Razumijevanje prehrane željeza za muškarce

Razumijevanje prehrane željeza za muškarce je važno kako bi se osigurala odgovarajuća količina unosa željeza dnevno, radi optimalnog zdravlja. Dobivanje dovoljno željeza je važno, ali previše može biti problem. Minerali željeza imaju važne funkcije u tijelu, zbog čega svatko treba određenu količinu željeza dnevno. Koristite Fitday kako biste pratili unos željeza.

Zašto je važan željezo?

Glavna svrha željeza je pomoći u transportu i pohranjivanju kisika na sve dijelove tijela. Osim toga, željezo pomaže u proizvodnji energije i staničnim respiracijama, a također pomaže imunološkom i središnjem živčanom sustavu.

Dnevno Preporučena doza željeza za muškarce

Muškarci bi trebali trajati 8 do 10 miligrama željeza dnevno radi optimalnog zdravlja. Općenito se preporučuje da muškarci dobiju željezo samo iz izvora hrane, a ne iz nosa. To je zato što čovjekovo tijelo apsorbira željezo vrlo učinkovito, bez puno šanse gubitka željeza. Nasuprot tome, žene vrlo lako gube željezo kroz gubitak krvi kroz menstruaciju. Muškarci, s druge strane, puno su bolje od dobivanja željeza iz izvora hrane.

Izvori željeza

Slijedi popis izvora hrane bogatog željezom i njihov udruženi sadržaj željeza:

 • Govedina (3 grama): 3 mg
 • Turska (0,75 šalica): 2,6 mg
 • Jetra (3 grama): 8 mg - 25 mg
 • Suho voće (pola šalice): 2,4 mg
 • Brokula (1 šalica): 1,4 mg
 • Zeleni grah (1 šalica): 1,6 mg
 • Grašak (1 šalica): 2,6 mg
 • Krumpir: 4 mg
 • Sjemenke suncokreta (1 oz.): 1,4 mg
 • Smeđa riža (1 šalica): 0,8 mg
 • Zobeno brašno (1 šalica): 1,6 mg
 • Brašno žitarice (1 šalica): 6.3 mg

Opasnosti od prekomjernog željeza u muškaraca

Iako je željezo zdravi mineral koji se koristi za različite tjelesne funkcije, ne smije se trošiti. Muškarci koji preuzimaju previše željeza povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i raka.

Raka i višak željeza u muškaraca

Previše željeza u tijelu može promicati rak proizvodnjom slobodnih radikala i hranjenju stanica raka. Slobodni radikali uzrokuju oštećenje stanica i tkiva ometajući važne stanične komponente, kao što su DNA i stanična membrana. Budući da DNK kontrolira funkciju stanica, te stanice postaju izvan kontrole i postaju kancerozne. Stanice raka rastu i množe se brzo, a hrane se hranjivim tvarima, poput željeza. Što više željeza u tijelu, više će stanice raka napredovati. Istraživanja pokazuju da je proizvodnja slobodnih radikala u izravnoj proporciji s količinom željeza u tijelu. Stoga, što je viša razina željeza, to je veća stopa proizvodnje slobodnih radikala.

Bolest srca i prekomjerno željezo

Slobodni radikali odgovorni za razvoj raka mogu biti i krivci srčanih bolesti kod muškaraca. Slobodni radikali mogu oštetiti kolesterol u krvi, zbog čega se kolesterol češće pojavljuje u arterijama i krvnim žilama. Kada arterije koje isporučuju kisik i krv u srce postaju blokirane, srce je u opasnosti od srčanog udara zbog smrti tkiva zbog nedostatka hranjivih tvari i kisika. Muškarci s viškom željeza u tijelu imaju veći rizik od srčanog udara, zbog željeze u proizvodnji slobodnih radikala.

Željezo je esencijalna hranjiva da bi ljudi trebali konzumirati kao dio njihove dnevne prehrane. Željezo ima važnu ulogu u raznim bitnim tjelesnim funkcijama. Važno je, međutim, osigurati odgovarajuće količine željeza, jer previše može imati štetne posljedice na zdravlje i dobrobit čovjeka.

Gledaj video: Objavi svetu - film (Tell the World) - kliknite na CC za prevod (Travanj 2020).