Češnjak počinje češnjaka

Poput berba vina, češnjak odražava svoje rastuće uvjete.

Za posljednjih 20 godina, domaći kuhari dostavljam povrćem, biljem, a posebno češnjaka. Posebice jedan kuhar, ljubitelj češnjaka, uznemireno čeka prve žarulje sezone. Kad stignu, skida vlažne omotine i ispušta sirovi češanj u usta, a zatim savladava svaki ugriz. Oči mu se suzu i pojavljuje se veliki osmijeh. "Ah, to je dobro!" Uzvikne. Svježi češnjak doista je dobar, a za razliku od svega, neki kuhari su okusili.

Naše ideje o češnjaku većinom su oblikovale sveprisutni češnjak dostupan u supermarketima. No, vrući okus tipičan za komercijalni češnjak nije ništa poput suptilnih okusa koji se nalaze u stotinama regionalnih sorti iz cijelog svijeta. Osim karakterističnog okusa, svaka sorta ima svoj oblik i boju, kao i sklonost određenoj klimi, tipu tla i skupu uvjeta uzgoja.

VIDEO Kako posaditi češnjak
VIŠE ČITANJA Razvijajte vlastiti češnjak

Kako biste uštedjeli prostor, postavite široki krevet s klinčićima razmaknutim na 8-in. rešetke.

Možda će se neki dnevni kuharice pozvati na specifične sorte češera - "Španjolska Roja" za blagi pesto, na primjer, ili "azijski tempest" za požarniji prikaz. Kruh od češnjaka mogao bi biti pričvršćen za nekoliko zareza s 'Nootka Rose' ili 'Perzijskom zvijezdom'. Tržišta bi imala bogate zvijeri kao što su 'njemački crveni' i 'karpatski', zajedno s profinjenim silverskins poput francuskog 'Rose du Var' ili talijanskog 'Locati'. Tijekom zime bi se ponudili dugi prijelazi sojeva poput "Oregon Blue" i "Russian Redstreak", a čak i rijetke porculanske poput rumunjskog crvenog i ružičastog drveta, s njihovim debelim, lako oguljenim klinčićima široko dostupno.

Ako ne želite čekati toliko dugo, možete ući u svijet češnjaka rastući vlastiti. Tijekom vremena, sorta češnjaka koju vjerno poraste, prilagoditi će se vašim lokalnim uvjetima uzgoja i odražavati ih kao berba vina. Već dugi niz godina razvijamo 'španjolsku roju' koja je poznata lokalnim kuharima i trgovinama kao 'Ruckytucks Red', nazvana po našem imanju.

Kompleksni atributi vrsta češnjaka ne odolijevaju, svi češnjak se spominju u dvije glavne kategorije - tvrdokorci i mekani nosači (vidi ilustracije, str. 51). Većina komercijalnih češnjaka su mekani nokti, tako imenovani jer njihovi lisnati stabljici ostaju savitljivi. Manje poznati tvrdi jezičci razvijaju kruti trup u svojoj jezgri uz lisnato stabljike. Oba tipa vrijedna su za uzgoj u vrtu za kuhinje, mekane komadiće za njihovu čuvajuću kvalitetu, tvrde željeza za njihovim okusom.

Počnite s uglednim sadnim zalihama

Završetak je završio češnjaka od češnjaka. Upside-down cloves koristi energiju okreću svoje stabljike okolo, što je rezultiralo male žarulje.

Češnjak ne proizvodi živahno sjeme, pa se mora propagirati sadnjom pojedinačnih češnjaka. Katalozi za narudžbu pošte mogu biti izvrsni izvori zaliha sadnje, ali regionalni dobavljači ne bi trebali biti pretjerano pregledani. Lokalna gospodarstva, tržišta poljoprivrednika, specijalizirane trgovine i festivali hrane su sve potencijalni izvor domaćeg češnjaka koji se možda već prilagodio vašoj klimi i uvjetima uzgoja. Kasno ljeto u ranu jesen je najbolje vrijeme za kupnju sjemena. Sve žarulje se tada mogu pohraniti na hladnom, suhom mjestu do vremena sadnje.

Izbjegavajte korištenje češnjaka iz supermarketa kao sjeme. Osim degustacije svjetovnih, većina komercijalnih sorti razvijena je da raste pod vrlo kontroliranim uvjetima. Štoviše, neke komercijalne sorte su prskane kako bi spriječile klijanje, što može ometati klijavost u vrtu.

Pri odabiru češnjaka sjemena, imajte na umu da veće češnjake daju veće žarulje. Nemojte se razočarati, međutim, ako je 212-in. promjera žarulja koje ste dobili na poljoprivrednom tržištu proizvode nešto sasvim manje. Često traje godinu ili dvije za novostečene vrste kako bi se aklimatizirali u vaš vrt.

