Trebate li dati želju?

Jeste li ikada žudjeli za određenom hranom, ali se opirete zato što znate da je to loše za vas? Često doživljavam žudnju za mnogim slabostima junk hrane, naime kolačiće s kolačima i čokoladnim čipovima. Dok pokušavam ograničiti koliko konzumirajem, uvijek dajem svoje želje. Zašto? Zato što znam da, ako to ne učinim, neprestano želim kolačiće i / ili kolač, a kad se napokon dajem, mogu završiti prejedanje jer osjećam da je to "trebam".
Jedan od mnogih mitova dijeta je da nećete davati hranu za bezvrijednu hranu, više nećete poželjeti hranu. Međutim, neka istraživanja pokazuju da kada poželite nešto slatko, vaše tijelo može vam reći da treba neki šećer kako bi napunio kalorije koji su izgorjeli kako bi vam pružili nešto energije. To ima smisla jer kada je vaše tijelo dehidrirano, žudite za tekućinama kako biste smanjili taj osjećaj. Sličnom idejom, kada žudite nešto slano, to može značiti da je vaše tijelo lišeno vitamina / minerala. Istraživanja su pokazala da niska razina kalija, kalcija i željeza u tijelu uzrokuje ljude da jedu saltier hranu. Osim toga, ako želite istodobno slatku i slana jela, vaše tijelo upućuje na ono što žudiš: glukozu i natrij, što sugerira da ćete morati nešto pojesti kako biste povećali razinu energije.
Još jedna stvar koju treba imati na umu jest da postoji razlika između želje i gladi. Jednom kad vaše tijelo probavi i obradi svu hranu koju si pojela, oslobađa se hormon ghrelin koji komunicira s mozgovima i obavještava vas da ste gladni. Žudnja, s druge strane, u osnovi je vaš um igra trikove na vas. Istraživanja su pokazala da određeni dijelovi mozga, posebno hipokampus (važna uloga u kratkom i dugoročnom pamćenju), insula (igra ulogu u vašim emocijama), i caudate (uključeni u učenje i pamćenje), potiču vaše žudnje jer donose misli o emocionalnom zadovoljstvu kada jedete određenu hranu ili pomažući vam da se sjetite dobrih vremena koje ste povezali s određenom hranom. Hrana povezana s emocijama obično je visoka u masti i šećeru. Stres ili tjeskoba također vam mogu dati želju jer vam se hranjenje može smiriti.
Postoje neki načini za pomoć u borbi protiv želja za hranom. Ako želite nešto slatko ili slano, pokušajte pronaći zdraviju alternativu ovoj opciji. Na primjer, ako želim kolač, možda bih ga mogao napraviti s brašnom od cjelovitog pšeničnog proizvoda, bez zaleđivanja i jabukovače, kako bi se smanjila mast. Također možete pokušati pronaći hranjivu inačicu svega slatkog, poput voća ili graham krekera. Također zapamtite da se cravings svibanj pojaviti, jer vaše tijelo nedostaje u određenom hranjivim tvarima. Stoga, nemojte preskočiti obroke tako da se tijelo ne osjeća lišeno. Vaša najbolja opcija je konzumirati male, česte obroke tijekom dana, s mješavinom hrane koju obično žudite. To će također pomoći u sprečavanju prejedanja. Osim toga, budući da se cravings također mogu povezati s vašim emocijama, kako bi vaš razum shvatili. Ako ste pod stresom, odmarajte se ili prošetajte. Pronađite podršku putem svoje obitelji i prijatelja. Može vam pomoći i da pratite svoje želje tako što ćete zabilježiti dane kada ste željni i primijetili hranu koju ste jeli tog dana. Možda ćete primijetiti uzorak koji otkrijete da pokreće vaše cravings.
Ukratko, cravings nisu nešto što će otići jer ste prestali davanje u njima. Zapravo, vjerojatno je suprotno. Najbolji način da se nosite s cravings je davanje, ali ne više to učiniti. Mali dio će biti sasvim u redu.

Gledaj video: 13.AKO ŽELITE VIŠE LJUBAVI, TREBATE DATI VIŠE LJUBAVI, Sonja Dženneta (Travanj 2020).