Obiteljsko posredovanje u sukobima o djed i baka

Bake i djedovi koji traže posjet s unukom mogu se pitati je li ovo posao za posrednika. Možda se pitaju bi li obiteljsko posredovanje bilo bolje od odlaska na sud.

Odgovor je kvalificiran da. Budući da je slučaj Troxel protiv Granville Vrhovnog suda pogoršao izglede za bake i djedove koji su tužili na posjete s unucima, obiteljska posredovanje u mnogim je slučajevima postala bolja strategija. Bake i djedovi trebali bi razmotriti medijaciju prije nego što tužiti prava na posjećivanje.

Zašto posredovanje?

Medijacija ima četiri osnovne prednosti:

  • To će gotovo sigurno koštati manje.
  • Obično je to brži proces od sudske akcije.
  • Nije prirodi kontradiktorna jer tužbe obično idu, što bi rezultiralo poboljšanjem obiteljskih odnosa, a ne daljnjim naprezanjem.
  • Dok su ročišta u pravilu javne, posredovanje je povjerljivo, osim rijetkih okolnosti koje će vam objasniti vaš posrednik.

Osnove obiteljskog posredovanja

Medijacija može biti privatna ili javna. Privatno posredovanje nastaje kada članovi obitelji dobrovoljno angažiraju posrednika da riješe svoj sukob. Javno posredovanje obično se predlaže ili zahtijeva od strane pravosudnog sustava radi rješavanja obiteljskog spora koji je već dosegao sudski sustav. Budući da se ovaj članak odnosi na posredovanje kao alternativu tužbi, prvenstveno je riječ o privatnom posredništvu.

U posredovanju, treća strana će pomoći drugim stranama da riješe spor.

Zainteresirane strane moraju izraditi vlastitu rezoluciju, uz vodstvo posrednika. Posrednik ne može donijeti odluku.

Uloga posrednika

Neki posrednici su odvjetnici; drugi dolaze iz socijalnog rada ili savjetovanja pozadini. U oba slučaja uloga posrednika je ista: voditi raspravu o pitanjima koja su u središtu spora, a istodobno osigurati sigurno okruženje.

Umjesto da gleda unatrag da uspostavi grešku, što je obično uzaludno, posrednik pomaže sudionicima da se raduju kako bi se pronašla praktična rješenja. Dok će sudionici biti obeshrabreni od odlaska na tangente, posrednici su obučeni da prepoznaju i rješavaju srodna pitanja koja mogu utjecati na glavnu.

Ne postoji skup standardnih kvalifikacija za posluživanje kao posrednik. Posrednici koji se plaćaju javnim sredstvima, poput onih koji rade kroz sudski sustav, moraju imati određene kvalifikacije, ali gotovo svatko može ponuditi svoje usluge kao privatni posrednik. Sudionicima je potrebno provjeriti vjerodajnice prije sudjelovanja privatnog posrednika.

Što košta posredovanje?

Kada unajmite obiteljskog posrednika, odlučivanje o strukturi naknada bit će dio rasprave. Nemoguće je generalizirati troškove, osim što kažu da se, kao i većina stručnjaka, naknade za posrednike izvode u stotinama dolara na sat. Ipak, posredovanje će gotovo uvijek biti znatno jeftinije od odlaska na sud. Jedna stvar, posredovanje ne uključuje mnogo nabavljenih troškova kao što obično rade tužbe. Posrednik može naplatiti dodatni ugovor, ali to je u vezi s tim.

Što će se dogoditi?

Susreti se obično odvijaju u posredničkom uredu, iako će neki raditi kod kuće obitelji.

Nedostatak domaće postavke je da to nije neutralno tlo.

U nekim će slučajevima biti dovoljan samo jedan sastanak; u drugim slučajevima potrebni su dva ili više sastanaka. Susreti obično traju od dva sata do pola dana.

Posrednik će razgovarati o osnovnim pravilima za sjednicu - što se može i ne može učiniti ili reći. Sudionice će podijeliti svoje željene ishode. Posrednik će pomoći sudionicima definirati probleme koji blokiraju željene ishode i pomoći će im da razviju rješenja. Ako se postigne sporazum, posrednik može sastaviti pisani ugovor.

Iako medijacija uključuje povezivanje stranaka, sudionici mogu zatražiti privatni razgovor s posrednikom, poznatim kao klub. Svi sudionici imaju jednako pravo na zastupnički klub s posrednikom.

Hoće li to funkcionirati?

To može biti velika prepreka samo da bi zaraćenim članovima obitelji pristali na posredovanje.

Ako je posredovanje sudski uređeno, članovi obitelji mogu biti tamo u tijelu, ali ne u duhu. Ako, međutim, svi članovi obitelji žele rješavanje, posredovanje ima odličnu zadaću u pomaganju u postizanju praktičnog rješenja. Budući da sve strane moraju "kupiti" rješenje, sporazumi posredovani imaju veću stopu poštivanja onih koji su sudski naredili bez medijacije.

U slučaju posredovanja koje nije uređeno sudskim putem, najveća zapreka je dobivanje svih stranaka da se dogovore o posredovanju. Ako ste djed i baka koji je odsječen od kontakta s unučnikom, vjerojatno ćete morati pokrenuti posredovanje. To može značiti izravno kontaktiranje ostalih stranaka, iako je situacija vrlo napeta, posrednik može uspostaviti kontakt za vas.

Jasno je da ćete platiti posrednik može biti točka u vašoj naklonosti. Iako možete raditi na zapošljavanju, posrednik bi trebao biti netko s kojim se mogu složiti sve stranke. Zapamtite da je posrednik neutralna stranka; nemojte tražiti da zaposli nekoga za koju vidite da će imati pristranost prema vašoj strani. Pristupanje procesu s otvorenim umom i srcem je neophodno. Ne može biti pobjeda ni gubitka; mora biti o onome što je najbolje za dijete.

Gledaj video: Susjedstvo: Visoki zid / previše mrtvaca / vaša posvećena žena

(Travanj 2020).