Važnost održavanja slike zdravog tijela

Zdravu sliku tijela znači da se osjećate dobro za svoje tijelo - način na koji izgleda i način na koji funkcionira. Zdrava slika tijela ključna je za samopouzdanje, samoprocjenu i samopouzdanje. Ako nemate zdravo tijelo, vjerojatno ćete trpjeti oblik prehrane i poremećaja raspoloženja. Evo kako razvoj zdrave tjelesne slike može pomoći da vodite sretniji život.

Što znači tijelo Slika

Slika vašeg tijela je način na koji vi vidite vlastito tijelo, bez obzira na način na koji drugi to doživljavaju. Slika tijela nije uvijek vezana za stvarnost. Mogli biste imati lik supermodela, ali ako mislite da je vaše tijelo ružno i neprijatno, onda imate loše slike tijela. S druge strane, ako imate dobru sliku tijela, voljet ćete način na koji vaše tijelo izgleda i osjeća, čak i ako drugi ne.

Kako vam slaba slika tijela utječe na vas

Ako imate lošu sliku tijela, vjerojatno znači da imate problema s prihvaćanjem sebe kao što ste vi. Samoprihvaćanje je presudno za dobru sliku tijela. Ako prihvatite sebe, to znači da priznajete da ste savršeno u redu baš kao i ti, i da ste zadovoljni samim sobom onako kako ste. To ne znači da vjerujete da ste apsolutno savršeni i da nikad nećete morati promijeniti jedan bit; samopouzdanje vam omogućuje da napravite razumne promjene kako biste se poboljšali, ali ne traži od vas da se mrzite sve dok se te promjene ne izvrše.

Loša slika tijela povezana je s brojnim mentalnim i emocionalnim problemima, uključujući depresiju, anksioznost i poremećaje hranjenja. Loša slika tijela može uzrokovati emocionalne previranja i može vas dovesti do toga da vjerujete da ste manje vrijedni od drugih. Može pridonijeti niskom samopoštovanju i strahu od intimnosti, ometajući vaše interpersonalne odnose. Loša slika tijela, kada je teška, čak može povećati rizik od samoubojstva.

Kako vas dobre slike tijela utječu

S druge strane, ako imate zdravu sliku tijela, prihvaćate sebe kao i vi. Shvaćate da niste savršeni, ali shvatite i da nitko drugi nije. Držite se na razumnim standardima i imate razumna očekivanja za sebe.

Ako imate zdravu sliku tijela, volite način na koji vaše tijelo izgleda i osjeća se baš onako kako je to. Ne osjećaš se kao da trebate tonirati, izgubiti težinu ili imati plastičnu kirurgiju kako biste se bolje osjećali za svoje tijelo. Još uvijek možete donijeti odluku da poboljšate svoje tijelo, gubitkom tjelesne težine ili vježbajući više, na primjer, ali to je zato što ste zabrinuti za vaše zdravlje ili druge čimbenike, a ne zato što mislite da će vam biti korisnije kao osoba.

Ako imate zdravu sliku tijela, vjerojatno ćete biti emocionalno i psihički stabilni i zdravi. Uživat ćete u više samopouzdanja, samosvijesti i samopoštovanja. Bit ćete daleko manje vjerojatno da će patiti od poremećaja prehrane i smanjit ćete rizik od depresije i anksioznosti. Čak ćete uživati ​​u bližim odnosima, budući da se nećete bojati otkriti svoje tijelo u intimnim okruženjima.

Gledaj video: ARONIJA - Koja su to ljekovita svojstva aronije? (Veljača 2020).