Korisni savjeti za adolescente s nevjerojatnim davanjem

Tinejdžeri imaju takav ugled jer je teško da čak i bake i djedovi mogu biti skloni dati im dodatnu sobu. Ironično, međutim, tinejdžeri trebaju obiteljske odnose jednako kao i druga djeca i možda čak imaju posebnu potrebu za odnosima sa svojim baka i djedova. Budući da su djed i baka udaljeni od roditelja, mogu pružiti tinejdžerima perspektivu koju roditelji ponekad nedostaju.

Naravno, djedovi baka i djedovi baka nude i zamke koje treba izbjegavati ako je baka i djedica održavanje zdravih odnosa s obje generacije.

Evo nekoliko stvari koje djed i baka mogu učiniti:

Slušajte i suosjećajte. Većinu vremena, kada tinejdžeri traže uho, žele sondiranje, a ne rješenja. Govoreći o situacijama u njihovim životima mogu im pomoći da razvrstavaju stvari, čak i ako slušatelj ne kaže riječ. Međutim, većina baka i djedica će htjeti umetnuti malo promatranje ili malo savjeta, sada i onda, što ne boli ako je učinjeno ne-sudski.

Recite o sličnim iskustvima. Ponekad tinejdžeri osjećaju da su jedini s određenim problemima. Govoreći o vremenu kada ste vi ili drugi rođak imali sličan problem, možete donijeti perspektivu. Držite priče kratke i budite oprezni zbog znakova da vaš tinejdžer nije zainteresiran. Ako je on nezainteresiran, brzo pričajte priču, jer vjerojatno gubite vrijeme.

Otvorite srce i um. Tinejdžeri koji se bore s odraslima često su gladni za rasprave o aktualnim događajima, filozofiji, ljubavi, politici, vjeri i smislu života. Ako se vi i vaša djeca ne slažete s politikom ili religijom, ne ponižavajte gledište roditelja, ali slobodno objasnite svoje.

Nemojte kritizirati izgled tinejdžera. Možda vam se ne sviđa ili ne odobrava način odijevanja, frizure ili ukrašavanja tijela tinejdžerskog unuka kao što je piercing, ali ostanite mama. Jedna od dvije stvari je istina: ili roditelji nemaju problema s problemom, ili oni nisu sposobni ili ne žele kontrolirati. U oba slučaja, vršit ćete svoje kotače ako kritizirate i eventualno oštetite svoj odnos sa svojim unucima. To ne znači da ne možete odgovoriti na taktički način ako vaš unuče pita vaše mišljenje, ali ne zadržite dah čekajući da se to dogodi.

Učiti nešto o svom svijetu. Nemojte osjećati da morate biti u potpunosti upoznati s omiljenim televizijskim emisijama, filmovima, glazbom i kulturom tinejdžera, ali povremeno se upustite u svoj svijet. Možda želite odabrati jednu TV emisiju ili jedan bend koji vaš unuče voli da se također možete povezati. Dio vaše žalbe je da nisi drugi tinejdžer, stoga nemojte to kompromitirati. No, dijeljenje neke od tinejdžerske kulture pokazuje da smatrate odnos kao dvosmjerna ulica.

Nemojte biti stranka u svađi roditelja. Ako je unučica želi izbaciti o svojim roditeljima, dobro je slušati, ali se ne pridružite.

U stvari, dobro je nježno podsjećati na unučad roditeljskih zasluga.

Nemojte se truditi. Ako vam unuče nešto, nešto ne dajete roditeljima, osim ako to nije ozbiljna stvar koja uključuje zdravlje ili sigurnost. Dobro je dobiti te smjernice uspostavljene prije nego što postanu problem. Neka vaše unuče zna da ćete zadržati povjerenje, osim ako to ne učinite na rizik.

Budite svjesni poruka koje šaljete putem darova. Unuka koja voli odjeću može voljeti novi džemper, ali ako joj dajete knjigu, govorite da znate da ima i ozbiljnu stranu.

  • Povezano: Vruće darove za tinejdžere bez dijete

Zainteresirani za njihovo obrazovanje. Postavljajte pitanja o njihovim razredima. Prikaži zanimanje za ocjene. Otvorite dijalog o svojim post sekundarnim planovima. Vi svibanj želite volontirati ići na koledž posjeta sa starijim unučadi.

Podrška svojim unucima u njihovim dodatnim nastavnim programima. Zbog udaljenosti ili drugih uvjeta, možda nećete moći prisustvovati svim svojim sportskim događajima ili drugim izvedbama, ali idite kad možete. Ako sudjelujete u sportskim događajima, slijedite pravila dobrog sportašstva. Doprinosite prikupljanju sredstava ako ste financijski sposobni.

  • Povezano: Sportske i turističke timove mladih

Hranite njihova tijela. Tinejdžeri vole jesti, a jedući zajedno mogu biti iskustvo povezivanja. Kuhajte za njih, ako želite kuhati, ali će također raditi i jesti ili uzimati izlet. Potaknite zdravu prehrambenu naviku, ali to činite kroz hranu koju nudite i dobrim uzorom, a ne kritiziranjem njihovih prehrambenih sklonosti.

Dopustite unucima da vam pomognu. Dobivanje posla može biti zadovoljavajući za unuke, iako mogu biti u početku otporni. Nudimo prijedlog kao što je: "Kako postaviti stol dok ću napraviti salatu?" Posebno je zadovoljavajuće za vašu tinejdžeru, ako vam on ili ona mogu pomoći da naučite nešto učiniti, poput preuzimanja glazbe ili igranja videoigre.

Konačno, ostanite u tijeku s tehnologijom što je više moguće. Lijepo je trebati pomoć u tech areni, a unučadi obično rado pomažu. Nemojte biti negativni ili odbaciti zbog svojih tehnoloških navika ili riskirate otuđivanje. Osim toga, tinejdžeri vjerojatno neće promijeniti svoje načine. Bolja je mogućnost istražiti upotrebu tehnologije kako biste ostali povezani s tinejdžerskim unucima.

Više dobi i stupnjeva:

  • dojenčad
  • Mala djeca
  • Predškolci
  • Djeca iz školske dobi
  • Tween
  • Mladi odrasli

Gledaj video: Izbor je naša (2016) Službena pun inačica (Travanj 2020).