Sojino meso: kako se uspoređuje s pravim stvarom

Alternativne namirnice soje, koje se nazivaju i "analozi mesa", mogu se usporediti s pravim mesom na mnogim bojištima i široko se konzumiraju vegani i vegetarijanci. Dok se soja može smanjiti u određenim aspektima u usporedbi s pravim mesom, ona bi također mogla biti korisnija u drugima, čineći ga čvrstom proteinskom opcijom za dodavanje u bilo koju prehranu.

Proizveden prvenstveno od soje proteina, proizvodi od soje također sadrže različite količine glutena pšenice i mogu sadržavati ugljikohidrate. Tipično se dodaju okusi i začini kako bi se poboljšale senzorske kvalitete, a neki sojevi također sadrže jaja ili mliječne sastojke. Alternativa sojinog mesa izrađuju se posebno s mesnim proizvodima, s ciljem da nalikuju okusu, teksturi, boji i obliku tih proizvoda. Novi i poboljšani proizvodi od soje nastavljaju udariti na police, čineći ovu alternativu bjelančevina dostupnim u različitim oblicima i različitim mjestima.

Prehrana mesa soje i realnog mesa

Alternativa mesa napravljena s proteinima soje osigurat će veliki izvor visoko kvalitetnih proteina koji se mogu usporediti s redovitim mesom. Proizvodi od soje sadrže sve esencijalne amino kiseline potrebne za rast. Ove su alternative općenito vrlo male u ukupnoj masnoći i zasićenoj masti, što ih čini naknadno nižim u kalorijama. Međutim, važno je napomenuti da određena punila ili aditivi koji se dodaju tim proizvodima mogu biti visoki u ugljikohidratima, što znači da kalorijski sadržaj soje alternativa varira između proizvoda.

Uz pružanje visokokvalitetnog proteinskog izvora, soja također osigurava dobre količine vitamina B i željeza. Postoji nekoliko opcija na tržištu koje su obogaćene B12, vitaminima koji obično nemaju vegetarijansku i vegansku prehranu, jer se prvenstveno nalaze u životinjskim proizvodima. Osim toga, dok su meso i soja dobri izvori prehrambenog željeza, željezo u stvarnom mesu nalazi se u obliku koji se naziva hem željezo. Ovaj oblik je skloniji da se tijelo apsorbira od ne-heme oblika željeza koji se nalazi u soje i drugim biljnim hranom. Konzumiranje tih proizvoda koji ne sadržavaju hemu zajedno s mesom, ribom i peradi ili bogatom količinom vitamina C pomoći će u povećanju apsorpcije željeza.

Ostala razmatranja

Konzistencija i tekstura mesa soje je slična stvarnom mesu, međutim, prirodni okusi često se smatraju blandom u usporedbi. Zbog toga se često koriste mnogi začini ili drugi okusi koji pomažu u povećanju profila okusa tih proizvoda. Osim toga, kako se popularnost tih bjelančevinskih alternativa i dalje povećava na tržištu, cijena nekih vrsta ostaje prilično visoka. Međutim, neke sojine namirnice na tržištu su funta po kilogramu jeftinije od njihovih pravih kolega. Dakle, sveukupno, iako se meso sojinog mesa ne smije potpuno prilijepiti sa svojim pravim kolegama, ona još uvijek nudi odgovarajući izvor proteina i jednostavnu alternativu za uključivanje u bilo koju zdravu prehranu.