utvrdila da su Pfizerovi rukovoditelji bili ilegalno zabranjeni za marketing Bextra.

4. Vioxx

Vioxx je 1999. godine odobrio FDA. Slično kao i Bextra, Vioxx je NSAID koji se koristi za liječenje boli i artritisa. Merck, proizvođač lijeka, naglasio je njegov mali rizik od gastrointestinalnog krvarenja - zajednički nuspojav drugih NSAID-ova.

Od 1999. do 2003. godine, Vioxx je propisan za više od 20 milijuna ljudi. Ali njegova je slava bila kratkotrajna; istraživači su povezali lijek s više od 27.000 srčanih udara, od kojih su neki bili kobni. Druga studija pokazala je da je lijek povećavao rizik od srčanih bolesti srca za 34 posto.

Meridia

Meridia je bila prigušivač apetita koji se prvi put pojavio 1997. godine, kada se upotrebljava za liječenje pretilosti povezanih s dijabetesom, visokim kolesterolom i visokim krvnim tlakom. Povukao se s tržišta SAD-a u 2010 nakon što je bio povezan s srčanim udarima i potezima.

Istraživači su otkrili da su bolesnici koji su imali srčane bolesti i Meridiju imali 11 posto rizika od srčanog udara, moždanog udara ili drugih kardiovaskularnih događaja. Proizvođač lijeka, Abbott, povukao je lijek na zahtjev FDA-e.

Gledaj video: Biblical Series I: Introduction to the Idea of God (Veljača 2020).