Želite proteina pojačati? Izolirajte je.

Vjerojatno ste čuli pojam protein izolat prije, ali znaš li što je to? Pa, točno su ono što zvuče. Izolira se stvaranjem filtriranjem proteina bez obzira na izvorni izvor proteina (je li sirutka ili soja ili riža ili konoplja, itd.). To uklanja ugljikohidrate, masnoću, minerale i vodu, ostavljajući krajnji proizvod koji je gotovo potpuno čist protein (oko 90%).
Što biste trebali znati
Protein izolatni prašak dolazi u mnogim oblicima i može biti izrađen od nekoliko različitih prehrambenih proizvoda. Soja i sirutka su najčešći i puno je lakše pronaći. Mogu se naći u većini trgovina zdrave hrane ili na mreži. Proteini prašine riže, konoplje ili graška otežavaju se pronaći i nemaju toliko raznolikosti, ali se mogu naći iu većini trgovina zdravih jela ili u dućanu vitamina i dodataka. Vrsta koju odaberete pripada vama. Neki ljudi imaju problema s probavljanjem soje ili su alergični na nju, pa se očito ne treba preporučiti proteinski soja soje. Protein sirutke nije vegan i može sadržavati neku laktozu, iako postupak filtriranja uklanja većinu laktoze.
Kako vam mogu pomoći
Budući da je gotovo čisti protein, izolati bjelančevina imaju sve prednosti koje drugi izvori bjelančevina imaju, uključujući energiju, pomažu kod popravljanja tkiva, pomažu tijelu da se oporavi nakon izrade, povećava imunitet, stabilizira razinu šećera u krvi i još mnogo toga. Proteinski izolati također su korisni jer su prikladni, lako se mogu probaviti i lako apsorbiraju u tijelu, budući da je već razloženo. Informacije o nutricionizmu razlikuju se ovisno o robnoj marki i vrsti proteinskog izolata, ali 1 kašičica (28 grama) ima oko 115 kalorija i 23 do 24 grama proteina.
Iako je gotovo čista bjelančevina, konzumiranje proteinskog izolatnog praha ne nadoknađuje prehranu drugih izvora proteina. Najbolji izvori bjelančevina dolaze od nejasnih mesa, riba, jaja, mahunarki i mliječnih proizvoda. Bolje je da većina vašeg dnevnog unosa dolazi iz cjelovite hrane. Protein izolatni prašak može se koristiti uz ostale izvore proteina. To je također veliki izvor proteina za vegetarijance ili vegane koji možda ne moraju zadovoljiti svoje dnevne potrebe s hranom.
Koliko proteina trebate?
Većina zdravih odraslih osoba trebaju samo oko 0,8 grama po kilogramu bjelančevina dnevno na temelju trenutne tjelesne težine. Body builderi trebaju oko 1 gram po kilogramu i izdržljivost sportaši trebaju oko 1,4 grama po kilogramu. Kada se treniraju, potrebe za proteinima mogu biti veće. Vrlo je uobičajeno da se proizvođači tijela koriste proteinskim prahom jer vjeruju da što više bjelančevina konzumiraju, to bolje. Unos proteina nije pokazao povećanje mišićne mase ili performanse, a svaki dodatni kalorijski unos može uzrokovati debljanje. Ipak, može biti korisno za konzumiranje proteinskog praha nakon vježbanja, jer će se aminokiseline brzo apsorbirati u krv.
Koji je najbolji način da ga pojedemo?
Budući da je u obliku praha, lako se može miješati u bilo što. Možete ga dodati u zobene pahuljice ili sok. Postoje neki koji dolaze u različitim okusima, koji se mogu miješati u vodu ili mlijeko. Također se može dodati glatkim voćem.

Gledaj video: Zeitgeist Moving Forward 2011 (HD) (Ožujak 2020).