Kako razumjeti glikemijski indeks

Kada pokušavate izgubiti težinu ili samo pokušavate ostati zdravi, počinjete primijetiti nešto što se naziva indeks glikemije. Glikemijski indeks zvuči kompliciran i može biti kompliciran, ali osnovna ideja da razumijemo je da mjeri kako se razina šećera u krvi (glukoza) ubrzava nakon što pojede određenu hranu.

Izvorno razvijen od strane liječnika za određivanje hrane za dijabete, glikemijski indeks postao je koristan alat za mnoge planove prehrane. Broj koji se dodjeljuje hrani pokazuje koliko brzo dobivaju razinu šećera u krvi nakon potrošnje. Hrana koja ima visok glikemijski indeks podiže razinu šećera u krvi brzo, dok hrana koja je niska na glikemijskom indeksu oslobađa glukozu sporije u krvotok.

Hrana koja je slaba na glikemijskom indeksu je ispod 40 godina i uključuje grah, kikiriki, ribu, cjelovite žitarice, slatko voće i većinu povrća. Hrana koja ima visoku GI, iznad 70 godina, uključuje bijeli kruh, bijelu rižu, bombone, bagele, krumpir i pereci.

Ne samo ljudi s dijabetesom imaju koristi od razumijevanja glikemijskog indeksa. Mnoge dijete, poput South Beach Diet, oslanjaju se na nisku glikemijsku hranu. Niska glikemijska hrana polako se razgrađuje u vašem tijelu, tako da se osjećate više zadovoljni duže vrijeme.

Glikemijski indeks osmišljen je kako bi vam pomogao odabrati hranu koja će vam pomoći da izgubite težinu i spriječite dijabetes. Glikemijski indeks također je odgovoran za novi fokus na "dobre ugljikohidrate" i "loše ugljikohidrate". Dobar ugljikohidrati su niski indeks, dok su loši ugljikohidrati visoki.

Važno je imati na umu da je neka hrana varljiva. Na primjer, neki slatkiši, pizza i ostala junk hrana mogu se smatrati nisko na glikemijskom indeksu, ali ih treba izbjegavati jer su nezdrav. Miješanjem zdravog razuma s glikemijskim indeksom možete jesti zdravo.