Napravite Big Splash s malim Vrtnim vodom

Ja sam u malim vodenim vrtovima na velik način. Budući da je hortikulturist odgovoran za sve zaslone i sadnje u opsežnim vodenim vrtovima koji prolaze kroz 23 hektaru Denverov botanički vrtovi, nalazim svoje najveće izazove - i moje najveće užitke - u osmišljavanju vodenih vrtova za male posude. Tijekom godina sam naučio da čaša za čaj ili pola viskija može voditi vodeni vrt kao uzbudljiv kao i sve što mogu sanjati za ogromnu, vodenu platnu u botaničkom vrtu. Zapravo, mali vrtovi mogu biti još bolji - dopuštaju vam da se približite dovoljno blizu da uživate u intrigantnom lišću vodenih biljaka, njihovim spektakularnim cvjetovima i njihovim ponekad živahnim mirisima.

I oni su bezbolni. Ako završite s dizajnom koji vam se ne sviđa, lako je preurediti biljke. Vodeni vrtovi s malim kontejnerima zapravo su zbirka podmorskih biljaka, tako da je redizajn plantaže jednostavni kao i kretanje lonaca. A biljke su tvrd-većina je gotovo teško ubiti i zahtijevaju gotovo bez održavanja. Sve što trebate je sunčano mjesto s najmanje šest sati izravnog sunca na dan, nešto što sadrži vodu i nekoliko biljaka. Za mene su vodeni vrtovi malih kontejnera bili beskrajni izvor inspiracije. I nakon što ste svladali mali kontejner, razmislite što možete učiniti u velikom vrtu vode.

Sve što ima vodu može sadržavati vodeni vrt

Prvi korak u izradi malog vodenog vrta odlučuje o kontejneru. Sve što drži vodom ispunjava uvjete. Čak i ako ne, još uvijek postoje rupice za nadanje koje obično mogu biti priključene na jeftine čepove kako bi spremnik vodonepropusan.

Često sam prodao pola barela da budem savršen. Na 24 inča širok 16 inča duboko, oni su idealno veličine za smještaj dramatičan zaslon. Problem je, međutim, da toksini koji izlučuju iz drveta mogu prouzrokovati i vodu i biljke. Moje rješenje je kupiti trajnu, plastičnu košuljicu koja je savršeno uklopljena. To su dostupne u mnogim vrtnim centrima. Ili biste mogli crtati cijev s fleksibilnim PVC linijama; samo pazite da koristite barem dva sloja ako je materijal deblji 10 ili manje milimetara; inače, brod će trajati samo godinu ili dvije.

Također sam koristio glinene i plastične posude. Kako bi voda ostala uronjena i kroz poroznu glinu keramičke posude, nanosio sam dva sloja brtvila. Također uživam u korištenju crnih plastičnih posuda koje izgledaju kao lonci od lijevanog željeza. Pronašao sam ih dostupan u tri veličine - u rasponu od 15, 12 i 9 inča, a ponekad im se sviđa prikaz svih kao grupa.

Koristite biljke s kontrastnim oblicima za stvaranje privlačnih skladbi

Uzbudljive skladbe proizlaze iz neobičnih kombinacija. Autor je koristio visoku, šiljastu čašu (Typha laxmannii), taro (Colocasia rubra) širokog lišća i plutajući zdjelu raznolikog paukovog ljiljanja (Hymenocallis caribaea 'Variegata') kako bi stvorio dinamičan dizajn koji je zatim ukrašava cvijetom izrezati iz vodene ljiljanice (Nymphaea spp.). Plutajuće biljke dodaju završni dodir. Rippled lišće zelene salate (Pistia stratiotes) lijepo nadopunjuju uočenu calla (Zantedeschia albomaculata) i meku žurbu (Juncus effusus).

