Suhi tok djeluje dvostruko

Umjesto izlivene betonske šljive, ovi su se vlasnici odlučili za suhu stazu obloženu kamenim trošenjem vode i oštrih očiju.

Malo je rečenica vjerojatno da će obeshrabriti vrtlara od "određenog oslobađanja drenaže". Današnji trend izgradnje velikih domova na malim parcelama, posebno u zagušenim gradskim područjima, učinio je to izrazom previše poznatim dijelom domaćinovog leksika. Razvrstavanje velikih razmjera i konstrukcija nepropusnih površina kao što su terase, krovovi i driveways drastično mijenjaju prirodno kretanje vode preko mjesta. Nove susjedstvo mora biti opremljeno mrežama ulovnih bazena, pokopanih cijevi i otvorenih drenažnih valova koji usmjeravaju otjecanje od kuće. Dok se ovi sustavi rješavaju problemima hidrologije, oni stvaraju izazove kada je u pitanju uređenje okoliša.

Srećom, postoji rješenje. Suha voda s vodom koja ima vodu u njoj samo na mokrim vremenima može osigurati tlo i izravno otjecanje kišnice, a okretanje očnjaka u privlačan vrt.

Uobičajeni problem, kreativno rješenje

Atraktivno, da. No, glavna uloga ovog suhog kanala je da lijevaju kišnice iz susjednih svojstava u uličnu oluju.

Barbara i Gordon Robinson 1993. su me pitali za dizajniranje krajolika za svoj novi dom. Na mjestu je bilo drenažna površina koja je prikupila površinsku vodu iz nekoliko susjednih svojstava u depresiji ili ošamućenju preko stražnjeg imovinskog voda, a zatim je usmjeravala uzduž kuće do olujne kanalizacije na ulici. Na novim kućnim kućama u blizini, izgrađeni su učinkoviti betonski plinovi kako bi se efluent držao što je brže moguće. Ali Barbara, posvećena vrtlarica, nije voljela žrtvovati biljke za vodovod.

Početni plan za postavljanje francuskog odvoda zakopanog ispod graška i šljunka bio je odbačen kad se šljunak kotrlja nizvodno u prvoj oluji. Predložio sam suhi tok - plitki pejzaž obložen kamenjem dovoljno velik da izdrži ozbiljan pad. Velike komade kamena ili betona, nazvane "rip-rap", ponekad se bacaju na nasipove potoka kako bi se usporila brzina olujne vode i spriječili eroziju. U vrtu je pažljivo postavljanje kamena istrošenog ili slapova rijeke, uz šljunak, više estetski ugodan i pruža idealno mjesto za biljke.

Stvaranje suhog toka koji simulira prirodni vodeni put je posao za pravi majstor, onaj tko posjeduje umijeće inženjera i oku umjetnika. Predložio sam da se moji klijenti susreću sa Rodneyom Clemonsom i Thomasom Riceom, čiji je rad s kamenjem u japanskim vrtovima i prirodnim vodnim značajkama godinama divio. Nakon što smo vidjeli stranicu, tim nam je osigurao da mogu izgraditi atraktivan i funkcionalan suhi tok unutar drenažne službe, usprkos svojoj prilično uskoj širini od 10 stopa.
Robinzonski graditelj ispravno je postavio ocjenu mjesta, tako da je, s nekim finim podešavanjem Rodneyja i Thomasa, bio pozitivan protok s visoke točke iza rezidencije na ulicu ispred. Runaff se skuplja duž stražnjeg imovinskog voda, u plitkom olujnom krmi skrivenom u tamponu gusto zasađenih zimzelena. Mustična voska (Myrica cerifera) i 'hollya' Nellie R. Stevens '(ilex 'Nellie R. Stevens') su grmovi koji su učinkovito prikazivali ovo područje.

Prije početka, Rodney i Thomas pomno su položili sav kamen za projekt na susjednom slobodnom parcelu. Postavili su prve velike kamene gromade na mjesto gdje se krvni trag pojavljuje na uglu imovine. Zatim, kao što su slagali dijelove ogromne zagonetke, postavili su pojedinačne kamenje različitih veličina i kontura u obliku zmije duž strane kuće.

Streambeds bi trebao prirodno izmiješati

Različite izloženosti daju ovom vrhu vrtu mijenjajući karakter. Gdje se svjetlosni uvjeti mijenjaju, sadnja se također mijenja.

