Kako zadržati vitalne hranjive tvari u hrani prilikom kuhanja

Možda nećete biti svjesni da kuhanje često može ukloniti hranjive tvari iz hrane. Želite li dobro jesti, tako da kod kuće pripremate zdrave obroke. Kako bi hranjive tvari ostale u hrani, morate ga ispravno nositi u svakoj fazi procesa kuhanja. Evo kako možete dobiti maksimalne količine vitamina i ishrane iz hrane koju jedete.

Započnite s najboljim sastojcima

Kako biste osigurali prehrambenu kvalitetu jela, počnite s najboljim, najsvježijim sastojcima. Kupite dovoljno povrća i voća da bi trajali dan ili dva. Nikada ne kupuj više od toga. Pokušajte koristiti svježe ili smrznute sastojke kad god je to moguće; izbjegavajte konzervirano.

Izaberite više tamno zeleno i narančasto povrće. To su veće u vitaminima od mnogih drugih. Važno je dobiti vitamine iz uravnotežene prehrane, a ne oslanjati se na dodatke. Cantaloupes, mangos, naranče i breskve uvijek su sigurne oklade.

Kada kuhate meso, opet koristite svježe rezove. Mršavo meso može koštati malo više, ali je hranjivije. Riba je također bogata proteinima, vitaminima i mineralima, ali niske masnoće.

Koristite odgovarajuće metode kuhanja

Za povrće, parenje i mikro štednja najbolji su načini kuhanja. Ove metode kuhaju hranu bez propuštanja vrijednih hranjivih tvari. Kada iscijedite tekućinu od njih, nemojte ga baciti; Koristite ga za pripremu juha, dionica i juha.

Kad kuhate špinat ili drugi povrće, kuhajte ih vrlo kratko, samo dok se ne umiju. To pomaže zadržati svoje hranjive tvari.

Pecite meso, perad i ribu umjesto da ga pržite. To brtvi u hranjivim tvarima i omogućuje da okusite jelo sa biljem i povrćem, a ne sol i maslac. Mršavo meso može biti obloženo brašnom od cjelovitog pšeničnog zrna i umočeno nego pečeno; zapečati u okus ribe omatajući je u foliju i peći ga. Krzna i pržena riba su visoke u zasićenim mastima.

Dodaj još vlakana

Možete povećati nutritivni sadržaj vaših obroka dodavanjem visoko vlaknaste hrane. Koristite brašno od integralne pšenice umjesto bijele brašna; to je veće u vlaknima i također sadrži više proteina i višu razinu vitamina E. Dodajte leće ili grah salatama, juhama i ražnjacima. Niska su masnoća, ali visoko u bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima; hrana bogata vlaknima također vam daje osjećaj punijega, tako da nećete biti u iskušenju da prežete.

Obratite pažnju na piramidu hrane

Prilikom kuhanja obratite pozornost na piramidu hrane i podatke o kalorijama koje pruža. Primijetit ćete da se dijeta trebala sastojati uglavnom od cjelovitih žitarica, uravnoteženih s povrćem, voćem, mliječnim proizvodima i mesom. Izbjegavajte masti i šećere. Te hrane imaju visok sadržaj kalorija i vrlo malo hranjivih tvari.

Prilikom prženja, izbjegavajte maslac, korekciju biljke i margarin, jer su visoki u zasićenim mastima; Umjesto toga upotrijebite malu količinu maslinovog ulja ili ulje repulje. Koristite nepropusne tavete i zagrijte ih dobro prije uporabe. Izbacivanje mesa prije prženja pomaže pri zaključavanju hranjivih tvari. Kad promiješate prženje povrća, pobrinite se da ne pretjerujte; povrće bi i dalje trebalo biti svjež.

Гледай видеото: Part 1 - Tom Swift in the Land of Wonders Audiobook by Victor Appleton (Chs 1-13) (Travanj 2020).