Kako voditi za bolje kulture usjeva

Okusni usjevi su nešto za što svi želimo - doista, to je glavni razlog zašto mnogi od nas rastu vlastito voće i povrće. Ali jeste li shvatili kako vam voda ima izravan utjecaj na konačni okus vaših žetve? I da ugađanjem vašeg zalijevanja možete pretvoriti svoje proizvode iz blagog na ukusnu?

Kada je riječ o okusu naših usjeva, najveća je pogreška prekomjernu vodu. Okus voća, lišća i korijena koje jedemo dolazi od kombinacije šećera, aroma spojeva i vitamina koji se nalaze unutar njih. Dodavanje previše vode razrijedi ove komponente okusa, što u većini slučajeva znači manje ukusne proizvode. Jednom uspostavljena, većina povrća i voća dobro se nositi s uvjetima sušenja, što pomaže koncentrirati i okus i hranjive tvari.

Kako voditi plodne biljke

Plodovi stabala kao što su breskve i trešnje, te plodonosno povrće poput rajčice i chili paprike imaju koristi od smanjene razine vode. Manje vode znači manji rast listova, tako da su biljke prisiljene koncentrirati se na proizvodnju voća. Korijeni će dostići dublje u potrazi za vlagom, dok istovremeno pristupiti mineralima koji pridonose složenijem okusu.

U najmanju ruku, smanjenje navodnjavanja samo tjedan dana prije nego li se plodovi mogu ublažiti, mogu poboljšati okus. Možete to isprobati s voćem voća kao što su borovnice ili jagode.

Povećajte okus rajčice

Rajčica je izvrsna okus s smanjenim navodnjavanjem. Tajna je da biljke budu dobro navodene dok uspostavljaju, a zatim smanjiti zalijevanje kad plodovi počnu sazrijeti.

Započnite primjenom vode velikodušno, oko dva do tri puta tjedno, ovisno o vašoj lokalnoj klimi, vremenu i uvjetima tla. Zatim, kad plodovi budu postavljeni, znatno smanjite količinu vode koju dajete svojim biljkama pri svakom zalijevanju. Nemojte ići tako daleko da dopustite biljkama da žele ipak!

Tla s mnogo dodanih organskih tvari prirodno će zadržati vlagu u tlu duže. Time se smanjuje potreba za češćim zalijevanjem, čime se one sve važnije šećere ne razrjeđuju. Neki uzgajivači prakticiraju 'suhu uzgoj' kada se navodnjavanje svede na apsolutni minimum ili se zaustavlja posve jednom kad plodovi budu postavljeni. Prinosi mogu biti malo manji, ali se okus značajno pojačava.

Kako korijenje vode

Korijeni usjevi poput mrkve, pastanica i repa omogućavaju poboljšanu razinu okusa u sušari. Suhi uvjeti potiču korijenje dublje u tlo, što ima dodatni bonus što ih čini elastičnijim. Kao i kod drugih kultura, važna je zalijevanje u ranim fazama. Voda za prva tri do četiri tjedna nakon sjetve ili sadnje kako bi se osigurale biljke, a zatim konusno navodnjavanje na minimum.

Slani salate i zeleni

S druge strane, neki usjevi imaju koristi od puno vode, što pomaže razrjeđivati ​​inače pretjerano začinjene ili gorke okuse. Naravno, vruće lišće, poput rucice, bit će jako začinjeno ako se održavaju suhim. To znači da možete voditi više ili manje, ovisno o tome želite li lišće biti super vruće ili malo blaže.

Ostalo lisnato povrće i salate trebale bi biti vlažne pa će staviti na lisnati rast. Rezultat je mekši, nježniji lišaj s glatkom i sočan teksture.

Nešto je jednostavno kao zalijevanje može imati jako duboki utjecaj na okus. Ako ste isprobali bilo koju od ovih tehnika, obavijestite nas o tome kako ste nas upoznali primjenom komentara u nastavku.

Gledaj video: (Croatian) THRIVE: What On Earth Will It Take? (Travanj 2020).