Stvaranje nježne krivulje u vodotokovima rezultira prirodnijim izgledom i služi za smanjenje brzine vode. Dodatno, omogućavanje strujanja meandra stvara područja za velike skupine biljaka. Radim s Rodneyjem i Thomasom dok su postavili kamen, postavljala sam ta mjesta sadnje na kritične točke: omekšati tvrdo ogradu ograde, skrivati ​​Gordonov otvoreni roštilj i pružiti pogled iznutra. Nekoliko je grupacija usidreno s tankim riječnim breza (Betula nigra) kako bi se omogućio nadzor nad glavom iz susjedne rezidencije uzbrdo. Stabla također vizualno prilažu ovaj prostor, čineći ovaj dio suhog zraka prilično intimnim plovnim putovima.

Promjena veličine kamena dodaje dramu na ključnim mjestima. Skupina velikih stijena stvara izbočinu, savršenu za prezentiranje posebnih biljaka. Među ostalim kamenjem pojavljuju se i brojne sitne sijane. Jedna izuzetno dramatična gromada sjedi izravno na liniju nekretnina, a dno ograde ponovno je prebačeno kako bi točno slijedila gustoću konture. Svi ovi uređaji učinkovito prikrivaju izvorni, koridorni izgled područja.

Velike stijene označavaju promjene u ocjeni. Mala stijena mogu se grupirati tako da daju dojam veće gromade ili stijene.

Suhi tok se nalazi gdje bi obično bio prolaz koji povezuje prednje i dvorište. Oblikovala je suptilna staza postavljanjem ravnih kamenaca u središte zamaha. Vrtni posjetitelji sada mogu sigurno kretati suhom strujom na suhom vremenu, a odavde Barbara nosi vrt.

Nakon udaljenosti od oko 75 stopa, ograda duž linije imovine okreće se povezivanju s kućom. U ovom trenutku, vrata (potrebna za osiguranje bazena u dvorištu i sadrže obiteljske kućne ljubimce) presijeca suhi tok.Umjesto da ugrađujemo čvrste, pravokutne vrata koja bi prekinula vizualni tok suhog toka, odlučili smo se za vrata vitkih vertikalnih stupova, zakrivljenih duž dna, kako bi oponašali profil stijena. To pruža tantalizing pogled u vrt privatni prostor i označava prijelaz iz napola hladu na puni sunce kao potok spava u javni pogled po prvi put. U jakim kišama voda teče kroz vrata.

Blago polagana staza nudi sadnju džepova. Čak iu ovom uskom dvorištu, ima mjesta za nekoliko manjih grmova i drveća.

Ispred kuće, suhi tok slijedi rub travnjaka. Velika sadnja kreveta uzdiže se uzduž jedne strane i proteže se do linije svojstava. Na ovoj padini, zimzeleni japanski cedar (Cryptomeria japonica 'Yoshino') i nekoliko sitnih stabala sjenila prekidaju pogled na susjednu kuću i pružaju pozadinu za miješanu granicu. Na nekoliko lokacija, sadnjaci skoknu potok koji pomaže vizualno povezivanje travnjaka s vrtom strujanja. Rezultat toga je da suhi tok prolazi i van gleda dok putuje još 75 stopa do ulice. Taj nestajni aspekt suhog toka pokazao se kritičnim kao što smo primijenili, uspješno, za odobrenje dizajna udruge kućnih vlasnika susjedstva.

Biljke osiguravaju banke

U prednjem dvorištu stjenkama je obrubljen travnjak i trajna granica koja odražava žudnja vlasnika kuće za vrtlarstvo i privrženost podebljanim bojama.

S uspostavljenim plovnim putovima odabrala sam biljke kako bi vizualno vezala u veći krajolik. Htjela sam da suhi vrt rijeke bude atraktivan tijekom cijele godine, pogotovo onaj dio otvoren za javni pogled. Rasporedila sam stabla, grmlje i trajnice u prirodnim slojevima i postavljala penjače i spalio grmlje da omekša ogradu u dvorištu.

