Fitness testovi: kako procijeniti Vašu VO2max rezultat

Postoje mnogi fitnes testovi vani za procjenu vašeg VO2max, a odabir prave za vas je prvi korak. Mnogo je stvari koje treba uzeti u obzir, kao što je vaša dob, razina fitnesa, oprema, vrijeme i opće okruženje. Bilo da ste unutra, sami, s timerom ili u teretani s prijateljem i treadmillom, za vas je test fitnesa.

Testovi s treadmillom

Dva testna naprezanja koja se obično koriste su Balke Protocol i Bruce Protocol. Oba testa uključuju temu na treadmill s povećanjem brzine, razreda ili oboje. Ovi testovi su učinkoviti u procjeni VO2max bez previše vremena, napora ili opreme. Koristeći ove testove, subjekt prolazi ili prolazi, a čimbenici, uključujući ocjenu i brzinu, mijenjaju se. Balkeovim testom razina se mijenja svake minute s konstantnom brzinom sve dok subjekt više ne može izvršiti. Završno vrijeme se bilježi, a zatim stavlja u jednadžbu za procjenu VO2 max.

Jednadžba za Balke test je VO2max = 1.444 (vrijeme) +14.99 za muškarce i VO2max = 1.38 (vrijeme) +5.22 za žene. Koristeći Bruce test, brzina i stupanj se mijenjaju u fazama dok subjekt ne iscrpi. Završno vrijeme se uzima i koristi se u jednadžbi za procjenu VO2max. Jednadžba za Bruceov test je VO2max = 14.76-1.379 (vrijeme) +0.451 (vrijeme2) -0,012 (vrijeme3) za muškarce i VO2max = 4.38 (vrijeme) -3.90 za žene.

Ciklus ergometra

Drugi maksimalni test za procjenu VO2max je ciklus ergometrijski test. Astrand Cycle ergometarski maksimalni testni protokol uključuje ili erikometar za trenje ili ergometar s električnom palicom. Subjekt sjedi na ciklusu i odlazi ritam dok se radno opterećenje poveća dok subjekt više ne može držati korak. Ovaj test je široko korišten za procjenu kardiorespiratorne kondicije i dobro radi kod subjekata koji se radije ne bi trčali na traci za trčanje.

Ispitivanje kliznog stupa

Klupko koračni test uključuje podizanje i spuštanje na klupu do ritma. Promjena varijable je ili visina klupa ili brzina ritma. Predmet se podiže gore i dolje dok više ne mogu držati korak s ritmom i umoran. Ovaj test nije idealan način vježbanja za maksimalno testiranje vježbanja, ali zahtijeva malo opreme, prostora i treninga.

Submaximalni testovi

Gore opisani testovi osmišljeni su za maksimalno testiranje vježbanja, ali u većini protokola postoji izmijenjeno ili drugačije ispitivanje dizajnirano za submaximalni napor. To znači da će osoba podvrgnuti testu određenom vremenu, ali ne postiže maksimalni maksimum ili umor. Zatim se podaci prikupljeni iz submaksimalnog testa koriste u jednadžbama za procjenu maksimalnog napora i VO2max. Maksimalni testovi, naravno, poželjniji su i točniji, ali nisu uvijek prikladni ili poželjni za tu temu.

Testiranje na fitnes je pouzdan način za procjenu vašeg VO2max rezultata. Ovi testovi su vrlo razvijeni i koriste ih stručnjaci širom svijeta. Pomoću resursa možete jednostavno odabrati i izvršiti test koji vam odgovara.

Gledaj video: vívosmart 3: VO2 Max Estimate and Fitness Age (Veljača 2020).