Biljni češnjak u kasnoj jeseni

Agresivno ubrizgavamo češnjak priliku.

Budući da češnjak zahtijeva dugu vegetacijsku sezonu i koristi od zimskog uspavana razdoblja, obično je posađeno krajem listopada na sjeveru, a od studenog do siječnja na jugu. Sjeverni vrtlari trebaju posaditi češnjak mjesec dana prije nego se zemlja zamrzne. Ovo je dovoljno rano da klice pošalju korijenje koji će ih usidriti od mrazova, ali dovoljno kasno da spriječe da vrhovi češnjaka proklinju i izlažu biljke na ledene uvjete. Ovdje u gornjoj dolini rijeke Hudson u New Yorku počinjemo saditi oko 1. studenog.

Prekinite češke žarulje u nepečene klinčiće ne više od dana ili dva prije nego što idete u zemlju, tako da neće postati dehidrirani. Stavite istaknuti kraj češnjaka gore tijekom sadnje i tupim krajem dolje. Ako stavite klinove naopako ili bočno, postrojenje će potrošiti znatnu energiju uvijanja u podzemlje prije slanja izbojaka, što će dovesti do malih, zamršenih žarulja.

Klinčići se obično ugrađuju u dubinu od 1 inča do 2 inča i razmaknute su najmanje u razmaku od 4 inča u redu, s redovima postavljenima najmanje 1 ft. Na našem ne-tradicionalnom gospodarstvu, međutim, biljku češnjak u 52-in. širokim krevetima. Stabemo klinove na rešetku od 8 inča, ostavljajući 2 inča duž rubova kreveta.

Za potrebe planiranja, mislim na deset češnjaka po žarulji. Pod pretpostavkom da šest žarulja teže 1 lb, to je 60 češnjaka po funti. Posadimo šest češnjaka preko naše 52-ine. kreveta, tako da za nas, 1 lb češnjaka biljke oko 7 ft od kreveta. Jedna od najboljih stvari o češnjaku je da prinosi dolaze u faktorima deset. Stavite samo 1 grama češnjaka, a dobit ćete 10 grama žarulja.

Dajte češnjaku dozu sojinog brašna

Pokretanje trake za štapove uklanja korove u zoni klijanja, a da se ne zaustavi više.

Češnjak najbolje raste u bogatom, dobro dreniranom tlu s puno organske tvari.Kako bi se obogatio tlo na našim krevetima od češnjaka, rastemo pokrovni usjev kao što je heljda prolivena sa soje, i pretvorimo ga prije sadnje. Pokrovni usjevi šalju mikroorganizme koji konzumiraju propadajuću organsku tvar i proizvode hranjive tvari, što pak uzgaja biljke. Kod vremena sadnje izmjenjujemo i tlo na našim češnjovim krevetima s obrokom soje, dodatkom stoke za visoko proteinsku hranu dostupnim u hranilištima. Nanosimo 30 grama sojinog brašna na 100 stopa kreveta, malo više od 1 oz. po kvadratnom stopalu.

Sojino brašno idealno je gnojivo za zimzeleni češnjak jer je brzina sloma proteina soje u dušik i druge hranjive tvari ovisna o temperaturi. Što je temperatura toplije, više se hranjivih tvari oslobađaju. Soymeal primijenjen u jesen ulazi u korijensku zonu, a zatim leži u čekanju tijekom hladne zime, spreman za oslobađanje hranjivih tvari dok se tlo zagrijava u proljeće, upravo u vrijeme kada se većina češnjaka raste.

Zaštitite češnjak s mulchom

Uobičajeno mulch našeg češnjaka kreveta ubrzo nakon sadnje kako bi zaštitili mladih cloves od zimskih oštećenja, za suzbijanje korova tijekom sljedećeg ljeta, i promicati dosljedno hladne, vlažne tla uvjetima koji češnjak voli. Ponekad, međutim, koristimo naš traktor za lagano miješanje maltera u tlo prije sadnje klinčića. Umjesto toga možete koristiti rototiller, ili isjeckati u mulco s jakom motikom. Mulch koji je blago pomiješan u tlo štiti klinove od elemenata i potiče neograničeni vrhunski rast u proljeće.

Ako koristite teški mulch nakon sadnje, možda ćete je morati povući natrag u proljeće kako biste dopustili da se zemlja odmori i da nove klice rano započnu. Kasnije možete staviti mulch natrag oko stabljika.

Čak i kada je mrvljen, češnjak pati od konkurencije s korovom za sunčevu svjetlost, vlagu i hranjive tvari. Weeding je naš glavni zadatak u češnjaku tijekom proljeća i ljeta. Upotrebljavamo kopačku šašicu koja ima oscilirajuću čeličnu oštricu koja radi s guranjem i povlačenjem gibanja kako bi se dotakli mladi korovi neposredno ispod površine tla (vidi fotografije, donja lijeva i desna, str. 50). Za razliku od konvencionalne motke, ne okreće tlo i donosi više sjemenki korova.