Umjesto da ograničim mogućnosti biljke, suhi tok pruža čitav niz rastućih uvjeta, ovisno o dostupnosti vode i sunčevoj svjetlosti. Blizu i zapravo unutar zamaha je idealno stanište za ono što nazivam "sušno suho" biljke, koje su tolerantne za povremene poplave. To su vrste opremljene čvrstim, brzo rastućim sustavima korijenja koji ih sidro kada se kroz krajolik kanalizira velika količina vode. Obrnuto, stijene iznad vodene linije pružaju uvjete za vrste koje preferiraju sušilicu. Evo mjesta za plakanje drvenastih primjeraka i trajnica koje tragaju nad kamenom.

Odabrala sam malu stabla za njihovu prilagodljivost na poplave: riječna breza (Betula nigra 'Baština'), patuljasta južna magnolia (Magnolia grandiflora 'Little Gem'), i slabašan badem (Amelanchier X grandiflora 'Princess Diana'). Svestrani prirodni grmovi poput anisa (Illicium parviflorum), kupina (Ilex glabra), summersweet (Clethra alnifolia), Virginia sweetspire (Itea virginica) i kožne drva (Cyrilla racemiflora) obavljaju lijepo ispod stabala.

Biljke su smještene među kamenjem. Pramenovi, sitne hostase i ukrasne ivice kod kuće su među stijenama u sjenovitim mjestima duž obala potoka.

U zasjenjenom dvorištu, Astilbe i Hosta kultivari, slatka zastava (Acorus gramineus) i osjetljivu paprat (Onoclea sensibilis) utemeljili su se u zamahu. Iznad stijena, gdje nema opasnosti da će iskočiti, rastu neobične gingere (Asarum spp.), koraljna zvona (Heuchera spp.), pjenaste vune (Tiarella cordifolia "Šljunčana tapiserija") i korizmenu ružu (Helleborus orientalis). Dekorativni odabir hrvatskih ivica (Hedera helix cvs.), gerani jagode (Saxifraga stolonlifera), i žuti pjegavi Jenny (Lysimachia nummularia 'Aurea') prevrnuo se nad kamenom i pružao interes cijele godine. Nekoliko japanskih javorova (Acer palmatum var. dissectum) i raznolikog kineskog brijesta (Ulmus parvifolia "Frosty") šum iznad gromada poput žive skulpture.

Barbara i Gordon željeli su da javni dio suhog vrta bude ukrasno u svim godišnjim dobima. Ovdje je bila prilika upuštati se Barbarijevu sklonost na podebljane, šarene biljke. Na padini sam postavio tako upečatljive uzorke lišća kao Yucca X floribunda 'Garland Gold', Weigela florida 'Variegata' i borovnica (Berberis thunbergii 'Crimson Pygmy'). Nekoliko vertikalnih plavih zelenih četinjača, uključujući Sawara čempres (Chamaecyparis pisifera 'Bulevard') i borovnica (Juniperus communis 'Hibernica'), zapišite krevet. Sedum i Dianthus kultivari se šire na vrhu stijena.

Uz dodatak nekih ravnih kamenčića, ovaj prohodan udvostručuje se kao vrtni put. Prozirna prolazna vrata služe za dizanje vode dok osiguravaju dvorište.

Trajnice koje se uspješno nalaze u blizini sunčanih strujanja uključuju zelenu zastavu iris (Iris pseudacorus), daylilies (Hemerocallis cvs.), slanog močvara (Kosteletzkya virginica), kardinalni cvijet (Lobelia cardinalis), i močvaru hibiskus (Hibiscus coccineus).

Suhi potoci zahtijevaju samo povremeno održavanje - samo uklanjanje krhotina koje mogu postati klinovi među stijenama nakon oluje. Ako se grančice i pada lišća dopuštaju nakupljanje, oni mogu ometati kretanje vode. Fleksibilan lijevi grafikon dobar je alat za uklanjanje ostataka biljaka bez ometanja kamena.

Suhi tok od 150 stopa može se činiti kao ogroman element u vrtu, pogotovo kada se razina vode diže na stopalo ili više u tipičnoj kiši. Jednom posađeno, on postaje sekundarna značajka.Tada njegova važnost leži u njegovoj sposobnosti vizualnog sjedinjenja različitih segmenata složenog vrta. Lagano nizbrdo, od hladovine do punog sunca, stvara zadivljujuće okruženje za sve mijene zbirke biljaka.

