Ono što Omega-3 masna kiselina čini za vas

Omega-3 masna kiselina pripada skupini masti bitnih za dobro zdravlje. Prilikom razmatranja izbora za održavanje zdrave, uravnotežene prehrane, hrana bogata mastima ne pojavljuje se na vrhu popisa. Iako je istina da određene masti, u velikim količinama, mogu štetiti vašem zdravlju, tu su i masti koje su od vitalnog značaja za održavanje zdravlja, te one koje predstavljaju mnoge prednosti.

Što je Omega-3?

Uz proteine ​​i ugljikohidrate, masti su klasa nutrijenata s primarnom svrhom pružanja energije tijelu. Omega-3 nije jedan nutrijent, nego obitelj višestruko nezasićenih masnih kiselina i može se razgraditi u alfa-linolensku kiselinu (ALA), eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksenska kiselina (DHA), pa stoga '3'. Ove tri kiseline ne mogu proizvesti tijelo i stoga se moraju dobiti putem sekundarnih izvora, iako su EPA i DHA najvažniji za zdravlje.

Što hrane sadrže Omega-3?

Postoji velik broj izvora iz kojih se može dobiti Omega-3 masna kiselina, tako da možete odabrati i uravnotežiti svoje prehrambene sklonosti pored većine hrane bogate Omega-3. Coldwater uljasta riba kao što su haringa, sardine, losos i pastrva je najrašireniji izvor Omega-3 masnih kiselina. Ove ribe sadrže ne samo Omega-3, već i Omega-6 masne kiseline, drugu skupinu važnih masti koje se prirodno ne pojavljuju u tijelu. Drugi izvor je laneno ulje (također poznato kao lišće) koje se često prodaje kao ulje, ali također dolazi u obliku sjemena i sadrži gotovo šest puta više Omega-3, a zatim se nalazi u većini ribljih ulja. To je također dobar put vlakana i najbogatiji botanički izvor Omega-3. Sjemenke od bundeve i konoplje zajedno s različitim orasima (orasi, pecans), mahunarki (soja, grah) i povrće (brokula, špinat) također su izvrsni izvori Omega-3. Postoji i veliki broj prehrambenih dodataka koji povećavaju unos Omega-3.

Zdravstvene prednosti

Prošlo je desetljeće, sve veći naglasak stavljen na potrošnju Omega-3 masnih kiselina i razlozi su mnogi. Istraživanja su utvrdila da ponavljana konzumacija Omega-3 zajedno s Omega-6 može pomoći u sprječavanju ili suzbijanju nekoliko teških zdravstvenih stanja kao što su srčana bolest, rak (s posebnim naglaskom na karcinom dojke, prostate i debelog crijeva), zdjelu, dijabetes, pretilost , hipertenzija, osteoporoza, pa čak i artritis. Ove iste masne kiseline također se pokazalo korisnima za rukovanje takvim psihičkim stanjima kao što su shizofrenija, bipolarni poremećaj i depresija, kao i jačanje imunološkog sustava i pomaganje gubitku težine. Budući da se mozak uglavnom sastoji od masnih kiselina, nedovoljna potrošnja Omega-3 masne kiseline može dovesti do brojnih kognitivnih, bihevioralnih i pamćenih nedostataka.

Imajte na umu da ne trebate strogi režim inzulina kada je u pitanju Omega-3, niti ga morate uzimati svakodnevno. Tjedni unos od 6 do 8 grama je sve što trebate ostati zdravi.

Gledaj video: RIJEŠITE SE ZATVORA: SAMO 1 SASTOJAK KOJI ČINI ČUDA ZA PROBAVU! (Veljača 2020).