3 Teorije konspiracije o zdravlju i fitnessu razotkrivene su

Te tri istaknute teorije zavjere su promijenile način na koji razmišljamo o zdravlju.

1. Cjepivo uzrokuje autizam.

Teorije zavjere cjepiva bile su gotovo sve dok cjepiva. No navodna veza između cijepljenja i autizma pojavila se prvi put u 1990-im godinama kada je britanski liječnik Andrew Wakefield objavio studiju koja je procijenila slučajeve 12 djece koja su primila cjepivo protiv ospica-zaušnjaka-rublja (MMR).

Studija je pokazala dokaz veze između MMR cjepiva i simptoma autizma. Međutim, ne samo da nije uspjelo dokazati kauzalnu vezu - to jest, nije bilo dokaza koji bi isključili druge potencijalne uzroke simptoma povezanih s autizmom - praćeni su brojnim studijama koje nisu uspjele pronaći vezu između MMR i autizma. Autori autora povukli su papir, kao i objavljivanje. Wakefield i njegovi suautori kasnije su bili izloženi na prijevaru.

Danas su brojne istaknute medicinske organizacije, službenici javnog zdravstva i znanstvenici izjavili protiv opasnosti pokreta protiv cijepljenja. Ali anti-vaxxeri jednostavno odbijaju odustati.

2. Mast je loša za vas.

Od sredine 20. stoljeća vodimo rat protiv masti, kada su stope srčanih bolesti porasle, a istraživači su se bore da dođu do epidemije. Međutim, kada je fiziolog po imenu John Yudkin istaknuo da šećer može biti uzrok, njegove hipoteze ismijavale su one prehrambene industrije, zajedno s nekoliko istaknutih nutricionista. U međuvremenu, industrija šećera počela je neuobičajeno zanimati za studije koje su financirale, čak i tako daleko od kontaktiranja istraživača s rezultatima.

Desetljećima prehrambeni proizvodi i zdravstvene smjernice sugeriraju da je dijetalna masnoća odgovorna za pretilost, moždani udar, visoki kolesterol, koronarne bolesti srca i niz drugih kroničnih bolesti. Naljepnice s niskim sadržajem masnoće i bez masnoća omogućuju sve od salate od salata do krekera, dok su zasićene masti bile u pasa, a trans masti bile su potpuno zabranjene.

Danas se javni nadzor promijenio prema šećeru. Nakon godina zanemarivanja, šećer je posljednji krivac u borbi protiv bolesti srca i njegovih povezanih stanja. I dok šećer nije sve loš, postoje uvjerljivi dokazi koji sugeriraju da jedenje previše dodanog šećera može značajno povećati rizik od umiranja od srčanih bolesti.

3. Može li vježba zapravo pomoći da izgubite težinu?

Već duže vrijeme, dijeta plus tjelovježba je prihvaćeno rješenje za gubitak težine. Dok je dijeta obična dijeta dolazila i izlazila, većina zdravstvenih djelatnika prepoznala je važnost uravnotežene prehrane i redovitog vježbanja. Ideja da tjelovježba pomaže u pokretanju gubitka tjelesne težine je tako prihvaćena da bi malo mislilo da to pitanje.

No, tri je britanskih liječnika nedavno, ponovno otvorila raspravu oko korijenskih uzroka epidemije pretilosti. U članku objavljenom u British Medical Journalu, autori sugeriraju da je veza između tjelesne aktivnosti i mršavljenja overemphasized tijekom posljednja tri desetljeća.

Prema autorima, istina je da je vježbanje izvrstan način da se smanji rizik od razvoja kroničnih zdravstvenih stanja - uključujući srčane bolesti i demenciju - ne "promovira" gubitak težine. Drugim riječima: "Ne možete izbjeći lošu prehranu", pišu autori.

Brojni drugi istaknuti zdravstveni istraživači brzo su istaknuli nedostatke u argumentima autora. Za jednu, vježba ima dokazane prednosti. Većina stručnjaka bi se složila da nema sumnje da je boravak aktivan dio zdravog načina života. Pridonosi li gubitku težine? Izgleda da je žiri još uvijek na tom.