Može li san pomoći upravljati težinom?

Kada je riječ o vašoj težini, možete li izgubiti ako odgodite? Odgovor je složen, ali dobivanje dovoljno sna sigurno će raditi na vašoj prednosti kada je u pitanju održavanje zdravog načina života.
Zašto sam to jesti?
Svi znamo da kada smo spavani, ne donosimo uvijek najbolje odluke. Nedostatak sna spušta aktivnost na području mozga koji je odgovoran za odlučivanje i kontrolu impulsa. Nemate mentalnog kapaciteta za pametne izbore kada ste spavali. Istodobno, kada se frontalni režanj opada, vaša pospanost povećava centar "nagrade". Mozak počinje govoriti da tražite nešto što se osjeća dobro kao komad dvostrukog čokoladnog kolača. Istraživanja su pokazala da osobe s poremećajima spavanja imaju više kasnog noćnog grickanja većih količina visoke ugljikohidratne hrane od ljudi koji svake večeri spavaju poput zapisa.
Metabolički potres
Možda mislite da će, kada budete budni još sat vremena, vaše tijelo gori više kalorija, ali to nije slučaj. Tijelo s nedostatkom spavanja obično je manje od energije. Ne samo da ste manje aktivni i motivirani za vježbanje, već ste gladniji jer vaše tijelo treba energiju hrane kako bi ostala budna. Jedete više i manje se kreću. A budući da vaše tijelo gradi mišiće i popravlja tkivo dok spavate, manje spavanja jednako je manje vremena za popravak mišića i rast. Zašto je ovo problem? Što više mišića vaše tijelo ima, to je metabolički aktivniji i učinkovitije gori kalorije. Noći bez straha pretvaraju vaše tijelo iz visoko učinkovite energetske peći na zapaljivu energiju logorske vatre.

Hormonsko pustošenje

Osim toga, istraživanje je pokazalo da kad nemamo dovoljno spavanja, bacamo naše hormone iz udara. Hormoni apetita, ghrelin i leptin, jako su utjecao na nedostatak sna. Ghrelin govori vašem tijelu kada je vrijeme za jesti, dok leptin govori vašem tijelu kada je vrijeme da prestanete jesti. Kada ne dobijete dovoljno spavanja, vaše tijelo proizvodi više ghrelina i manje leptina tako da ćete jesti više jer vaše tijelo misli da je potrebno i ne zna kada prestati.
Drugi hormon koji utječe previše kasnih noći je kortizol, koji je uobičajeno poznat kao hormon stresa. Ako je vaše tijelo pod stresom, signal će vašem mozgu štedjeti energiju i držati se na vašim mastima. Razina kortizola raste s nedostatkom sna, što rezultira povećanom razinom stresa vašem tijelu.
Ali najveći utjecaj na nedostatak sna na vašem tijelu i tjelesna težina dolazi od poremećaja u sposobnosti vašeg tijela da obradi inzulin. Hormonski inzulin potreban je za promjenu šećera, škroba i drugih namirnica u energiju koju vaše tijelo može koristiti. Ako vaše tijelo ne može slomiti i obrađivati ​​hranu iz krvotoka, vjerojatnije je da će se pohraniti kao masnoća. Da bi se stvari pogoršale, inzulin potiče oslobađanje leptina, tako da poremećaj inzulina dovodi do manje leptina i smanjene sposobnosti da znaju kada hoda od hladnjaka.
Jasno je da dobivanje dovoljno sna neće vam pomoći da ispadne 10 kilograma preko noći, ali dugotrajni nedostatak sna definitivno će ometati gubitak težine i održavanje te čak može uzrokovati da dobijete nekoliko kilograma. Zato isključite svoje elektroničke uređaje barem sat vremena prije nego što udarite vreću, stvorite rutinsku vrijeme za spavanje, držite se rasporeda "probudite se" i isključite svjetla kako biste bili sigurni da imate 8 sati opuštanja, a time i zdraviji i sretniji život.

Gledaj video: My Child Can't Stop Eating (Medical Documentary) - Real Stories (Veljača 2020).