Sakupite kolače, a zatim žarulje

Negdje u krajem lipnja, sorte tvrde koštice zaslužuju svoje ime. Oni šalju krutu središnju stabljiku visoko iznad lisnatih stabljika, završavajući u šiljastom kovrčanju i na vrhu lažne glave sjemena, nazvanog slom. Uvijek skidam otpatke, jer njihovo uklanjanje preusmjerava energiju biljke u oblikovanje žarulja, što rezultira većim žaruljama s poboljšanim kvalitetama skladištenja. Vrlo je lako sjuriti se, ali ih pokupiti prije nego što se odmaknu i izravnaju ili će biti previše drvenasti. Oblik daje nestrpljiv ljubavnici češnjaka s okusom nadolazeće žetve, bez obzira na to jesu li kockice i pržene, dodane salatama, cjelovite na žaru ili se koriste kao ukras.

Softnecks obično sazriju tjedan dana prije hardnecks, oko sredine srpnja u našem području. Naposljetku, lišće obje mekane komadi i tvrdokorčenih panti počinju smeđe i umrijeti, jedan po jedan od najnižih listova. Kada se približno 40% listova vratilo natrag, vrijeme je za žetvu. Ako je predugo preostao u tlu, pretjerano zrele žarulje mogu se podijeliti otvorenim, ostavljajući ih osjetljivima na plijesni i dehidraciju.

Možda negdje tamo ostaju tla i dovoljno plameni kako bi se češnjak mogao izvaditi iz tla za vrhove bez kidanja ili razbijanja bilo kakvih stabljika. U našem teškom glinenom tlu, međutim, prvo koristimo viljušnu ​​viljušku koja bi kopala pokraj žarulja i popustila tlo.

Softneckovi tipovi su najbolji za pletenjem, jer njihove lisnate stabljike ostaju savijene. Svaka stabljika je nadzemno produženje papirnog omotača žarulje.
Hardneckovi tipovi imaju tendenciju da imaju puniji okus nego mekani nosači, možda zato što su bliži divljoj češnjaku. Zajedno s lisnatim stablima, tvrdi jezičci razvijaju kruti štapić u svojoj jezgri.
Većina komercijalnih češnjaka su softnecks, koji zadržavaju duže nego hardnecks učiniti.
Središnji matić završava u zavoju, na vrhu lažne glave sjemena nazvanog slom.

Izliječite češnjak u zatvorenom prostoru

Izliječite češnjak u zatvorenom prostoru, a ne van. Svijetle sunce može doslovno kuhati izložene žarulje, stoga vješajte češnjak u hladnom, dobro prozračenom prostoru, bez izravne sunčeve svjetlosti.

Češnjak se ne smije polagati i izliječiti na suncu. Svijetlo sunce može doslovno kuhati izložene žarulje. Pravilan postupak stvrdnjavanja je da objesite češnjak unutar dva do tri tjedna. Izaberite hladnu, dobro prozračenu površinu, bez izravne sunčeve svjetlosti.

Dio postupka nakon žetve uključuje odabir najvećeg i najboljeg češnjaka koji će se koristiti kao zasađivanje za sljedeću sezonu. Sortiramo češnjak raznolikosti i veličine, označimo ga (sadnja zaliha dobiva crvene naljepnice) i vezati je u grozdovima. Objesili smo grozdove da se izliječe na mreži žica u našem skladištu za pakiranje, stvarajući strop češnjaka. Mi također liječimo češnjak u pletenicama. Iznenađujuće, češnjak daje vrlo malo mirisa dok se liječi. To je samo kada se klinčići zgnječe i alicin i drugi spojevi kombiniraju da se oslobodi nepogrešivi miris.

Možete reći da je češnjak dostatno izliječen ako nema vidljive vlage kada su žarulje izrezane iz stabljike. Da biste spremili čvrsti češnjak, odsiječite stabljike ostavljajući 12-in. vrat, obrišite korijenje i stavite žarulje u mrežaste vrećice. Češnjak najbolje pohranjuje na sobnoj temperaturi i 50 do 70% vlage. Čuvanje češnjaka u hladnjaku često uzrokuje proklijanje. Hardnecks držati od tri do šest mjeseci i trebao bi se koristiti prvi. Dulje trajne mekane pletenice drže šest do devet mjeseci.

Ali pazi. Homegrown češnjak je zavodljiv. Nakon što ga uzmete, nikada više nećete biti u mogućnosti učiniti s masovno proizvedene komercijalne sorte. U ovom trenutku, mislim da nikada ne bih mogla rasti češnjak.

Gledaj video: ČEŠNJAK MASKA ZA BRZI RAST KOSE! (Travanj 2020).