Je li sojino mlijeko dobro za muškarce?

Iako tehnički nije mlijeko, sojino mlijeko proizvedeno iz biljke soje, pruža popularnu mliječnu alternativu onima koji ne mogu ili ne žele da ne konzumiraju kravlje mlijeko. Iako sojino mlijeko pruža mnoge potencijalne zdravstvene prednosti, kao što je smanjenje rizika od bolesti srca i zaštita od karcinoma prostate, neka su prošla istraživanja ukazala na negativne nuspojave kod muškaraca kada se konzumiraju u dovoljnim količinama.

Kompozicija sojinog mlijeka

Soja su bogata phytoestrogensima, potkategoriji skupine antioksidansa zvanih izoflavoni. Struktura estrogena ovih biljaka vrlo je slična onoj kod estrogena ljudskog spolnog hormona. Ova sličnost ponekad može dopustiti phytoestrogensima da oponašaju ili inhibiraju hormon u receptorima ljudskih estrogena. Prema tome, ovi spojevi u soje imaju potencijal da igraju ulogu u bilo kojem biološkom procesu koji uključuje estrogen, što dovodi mnoge da nagađaju da bi soja mogla "feminizirati" muškarce ako se previše konzumira.

Studije

Neka su istraživanja ukazala na to da unos soje s dijetom i naknadno dodavanje biljnih estrogena mogu smanjiti koncentraciju spermija kod muškaraca. Iako su ove studije pokazale da je smanjenje mala, smatra se statistički značajnim. Druga istraživanja sugeriraju da velike doze soje mogu dovesti do poremećaja erekcije i boli u ponašanju kao što je agresivnije i podložnije ponašanje.

Međutim, za svaku studiju kojom se osuđuju soje mlijeko, postoje jednako toliko kontradikcije s tim negativnim nalazima. Izrada i provođenje istraživačkog rada o jednoj komponenti u hrani i tumačenje rezultata iznimno je složen. Dodatno, ovi nedosljedni nalazi dodatno su komplicirani činjenicom da velik dio istraživanja potpiše industrije s vlastitim interesima. Također je vrijedno napomenuti da je veliki postotak studija bio proveden na životinjama koje su često davale daleko veće količine izoflavona od bilo kojeg čovjeka ikada konzumirati.

Sve u svemu možemo zaključiti da je u slučaju sojinog mlijeka doza koja uzrokuje otrov. Utvrđivanje soje mlijeka u umjerenim količinama nije pokazalo da ima negativan utjecaj na muško zdravlje. Naprotiv, korisne nutritivne izglede čine ga održivom i zdravom alternativom mlijeka.

Gledaj video: Recept za proteinski shake za energiju i vitalnost - Superfood eliksiri (Travanj 2020).