Voda, cupped u kontejneru ili bazenu, je stvar ljepote. Njegovi treperavi razmišljanja su dobrodošla prisutnost u svakom vrtu. Ali oblačenje biljkama prenosi zaslon u novu dimenziju. Volim stvoriti skladbe koje su jarke i dinamične pa koristim biljke s kontrastnim oblicima, bojama i veličinama. Za mene, što je više kontrasta, to bolje.

Volim kombinirati visoke, vitke, šiljaste oblike uspravne, fino usađene marginalne biljke kao što su žuta zastava irisa (Iris pseudacorus) ili slatku zastavu (Acorus calamus) s širokim lišćem lišća tropskog marginalnog poput Taro (Alocasia ili Colocasia spp.) - posebno jedna od sorti s raznobojnim ili tamno-ljubičastim lišćem. Marginalne biljke su one koje se obično nalaze duž rubova vodenog vrta; u divljini rastu u plitkoj vodi.

Za poseban dodir, mogao bih dodati svijetlu kapljicu boja s cvijetom ili dva. Cvjetovi cvjetnih cvjetova, koje skupljam iz većeg vodenog vrta, trajat će tri dana, ako budu odsječeni ujutro kad su prvi put otvoreni. Ipak, ne stvaram vodene ljiljane ni lotos u mojim kontejnerima; oni zauzimaju previše mjesta. Kao osobito dramatičan naglasak, mogao bih dodati jednu od pravih dragulja vodenog svijeta - šaroliki pauk ljiljan (Hymenocallis caribaea 'Variegata') ili nakupina živopisne kameleonske biljke (Houttuynia cordata 'Kameleon'). Osobito volim koristiti biljke koje imaju vlastitu priču: biljke bacača (Sarracenia spp.), na primjer, jesti insekte, probavljanje malih bube u udubljenjima njihovih velikih, trubastog lišća.

Da biste dovršili sadnju, posipala sam nekoliko malih plutajućih biljaka - poput vodene salate (Pistia stratiotes) ili vodeni zumbul (Eichhornia crassipes) - na površini vode. Također mogu omekšati tvrdi rub kontejnera tako što će ostaviti kaskadnu biljku poput vode (Mentha aquatica), s mirisnim lišćem i prah-plavim cvjetovima, prevrnuli su se preko strane.

Bez obzira na biljke koje koristim, pokušavam ih držati u mjerilu s posudom. Ogromne biljke koje izlijevaju iz malog spremnika najvjerojatnije neće stvoriti ugodan učinak. Ne postoje stroge smjernice koje treba slijediti, pa samo želim da kombinacija biljaka i spremnika izgleda skladno i proporcionalno.

Za svjež izgled, koristite samo nekoliko biljaka

Prva pogreška koja počinje s vodotehničkim vrtlarima jest zaglavljivanje previše biljaka u njihovu posudu.Iako je kontejner veličine polovine barela lako smjestiti do četiri biljke u posudama od 2 galona i mnoštvu plutajućih biljaka, nema potrebe da ih koriste. Prenapučeni kontejner često rezultira dizajnom koji je kaotičan. Neka bude jednostavno. Pogotovo kada počnete, najlakše je napraviti ugodne dizajne sa samo dvije ili tri biljke. Dok stječete iskustva, možete se prebaciti na složenija sastava pomoću većih brojeva i vrsta biljaka.

Međutim, mnogi koji upotrebljavate, kako i gdje stavljate biljke u posudu, od najveće su važnosti. Biljke bi se trebale uklopiti kao jedinica kako bi stvorili sliku koju želite. Prvo, odredite kako će se sjetiti. Dizajniranje kontejnera koji će biti vidljiv iz nekoliko smjerova puno je lakše nego izraditi onaj koji je značajan da bude pregledan sa svih strana.

Koristite cigle ili prazne posude kako biste promijenili visinu biljaka. Biljke u kontejnerima različitih veličina trebaju biti postavljene pojedinačno u malom vodenom vrtu.

