4 načina za dizajn s Coleusom

Oni koji još nisu otkrili coleus (Solenostemon scutellarioides cvs, USDA Hardiness Zone 11) nedostaju na nevjerojatnom broju mogućnosti koje nude. Bilo da se uzgajaju u kontejnerima ili u tlu, koriste se kao uzorci biljaka ili kao partneri u kombinaciji, ove šarene ljepote izvode kao ništa drugo u vrtu. Nemojte dopustiti da njihova čudesna boja spriječe da iskoriste svoje druge atribute dizajna: Coleus dolaze u različitim oblicima i veličinama od pratećih sorti do velikih grmovitih humaka. Od živahnih prskanja boja do tekućih krivulja teksture, nemojte tražiti tajni sastojak da biste dovršili svoje remek-djelo u vrtu.

Slijedeći primjeri pokazuju nekoliko načina upotrebe koloida. Bilo koji broj biljnih kombinacija, međutim, može se stvoriti svojim kaleidoskopom boja i drugih elemenata. Koristite osnovne principe svake tehnike kako biste oblikovali svoje vlastite projekte ili slijedite ovdje navedene primjere.

Više o coleusu
Video: Pinching Coleus
Određivanje veličine Coleus

1. Koristite ga kao privlačan žarišna točka

Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Jednostavno rečeno, žarišna točka je element u sastavu (poput slike ili vrtnog područja) koji privlači pažnju na sebe i područje oko sebe. To može voditi oko na udaljenu točku i učiniti vrt izgledati veće, ili može odvratiti vašu pozornost daleko od nezanimljivog ili čak neprivlačan značajka, kao što je obična masa grmova ili uslužni stup. Vizualni utjecaj žarišne točke se povećava kada se stavlja na jedinstvenu boju ili kontrastnu pozadinu.

U tom slučaju, mračne, oštrice od purpurne fontane dopuštaju dijagram i tamno narančasto prskanje na zaobljenoj masi 'Frecklesa' kako bi se izdvojilo od ostatka hrpe, stvarajući žarišnu točku. Dok viseće klastere plavog obožavatelja cvijetu pružaju snažan kontrast boja, nema ih dovoljno da preplave zvijezdu emisije. Zeleni potonji zeleni lonac završava s izgledom, tamni, ravnomjerni ton koji blijedi u pozadinu i ostavlja biljku kombiniranu pop.

Na ovoj fotografiji:
1. 'Pjege' kolej
2. "Prince" ljubičasta fontana trava (Pennisetum purpureum* 'Prince', područja 8-11)
3. 'Fancy' plavi fan cvijet (Scaevola aemula 'Fancy', Z 10-11)
4. "Flamingo" kolej

2. Stvorite očnu vodu

Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

S posebnom pažnjom, coleus se može lako i brzo trenirati u udarnu topiamu. Standard ("lopta na štapiću") biljka coleus će podići sadnju na novu razinu uzbuđenja, pogotovo kada se isti odabere u tlu ili u uzorku. Također, imajte na umu da je u posudama biljka često lakše prenosiva - i, stoga, više svestrana - od zasađene.

Razlike u boji, obliku i visini između masovnog sadnje i asertivne, okrugle topiarne glave Lancelot Velvet Mocha ™ coleus umetnuli su uskličnik u ovu granicu. Imajte na umu kako bogata crveno-smeđa ljepljiva u suprotnosti sa zlatnim "Sunflake Gold" maslacem odozdo i suptilno interakciju s zelenim "Hicksii" tisom.

Na ovoj fotografiji:
1. Lancelot Velvet Mocha ™ coleus (Solenostemon scutellarioides 'UF06-4-18', zona 11)
2. "Sunflake Gold" maslačka tratinčica (Melampodium paludosum 'Sunflake Gold', Z 10-11)
3. 'Hicksii' tisa (Taxus × media 'Hicksii', Z 5-7)

Coleus: Znati osnove

Oni su godišnja vrsta. Coleus, smatra se izdržljivim u zoni 11, uzgaja se kao biljke u svim ostalim zonama. Kultivari se mogu naći za punu sunčinu do gotovo pune sjene, ovisno o boji i odabiru.

Tlo nije problem, ali drenaža je. Coleus se lako razvija u bogatim i lošim tlima - od tresetnog pijeska do stjenovite gline - ali preferira vlažnu, dobro dreniranu zemlju. Suha tla će rezultirati gušenjem. Jedan od problema s kojim se neće oporaviti je korijen korijena, pa ih nemojte rasti na slabo isušenim područjima.

