Zdravi savjeti za dojenje

Zdrava prehrana tijekom dojenja podupire i majku i dijete dok prelaze kroz prve tjedne i mjesece zajedno. Nema potrebe za posebnom prehranom u skrbi, već se usredotočuje na zdravu hranu bogatu hranjivim tvarima. Svako žensko mlijeko jedinstveno je prilagođeno zdravlju bebe i sastav se mijenja tijekom vremena. Dok tijelo zna što treba učiniti, postoje savjeti koje majke mogu koristiti za izradu uspješnog planiranja prehrane za dojenje kako bi podržao njezino zdravlje, kao i dijete, pa čak i pomoć u gubitku težine nakon trudnoće.
Dijeta za dojenje: Osnove
Dojenje je slično prehrani preporučenoj za trudnoću; kalorični i hranjivi gusti su najvažniji čimbenici. Unos kalorija trebao bi nastaviti oko 500 kalorija dnevno iznad razine pre-trudnoće. Te kalorije trebale bi doći iz zdrave, cjelovite hrane kao što su svježe proizvode, cjelovite žitarice, biljne masti i neprerađeni proteinski izvori.
Izaberite širok raspon različitih vrsta voća i povrća, budući da ove boje predstavljaju različite zdravstvene prednosti. Pri odabiru ugljikohidrata, cjelovite žitarice su najbolje. Zob, smeđa riža, cjelovita pšenica, quinoa i ostali neprerađeni žitarice nude vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Neobrađeni izvori bjelančevina kao što su svježe meso i riba, grah ili mahunarke, jaja, mliječni proizvodi i sojinih namirnica trebaju biti uključeni u svaki obrok i snack. Zdrave masnoće su gusto u kalorijama; svakodnevno odaberite orasi i sjemenke, avokado, masline i biljna ulja. Potrošnja pića je također vrlo važna. Svaki dijetni plan dojenja trebao bi sadržavati obilje vode. Trenutne preporuke ukazuju na pijenje vaše žeđi ili najmanje osam čaša vode dnevno.

Opće zabrinutosti

Budući da se okusi hrane koju majka konzumira prenose kroz mlijeko, bebe mogu uživati ​​u upoznavanju okusa češnjaka, povrća i začinjene hrane ukoliko je to dio prehrane majke. Ako je beba osobito kolika ili nadražena, možda je vrijedno eksperimentirati isključujući određenu hranu kako biste vidjeli mogu li uzrokovati problem, kao što je svako dijete drugačije. Časopis hrane može biti od pomoći prilikom povezivanja problematične hrane tijekom dojenja. Znakovi ozbiljnijih problema ili alergijske reakcije uključuju proljev ili osip i treba ih procijeniti liječnik.
Vegetarijanska ili veganska dijeta može biti zdrava tijekom dojenja, sve dok se posebna pozornost posvećuje susretu željeza, proteina, esencijalnih masnih kiselina i potreba kalcija. Majka s bilo kakvim ograničenjima ili ograničenjima prehrane trebala bi raditi sa svojim liječnikom ili dijetetičarom kako bi se osiguralo da dobivaju sve hranjive tvari potrebne za skrb.

Hrana koja treba izbjegavati

Spojevi u prehrambenim majkama koje konzumiraju majke koje se skrbe mogu se prenijeti djetetom kroz majčino mlijeko. Na primjer, kofein i alkohol se uključe u majčino mlijeko. Budite svjesni bilo kojih biljaka ili dodataka koje uzimate; majke ne smiju konzumirati te vrste proizvoda bez pristanka liječnika. Merkur u ribi i dalje se upozorava tijekom dojenja, iako Savezna uprava za lijekove (FDA) preporučuje da uključi 8-12 unci niske žive ribe tjedno. Visoka živa riba kako bi se izbjegla uključuju tilefish, morski pas, sabljarka, kraljica skuša i bijele ili albacore tune ograničeno na 6 unci tjedno.
Dojenje dojenja i mršavljenja
Dojenje može pomoći u prirodnom postpartum gubitak težine. Kalorijsko ograničenje se ne preporučuje tijekom dojenja; Umjesto toga, gubitak težine može se pojaviti čak i uz blagi porast kalorija predloženih tijekom dojenja. Budite sigurni da ograničavate hranu koja ima nisku razinu hranjivih tvari i visoku kaloriju ili šećer poput sode, sokova, bombona, deserta ili pržene hrane. Gubitak težine tijekom dojenja ne mora biti brz, ali većina majki može očekivati ​​da će polako izgubiti težinu tijekom prvih 3-6 mjeseci, što može trajati dulje vrijeme dojenja. Američka akademija pedijatrije sugerira dojenje najmanje 12 mjeseci, ako je moguće, radi optimalnog zdravlja majke i bebe.
Nježna vježba može se uvesti s liječničkim pregledom nakon isporuke i ne očekuje se negativan učinak na majčino mlijeko. Američki kolegij opstetričkih ginekologa preporučuje nastavak tjelesne aktivnosti čim se fizički i medicinski sigurni nakon isporuke. Prednosti tjelesne aktivnosti uključuju povećano zdravlje kostiju za majke i ubrzano mršavljenje nakon poroda. Ne zaboravite, lijekovi za mršavljenje ili dodatke se ne preporučuju.

Gledaj video: Mala škola dojenja (Ožujak 2020).