Ako spremnik ne bude prikazan u krugu, postavite visoku, šiljastu biljku na središnji stražnji dio kako biste stvorili dramatičnu pozadinu. Zatim upotrijebite široko naslagane rubne ili dvije ispred ili na jednu stranu, gdje će njihova velikodušna lišća oštrih kontrasta s polusjajnim rubovima visokih biljaka. Ne zaboravite zadržati jednostavnost, inače riskirate smanjivanje učinka. Za kontejnere koji će se vidjeti sa svih strana, stavio sam visoku, vertikalnu biljku u sredinu i dogovoriti široke listove sa svake strane.

Za bilo koju vrstu dizajna, organiziram i preuređujem biljke dok ne dobijem učinak koji tražim. Lako je mijenjati visinu i položaj biljaka tako da ih se na crijevima ili praznim, prevrnutim posudama. Većina margina, bilo da su lijevi listovi tanki i vertikali, široki i vodoravni, daju izvrsne rezultate kada su njihove krune postavljene 6 centimetara ili manje ispod površine vode. Tek nakon što su glavni dijelovi postavljeni, počinjem dodavati naglaske poput plutajućih ili kaskadnih biljaka ili za poseban dodir, privlačan primjerak.

Čuvanje kontejnera je jednostavno

Jednom kada se posadite vodeni vrt, briga za to je jednostavna stvar. Ako se biljke ne čine uspješnima, više vjerojatno neće biti dovoljno svjetla. Ako je to slučaj, pomaknite spremnik na svjetlije mjesto. Ako je previše teška za podizanje, uklonite biljke, ispraznite vodu, pomaknite spremnik, a zatim ga preuređujte.

Vode biljke brzo rastu, ali, čak i tako, ja ih poticati pomoću gnojidbe tablete. Za nove biljke odgađam gnojidbu sve dok ne pokazuju znakove rasta. Kad biljka postane velika, podijelit ću ga i odgajati u teškom glinenom tlu. Gusta zemlja neće zamagliti vodu kada se kontejneri pomaknu i, samo da budem sigurni, uvijek čvrsto čvrsto prizemlju tla prije spuštanja kontejnera natrag u vodu. Ako biljke izgledaju pretjerano robusne, ograničavam njihov rast zadržavajući ih u malim posudama i obrezivanjem najstarijih i najviših lišća.

Ne treba mijenjati vodu u vrtu kontejnera, iako biste ga trebali skinuti svakih nekoliko dana kako biste zamijenili tekućinu koja je možda isparila. Nikada nisam imala problema s uzgojem komaraca u kontejnerima, ali ako želite eliminirati bilo kakve šanse za uspostavljanje terena za uzgoj insekata, možete isprati ličinke tako što ćete prepunjavati spremnik s vodom ili dodati nekoliko komaraca (Gambusia affinis), nepromišljene eaters koji se hrane na larve komaraca. Vodeni vrtići također su razvili posebno formulirane proizvode za ubijanje ličinki protiv komaraca.

Kada zima dođe, ne mora značiti kraj vrta. Većina vodenih biljaka može se donijeti u zatvorenom prostoru i koristiti kao biljke, držane u akvariju ili čak stavljene u vodenu posudu u hladnom podrumu. Hardy biljke mogu biti ostavljene u posudi, ali mogu biti potrebne zaštite od zamrzavanja. Tamo gdje su zimi teške, grijači tipa ptice mogu spriječiti da se vaš vrt posude za spremnik pretvori u divovsku ledenu kocku.

Kada dođe proljeće, biljke su obično spremne podijeliti. Koristite dodatke za pokretanje novog vodenog vrta, vjerojatno ćete biti uronjeni u svijet vodenih biljaka.

Pročitajte više o stvaranju vodenih vrtova ...

• Planirate svoj prvi Voda
• Jednostavni načini dodavanja vode u vrt
• Video: Kako izgraditi Potenu fontanu
• Vodovod

Гледай видеото: Lesson 10 - Be BAPTIZED for the remission of your sins - The Pioneer School (Travanj 2020).