Dijeljenje veze između C-sekcija i pretilosti

Nedavna studija koju su proveli istraživači iz bolnice Boston Dječja bolnica ukazuje na to da djeca rođena carskim rezom dvaput imaju veću vjerojatnost da će odrasli ljudi postati pretili kao njihovi vršnjaci rođeni vaginalno. S obzirom na epidemiju dječje pretilosti, takva statistika dovodi do pauziranja i razmišljanja. Studija bilježi da je stopa c-sekcije dramatično porasla u proteklih 30 godina. Također bilježi činjenicu da se stopa dječje pretilosti povećala vrlo brzo. Autori studije napominju da se novi podaci o mikroorganizmima koji žive na i u našem tijelu počinju proučavati zbog njihovog utjecaja na metabolizam i prehranu ljudi, među mnogim drugim stvarima. Autora studije c-sekcije zatim teorizira da promjena mikrobnog rasta gastrointestinalnog trakta povezana s vrstom isporuke rođenja može uzrokovati veliku stopu pretilosti koja se vidi kod malodobnih osoba nakon c-sekcije.
"Lažna veza"
Prilikom istraživanja, jedna pogreška koja se može napraviti jest pronalaženje "lažnog odnosa". Ova vrsta pogreške se događa kada istraživači vide dogadjaje i utvrdi da su povezani. Na primjer, primjećuje se da se prodaja sladoleda povećava tijekom ljeta. Također se primjećuje da se požari povećavaju tijekom ljeta. Stoga se određuje da prodaja sladoleda uzrokuje požare. Jasno je da su drugi igrači u igri. Isto se može reći i za odnos c-sekcije i pretilosti. Ako pogledate studiju, nalaz nije tako jasan, ili velik, kako tvrde istraživači.
Demografija dječje pretilosti
Jedna uznemirujuća činjenica navedena u studiji bila je da populacija c-sekcija nije imala povećani rizik za status prekomjerne tjelesne težine, već samo pretilost. Ovaj rezultat se posvećuje pitanju je li rezultati izobličeni iz nekog razloga. Nadalje, stanovništvo za ovu studiju bilo je uglavnom kavkaske, bogate i dobro obrazovane žene. Kada pogledamo epidemiju dječje pretilosti, najčešće pogođena populacija je općenito siromašna djeca rođena od roditelja s ograničenom edukacijom. Konačno, najzamjetljivija činjenica je da se istraživači samo kratko obraćaju. Kad se prilagodite indeksu tjelesne mase majki, rezultati ostaju, ali se smanjuju. Dobro osmišljena studija prilagodit će se višestrukim čimbenicima, osobito indeksu tjelesne mase majki, prije iznošenja zabrinjavajućeg zaključka.
Rođenje novog mitova?
Sve to ne znači da postoji svibanj biti neke veze između c-sekcije i promjene u crijevo mikrobioma, ili eventualnu vezu s pretilosti. Znanost jednostavno ne postoji. Bilo koja žena koja je okrenuta c-sekciji zbog medicinske komplikacije u trudnoći ne bi trebala biti pod utjecajem teoretiziranog rizika povećane pojave pretilosti. Pretilost u djetinjstvu je povezana s tolikim brojem čimbenika koji uzimaju jedan u izolaciji gotovo beskoristan. Ove vrste studija pomažu u strukturiranju budućih istraživanja, pokazujući istraživače gdje se mogu susresti u potrazi za razumijevanjem ljudskog tijela i aktualnim zdravstvenim trendovima.
Nažalost, prečesto su povezani s javnošću kao evanđeoskom istinom. To je način na koji prehrambeni mitovi započinju.