Nutricionizam poluslatne čokolade

Čokolada se može smatrati junk foodom, ali ima i neke zdravstvene prednosti. Semisweet čokolada je jedna vrsta koja može pružiti sve prednosti i užitak čokolade s manjim nedostatcima.

Čokolada s polutvrdu

Čokolada je napravljena od sjemena kakao stabla. Sjeme se prerađuje kako bi se proizvela dvije tvari, kakao i kakao maslac. Čokoladni proizvodi obično sadrže različite postotke tih dviju tvari, a kakao krute tvari daju mnogo okusa i mnoge zdravstvene prednosti čokolade.

Semisweet je tamna čokolada s manje šećera (obično pola iznosa) od ostalih vrsta, a obično se koristi za kuhanje, a ne jedu kao bombon. Tamna čokolada ima veću koncentraciju čokolade kakao od mliječne čokolade i sadrži malo ili nimalo mlijeka. Količina kakaovih čestica uključenih u poluslatnu čokoladu razlikuje se, ali obično je veći postotak kakaovog ulja, bogatiji okus i skuplji čokolada.

Zdravstvene prednosti poluslatne čokolade

Kakao krute tvari sadrže polifenolni antioksidans zvan epicatechin, sličan onima koji se nalaze u crnom vinu i mnogim vrstama plodova. To je ovaj sastojak za koji se vjeruje da pruža mnoge zdravstvene prednosti čokolade, pa je veći postotak kakaovih krutih tijela, više zdravstvenih prednosti čokolade. Iako vam svibanj preferirati okus mlijeka čokolade do tamne čokolade, razmislite prebacivanje na semisweet. Sadrži više čvrste kakaa od mliječne čokolade, ali ima blaži, slađi okus od tamne čokolade. Polu-čokoladna čokolada također ima malo nižu količinu kalorija od mliječne čokolade.

Čokolada ima mnoge zdravstvene prednosti, a studije su pokazale da može smanjiti krvni tlak, čak i smanjiti razinu kolesterola, smanjujući mogućnost bolesti srca. Međutim, ova korist je negirana zasićenom masnoćom koju osiguravaju mliječne čvrste tvari u mliječnoj čokoladi, što je polu-voćnu ili tamnu čokoladu bolji izbor. Čokolada također može pomoći smanjenju simptoma migrene, zaštiti od demencije i podizanju razine serotonina, što može ublažiti depresiju. Poluslatna čokolada također sadrži dobru količinu željeza.

Upozorenja o poluslatnoj čokoladi

Poluslatna čokolada je koncentrirani oblik energije, i iako ima manje kalorija od mliječne čokolade, može i dalje biti tovna hrana ako se pojede u suvišku. Također sadrži zasićene masnoće, pa iako može učiniti nešto dobro u smanjenju bolesti srca, ne smijete ga jesti umjesto drugih namirnica poput borovnica ili zelenog čaja, koji također imaju svojstva zaštite srca, bez masti.

Čokolada može imati veći sadržaj olova od većine drugih namirnica, jer školjke kakaovih zrna imaju tendenciju da apsorbiraju olovo iz zraka. Studije su pokazale da neke komercijalne čokolade mogu imati razinu olova blizu trenutnog preporučenog ograničenja. Potrošnja previše olova može biti opasna, osobito za djecu jer može utjecati na razvoj živčanog sustava, što dovodi do niže kognitivne sposobnosti. Dok se čokolada ne smatra opasnim, ne smije se jesti u velikim količinama, a posebno biste trebali biti oprezni ako ste već izloženi olovu iz drugih razloga.

Poluslatna čokolada je bolji izbor od mliječne čokolade, jer održava sretan medij između okusa i zdravstvenih prednosti. Međutim, čuvanje čokolade kao tretman u uravnoteženoj prehrani je najbolje, da iskoristite sve njegove prednosti, bez da se suočite s nedostacima.