Umjetnost i zanat polaganja rijeke

Prije izgradnje, bilo je samo nakošeno dvorište i uski dvorište gdje je voda tekla prema kući.
Fotografija / ilustracija: Paula Refi
Tijekom gradnje, stvoren je kanal za usmjeravanje vodotoka kroz stražnje, bočne i prednje dvorište prema uličnoj odvodnoj cijevi.
Fotografija / ilustracija: Paula Refi
Nakon izgradnje i sadnje, riječni pogled izgleda kao prirodni dio krajobraza.
Gromada se stavljaju jedan po jedan da bi stvorili streambank, a zatim djelomično pokopani kako bi stvorili džepove za sadnju i prirodni izgled.
Fotografija / ilustracija: Paula Refi

Vaš cilj je suha staza koja izgleda prirodno i bezvremensko. Evo nekoliko savjeta za postavljanje kamena koji su nam dobro poslužili.

Odaberite mjesto za svoj suhi kanal gdje voda prirodno izvodi svoj put. Dopustite da vaš strepni meandar. Krivulje usporavaju protok vode i pomažu u kontroli erozije.

Odabir kamenja
Odaberite kamenje koji izgleda prirodno u vašoj regiji. Razmislite io ekspoziciji: sjenovita mjesta imaju mahovno kamenje; sunčane stranice imaju gole ili lišune prekrivene kamenjem.

Dopusti ljestvici mjesta da diktira veličinu kamenja. Mali kamen u velikom, otvorenom prostoru izgledat će izgubljen; isto tako, ogromne gromade u malom prostoru mogu biti pretjerane. Također, promijenite veličinu vašeg kamenja. Potrebna vam je mješavina gromada, srednjeg kamenja i riječnih šljunka.

Stvorite učinak jednog velikog kamenja tako da zajedno složite nekoliko manjih. Manje stijene bit će lakše premjestiti na vašu stranicu i manipulirati na svoje mjesto. Budući da je nekoliko manjih kamenja obično težilo manje od jednog velikog kamena, snizit ćete i troškove, jer se kamenje plaćaju prema težini.

Premještanje i postavljanje gromada
Ispunite teški posao. To je brže, lakše, manje skupo, i mnogo je sigurnije za kretanje velikih gromada strojevima nego rukom. Možete nadzirati položaj.

Rukovati svim velikim stijenama, izbjegavajući one s velikim ogrebotinama i noktima. Zatim pazite da se pažljivo njima rukuje. Lanci i kante na dizalicama ili prednjim utovarivačima treba zamijeniti trakama kako bi se izbjeglo oštećenje kamenja. (Lichen može potrajati i do 100 godina kako bi porastao 1 centimetar na stijeni, pa je lijepo spasiti značajke kao što je ovaj.)

Ako na izloženu površinu kamena dobijete zupčasti čip, morat ćete rezati kamen i dodirnuti to mjesto s prljavštinom, bojom ili betonskom mrljom. Ako želite potaknuti rast mahovine na kamenje, obojite ih s mliječnom proizvodnjom, gnojovom kravama, mačevima i vodom.

Oponašajte prirodu. Koristite velike stijene kako bi označio promjenu u ocjeni - što je veća promjena stupnja, veća je stijena.

Izbjegavajte postavljanje gromada u linije. Umjesto toga stavite ih u slučajne skupine od tri da biste stvorili nejednak trokut. Vrhunska silueta je najvažnija; to bi trebalo biti mekano i nježno, bez značajnih značajki, i trebalo bi se sužavati prema tlu.

Nemojte podići stijene uspravno. U prirodi bi ležali na njihovim stranama ili na hrpi, ili bi bili djelomično pokopani. Pokopali smo do dvije trećine stijene, ostavljajući najatraktivniju stranu izloženu.
Postavite veće kamenje na donju stranu zavoja u potok, kako biste izravno usmjerili i usporili protok vode. (U jakim kišama vodu će tek voditi preko vrha malog kamenja kad dostigne zavoj.) Također možete postaviti veliku stijenu u središte vašeg prolaza; voda će teći na obje strane.

Najprije postavite gromada ili velike kamenje, a zatim postupno putujte prema rijeci šljunku. U prirodi, manji kamen sklon je padati nizvodno u pukotine i pukotine. Koristite ih na taj način i na vašem suhom kanalu.

Gledaj video: Nagy pontyok nyomában 16. rész - Stick Mix-es kereső pontyhorgászat (Ožujak 2020).