Razotkriveni mitovi o hrani: organske hrane uvijek su hranjivije

Organska hrana obično ima reputaciju da je najzdravija, najsvježija hrana koju novac može kupiti. Međutim, ako ste na proračunu, možda nećete moći priuštiti kupnju organskih proizvoda. To dovodi do pitanja je li moguće jesti zdravo kada zaobiđete organske prinose. Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Što čini hranu organskim?

Odgovor o tome je li organska hrana hranjivije od drugih namirnica ne može se riješiti dok ne shvatite što zapravo znači "organsko". "Organski" odnosi se na način na koji je hrana proizvedena, a ne nužno na kvalitetu same hrane. Organski proizvodi obično se uzgajaju u farmama i vrtovima bez pesticida, a koriste tehnike poput zamjene polja i prirodnog mulch kako bi se proizvela robusna proizvodnja koju nalazite u trgovini. Proizvodi koji nisu ovjereni kao organski mogu se uzgajati na farmama koje koriste pesticide kako bi zadržale greške i kemijske korova. Mogu se uzgajati uz pomoć kemijskih gnojiva.

Proizvodi od organskih životinja, kao što su meso, perad i mliječni proizvodi, obično proizvode poljoprivrednici koji ne koriste hormone rasta, antibiotike ili lijekove na životinjama. Umjesto toga, obično podižu životinje u čišćem okolišu i koriste rotirajuću ispašu i uravnotežene strategije prehrane za proizvodnju zdravih, jačih životinja.

Hrana koja nije certificirana kao organska ne mora nužno biti kemijski napunjena, nečistim proizvodima. Proizvod mora biti najmanje 95% organski tretiran da primi oznaku, tako da druga hrana koja je barem djelomično organski tretirana ne može biti prihvatljiva.

Prednosti organskih proizvoda

Nisu sve navodne prednosti organske hrane nužno dokazane. Postoje prednosti zaštite okoliša od oslobađanja kemikalija u okoliš i smanjenja onečišćenja, što je prilično konačno.

Međutim, druga navodna korist organskih proizvoda je da hrana koja nije kemijski tretirana sigurnija je za ljudsku prehranu. To je u velikoj mjeri raspravljiva, a većina znanstvenih studija otkrila je da nakon pranja produkata sve ostale kemikalije su zanemarive i ne štetu tijelu. Isto tako, životinje tretirane kemikalijama nisu pokazale da proizvode nesigurnu hranu. Ipak, to može biti vaš osobni izbor da preferirate kemijsku pripremu.

Nutritivna vrijednost

Međutim, nigdje USDA, koji certificira hranu kao organsku u Americi, tvrdi da su organski proizvodi hranjiviji od neorganskih proizvoda. Čak i uzgajivači organske hrane obično ne tvrde da je njihova hrana nužno hranjiva, a sve studije koje pokušavaju dokazati tu činjenicu bile su neuvjerljive. Neorganska hrana ima istu količinu vitamina i hranjivih tvari kao i organski proizvodi, sve dok se ne prerađuju sol, sirup visokog fruktoza ili drugi nezdravi aditivi.

Bez obzira na to želite li zaobići kemijski tretiranu hranu, to je vaš izbor, ali budite svjesni da kemikalije nisu pokazane kako bi utjecale na prehranu proizvoda i životinjskih proizvoda.