10 stvari koje niste znali o kofeinu

Još prije 5.000 godina ljudi su konzumirali kofeinirane napitke poput čaja. Čaj i kava tijekom povijesti bili su visoko cijenjeni i traženi proizvodi. Kofein se prirodno pojavljuje u više od 60 hrane, uključujući takve poznate favorite poput kakao, kave i čaja.

1. Kofein stimulira središnji živčani sustav koji vam pomaže da se osjećate više oprezni i pažljivi. Flip strana je da ona također može pogoršati anksioznost i simptome anksioznosti. Međutim, budući da se kofein ne stvara u tijelu, fizički će se utjecaji izlučiti unutar 3-4 sata u zdravih ljudi. Ako ste pušač, vaše će tijelo metabolizirati čak i brže.

2. Za sportaše, kofein može poboljšati performanse pomažući vam da budete oprezniji i pažljivi.

3. Caffeinated napitci još uvijek računaju prema vašim ukupnim dnevnim ciljevima unosa tekućine. Iako je poznat po blagom diuretskom učinku, kofein ne uzrokuje neravnotežu elektrolita ili dehidraciju. Iako se računa na dnevni unos, svakako pijete puno drugih tekućina.

4. Tolerancija kofeina može se nakupiti tijekom vremena, tako da učinci možda neće biti tako učinkoviti za češće piti.

5. Kofein prolazi kroz majčino mlijeko. Vaš unos vjerojatno neće smetati vašem djetetu ako ga zadržite 1-2 šalice dnevno. Tako uživajte u vašem doručku kavu i kombuchas u umjerenim količinama.

6. Kofein može inhibirati apsorpciju željeza i kalcija, pa ako ste zabrinuti za dobivanje dovoljno ili u vašoj prehrani, pobrinite se da prostor hranu bogatu kalcijem ili hranom bogatom željezom odmaknete od vaših caffeinated pića. Jedna je studija utvrdila da je apsorpcija željeza smanjena za skoro 40 posto kada je šalica kave bila dio obroka i konzumirana s hamburgerom.

7. Čokolada sadrži iznenađujuće malu količinu kofeina od onoga što ste mogli pretpostaviti! 5 miligrama kofeina pronađenog u šalici čokoladnog mlijeka je mala u usporedbi s više od 110 miligrama kofeina koji se nalazi u 5 unci pivo kave.

8. Drip kava će vam dati veći kofein potaknuti, jer iako ima manje kofeina u njoj nego espresso po mililitru, jer obično imaju veće posluživanje tako da će vam pružiti više u ukupnom.

9. Iako je došlo do istraživanja mogućih negativnih učinaka kofeina, nije bilo povezanosti između kofeina i raka, fibrocistične bolesti, razina kolesterola u krvi, neplodnosti, defekata rođenja, osteoporoze, upalne bolesti crijeva, poremećaja deficita pažnje, kardiovaskularnih bolesti ili ulkusa , Čak i za one ljude koji su zabrinuti zbog hipertenzije, studije su pokazale da kofein može rezultirati samo kratkim, malim porastom krvnog tlaka, manje utjecaja na trčanje ili skakanje. Iako kofein može nadražiti vašu želudac.

10. Postajete osjetljiviji na kofein s godinama, iako Nacionalni instituti zdravstva kažu da su učinci kofeina isti za odrasle i djecu, iako su rod, etnička pripadnost, a ako ste pušači ili ne, mogu uzrokovati razlike u metabolizmu stope.

Gledaj video: Nevjerovatne Činjenice o KAVI Koje Sigurno Niste Znali ! (Veljača 2020).