Važnost kolekalciferola

Kolecalciferol, također poznat kao vitamin D3, je oblik vitamina D koji se često nalazi u dodatcima prehrani i vitamin D-obogaćenoj hrani. Vitamin D je u izobilju u hrani, ali mnogi Amerikanci nedostaju u ovom bitnom vitaminu, prema istraživanju objavljenom 2011. godine Istraživanje prehrane, Zbog toga, uzimanje kolekalciferola u obliku dopunjavanja može pomoći u sprečavanju nedostatka vitamina D.
Prednosti za zdravlje kostiju
Vitamin D igra važnu ulogu u rastu kostiju kod djece i održavanju zdrave kosti u odrasloj dobi. Ured za prehrambene navode napominje da vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija i pomaže spriječiti osteoporozu, što može uzrokovati slabe i krhke kosti. Nedostatak vitamina D u djetinjstvu može dovesti do stanja zvane rak jastučića, koja uzrokuje meke kosti, skeletne deformacije, bolove kostiju, frakture, poremećaj rasta i deformacije zuba, napominje MedlinePlus.
Učinci na imunološku funkciju
Dobivanje vitamina D pomaže u održavanju snažnog imunološkog sustava. Pregled objavljen u 2011 Journal of Investigative Medicine izvještava da nedostatak vitamina D slabi vaš imunološki sustav i povećava osjetljivost na infekciju. Stoga, autori ovog pregleda upućuju na to da dopunjavanje vitaminom D može biti korisno za osobe s autoimunim bolestima. Preporučena prehrambena pomoć (RDA) za vitamin D iznosi 15 do 20 mikrograma dnevno za odrasle, prema Institutu za medicinu.
Važnost za kognitivnu funkciju
Vitamin D također igra ulogu u optimiziranju zdravlja mozga i smanjuje rizik za razvoj kognitivnih poremećaja ili demencije, prema pregledu objavljenom 2012. godine u Skandinavski časopis za kliničku i laboratorijsku istragu, Autori ovog pregleda upozoravaju da tkivo mozga ima puno vitamina D receptora, a vitamin D3 (kolekalciferol) može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti, jer su razine vitamina D povezane s tom bolesti.
Smanjenje rizika od bolesti srca
Uzimajući premalo vitamina D može vas staviti na veći rizik za razvoj bolesti srca. Studija objavljena u Američki časopis za kliničku prehranu otkrili su da muškarci s višim unosom vitamina D iz hrane i dodataka imaju manji rizik za razvoj bolesti srca. Međutim, ova studija nije pronašla istu povezanost između vitamina D i rizika od srčanih bolesti kod žena.

Učinci na raspoloženje

Ako imate nedostatak vitamina D i pate od depresije, uzimanje dodataka vitaminom D3 može vam pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja. Studija objavljena u 2014 Molekularna psihijatrija otkrili su da sudionici studije s depresijom imaju nisku razinu vitamina D u njihovim tijelima. Nadalje, depresivni simptomi su bili gori kod ljudi s najnižim razinama vitamina D. Istraživači koji su proveli ovu studiju zabilježili su da je dopunjavanje vitaminom D možda troškovno učinkovit način za liječenje osoba s depresivnim poremećajima.