Činjenice o vodi: 2. dio

Kao što je spomenuto u prethodnom članku, postoji voda iz slavine koja može biti tvrda ili meka, u bocama vode koja može biti artesija, deionizirana ili demineralizirana voda, podzemne vode, mineralna voda, prirodna izvorska voda, pjenušava voda i para destilirana voda.
Pogledajmo bliže.
Tvrda voda nasuprot meke vode
Tvrda voda sadrži visoke mineralne koncentracije poput kalcija i magnezija. Ovi minerali spriječavaju da se sapun začepljuju i rezultiraju slinavim sedimentima koji se nanose na odjeću, kožu, kosu, posuđe i sve ostalo što dolazi u dodir s vodom.
Meka voda može biti prirodno mekana ili tvrda koja je tretirana kako bi uklonila kalcij i magnezij. Prednost meke vode uključuje poboljšana svojstva čišćenja i manje nakupljanja minerala unutar kućnih cijevi i opreme.
** Jedan potencijalni problem umjetno omekšane vode jest da se s vremenom može otopiti oblog cijevi.
Flaširana voda
Obično se klasificira prema izvornom izvoru (proljeće, toplica, gejzir, javni vodovod itd.) Mineralnim sadržajem (koji sadrži najmanje 250 dijelova na milijun otopljenih krutina) i / ili vrsti obrade (deioniziran, destiliran , itd.) koji je prošao.
Većina država nema pravila koja reguliraju odgovarajuće označavanje flaširanim vodama. EPA regulira javnu vodoopskrbu; međutim, američka Uprava za hranu i lijekove nadgleda kvalitetu i sigurnost vode u bocama.
FDA propisi za flaširanu vodu omogućuju različite pojmove koji su definirani i korišteni. Uvjeti koji se nalaze na bocama vode koji mogu ili ne moraju imati pravnu definiciju mogu značiti sve što proizvođač kaže da to znači.

  • Artesanska vodena ili vodena voda izvučena je iz bunara gdje se voda dovodi na površinu putem toka.
  • Voda u bocama - namijenjena ljudskoj potrošnji i zapečaćena u boci ili drugom spremniku.
  • Deionizirana ili demineralizirana voda - dodavanje ili uklanjanje elektromagnetskih molekula u vodi. Ovaj proces uklanja nitrate i minerale kalcija i magnezija, kao i druge teške metale kadmij, barij, olovo, živa i neki oblici radiuma.
  • Podzemne vode - dolazi iz podzemlja i ne dolazi u kontakt s površinskom vodom i mora se mehanički pumpati za punjenje.
  • Mineralna voda - Sadrži manje od 250 dijelova na milijun otopljenih krutina. Potječu iz podzemnih izvora vode ili izvora.
  • Prirodno-proljetna voda - Ne govori odakle dolazi, samo da mineralni sadržaj vode nije promijenjen.
  • Pjenušava voda - Sadrži istu količinu ugljičnog dioksida koji je imao pri izlasku iz izvora vode.
  • Parna destilirana voda - destilacija koja uključuje isparavanje vode kipućom. Para se diže i ostavlja iza sebe većinu bakterija, virusa, kemikalija, minerala i zagađivača iz vode.

Zanimljivo je napomenuti da se otprilike 25% flaširanih voda koje se prodaju sada potječe iz istih vodoopskrbe koje ulaze u kućanske slavine nekih područja.
Nadamo se da će vam ovaj vodič kao potrošač ostati informirani i donijeti najbolje moguće izbore u vezi s vama i vašom obitelji.

Gledaj video: VELIKA TAJNA VODE (Veljača 2020).