Neprestano zalijevanje i hranjenje su najbolji. Coleus zahtijeva prosječne količine vode. Žedni coleus će dramatično nastati u suhom tlu i niskoj vlažnosti, ali će se brzo oporaviti nakon navodnjavanja. Iako će doći s povremenim gnojidbama, coleus preferira česti obroci, te će vas nagraditi s većim, lusher biljke.

Sviđa im se dobar stisak. Mnogi coleus koristi od pažljivog uklanjanja njihovih cvjetnih šiljaka (i seta ili dva lišća ispod njih) prije nego što oni izdužuju i cvjetaju. Štipanje potiče razgranatost i gušći rast za puniju, manje krupnu biljku. Također čuva energiju za lišće koje želite, a ne šiljak i neželjeni trag koji ne želite. Škare, šljokice, i vlastiti palac i prst prstiju rade sasvim dobro. Možete, međutim, prestati štipaljivati ​​mjesec ili dva prije vašeg normalnog mrazanja: zaslužili ste odmor nakon svoje marljivosti, a neki odabiri (poput "Sedona" i "Odalisque") mogli bi vas iznenaditi svojim veselim, svijetlo plavim cvjetovima.

3. Ponovite druge elemente u kombinaciji

Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Cezus ne zahtijeva uvijek glavnu ulogu u sastavu. Ponekad, kao dobar nositelj, odražava boje i druge elemente u kombinaciji, pomažući da sve zajedno vezuju. Dopustite da boje coleusa odstrane iste boje u drugim biljkama, i ne zaboravite zaposliti liniju, oblik i teksturu kao elemente za podupiranje.

Iako je relativno mala, svijetlo žute nakupine cvijeća i raznovrsni lišće "Samantha" lantane skače kao središnja točka. Podebljani, točkasti lišće vlaknastog slatkog krumpira s podlogom "Sweet Caroline Bronze" dodali su još jednu značajku za privlačenje pozornosti bez odvlačenja pozornosti od laneta.Sada pogledaj blisko bogatstvo malog "Smallwood's Drive-way" coleus: Masa lišće ponavlja žuti i zeleni lantani, kao i broncu i grafikonu slatkog krumpira, suptilno ujedinjujući cijelo sadnje.

Na ovoj fotografiji:
1. "Samantha" lantana (Lantana camara* 'Samantha', zona 11)
2. "Sweet Caroline Bronze" slatki krumpir (Ipo-moea batatas 'Sweet Caro-line Bronze', Z 11)
3. 'Kolovoz Smallwood's driveway'

4. Kontrast i povezivanje s drugim biljkama

Fotografija / ilustracija: Brandi Spade

Boja obično čini prvi dojam i često dominira u sastavu, ali ne zaboravite na važnost njezina međusobnog djelovanja s linijom, oblikom i teksturom. Crta vodi oko s jednog područja na drugu i povezuje sadnju - na primjer, kad biljka izgleda da eksplodira prema gore i prema van, privlači oko u tim uputama. Oblik daje osjećaj za postavljanje u prostor i također može predložiti osjećaj, poput snage trokutastog oblika ili udobnosti glatke, zaobljene sfere. Tekstura je percepcija grubosti ili finoće i varijacija u dimenziji i taktilnom osjećaju. Velike biljke s nekoliko velikih razmaka između njih pojavljuju se grubo, dok manji, više linearni dijelovi, poput onih paprati, označavaju fine teksture. Coleus obilno pruža sve četiri elemente dizajna i tako čine izvrsne mogućnosti za nezaboravne sadnje kontejnera.

U ovom sadnju, imajte na umu kako gotovo crni centri 'Inky Fingers' pokupiti na tamnim tonovima 'Crvena Sensation' Cordyline, dok je zeleni rubovi Colea odjekuju raznolik palmu sedge. Blago zavojljiva masa grubljeg coleusa oštro se suprotstavlja svojim izrazito linearnim, otvorenijim i finijim drugima, a cijela masa biljaka ističe se čvrsto obojenim narančastim lončićem i prašnjavim mlinarom Col-chester White u pozadini.

Na ovoj fotografiji:
1. "Kolonija s tintnim prstima"
2. Cordyline "Red Sensation" (Cordyline australis 'Red Sensation', Zone 10-11)
3. "Oehme" raznovrsna palmina (Carex muskingumensis 'Oehme', Z 3-8)
4. 'Colchester White' prljavi mlinar (Centaurea cineraria 'Colchester White', Z 7-11)