Prehrana smeđe riže

Smeđa riža je jedna od najčasnijih žitarica za više polovice svjetske populacije. Bijela riža uklanja većinu svojih vanjskih slojeva. To ga oslobađa većine njegove prehrambene vrijednosti. Smeđa sorta zadržava većinu svojih slojeva, što ga čini zdravije u prehrambenom sadržaju. To je izvrstan izvor magnezija, selena i mangana. Žitarica je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji je pokazao vrlo korisno za cjelokupno zdravlje.

Magnezij

Šalica smeđe riže daje 265 mg magnezija. Ovaj mineral olakšava aktivnosti više od 300 enzima u tijelu. Ti enzimi uključuju one koji su uključeni u lučenje glukoze i inzulina. Studije su pokazale manji rizik od dijabetesa tipa 2 za osobe koje konzumiraju velike količine hrane bogate cjelovitim zrnima bogatim magnezijem. Magnezij je također koristan za zdravlje srca. Pomaže regulirati krvni tlak. To smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca. Magnezij balansira učinke kalcija na živce i mišiće. To pomaže da se opustite živce i mišiće. Neodgovarajući magnezij u prehrani dopušta ulazak kalcija u živčane stanice. Oni postaju pretjerano aktivirani i uzrokuju prekomjerne kontrakcije. To uzrokuje grčeve mišića, visoki krvni tlak, migrene glavobolje i umor. Naši kosti sadrže dvije trećine tjelesnih rezervi magnezija. Magnezij zajedno s kalcijem potiče zdrave kosti. Također pomaže davanje odgovarajuće strukture kostiju.

Selen

Smeđa riža je bogata selenom, što smanjuje vjerojatnost raka debelog crijeva. Šalica zrna daje oko 45 mg selena. To je 27 posto dnevne vrijednosti. Ovaj se mineral pokazao korisnim u borbi protiv raka debelog crijeva. Zrno je također bogat izvor vlakana. Dobre količine vlakana u prehrani ubrzavaju tranzit karcinogena u gastrointestinalnom traktu. Stanice debelog crijeva izložene su kraćim vremenima tim toksinima. To smanjuje vjerojatnost raka debelog crijeva. Selen igra važnu ulogu u metabolizmu, hormonskim, antioksidativnim i imunološkim funkcijama. Mineral pokreće popravak DNA u oštećenim stanicama. Također inhibira proliferaciju kancerogenih stanica i potiče njihovu smrt. Selenija djeluje zajedno s vitaminom E, koji je snažan antioksidant. Zajedno, poduzimaju vitalne antioksidacijske funkcije cijelim tijelom. To smanjuje rizik od bolesti srca i raznih vrsta raka. Također smanjuje upalu u slučajevima reumatoidnog artritisa.

Vlakno

Prehrana s neadekvatnom krmom ima negativan utjecaj na naše zdravlje. Vlakna pomažu smanjiti visoku razinu kolesterola. To sprečava stvaranje plaka u arterijama i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također smanjuje rizik od srčanih bolesti. Vlakna su pronađena korisna u upravljanju dijabetesom, regulirajući razinu šećera u krvi. Roughage pomaže riješiti probavni trakt kancerogenih. To osigurava veću zaštitu za stanice i smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Istraživanja su pokazala da cjelovite žitarice poput smeđe riže u prehrani mogu smanjiti rizik od karcinoma dojke kod žena u premenopauzi. Roughage također čini stolice teže, što omogućuje lakši prolazak od crijeva. To pomaže u sprječavanju konstipacije. Smeđa riža je također bogata netopivim vlaknima, koja pomaže u sprečavanju žučnih kamenaca.

Gledaj video: Kuhari : Lana Asodi - Salata od smeđe riže sa povrćem i orasima (Travanj 2020).